Ουκρανία τώρα - πόλεμος: «Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες, χωρίς όπλα και ηθικό, να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές»
Οι μυστικές υπηρεσίες σε Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία δημοσιοποιούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση στα μέτωπα των μαχών και για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Ο επικεφαλής του βρετανικού Αρχηγείου Κυβερνητικών Επικοινωνιών (Government Communications Headquarters, GCHQ), Τζέρεμι Φλέμινγκ, σε ομιλία του στην Αυστραλία, ανέφερε: «Φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο Πούτιν εκτίμησε λάθος την κατάσταση, σε μεγάλο βαθμό. Είναι σαφές ότι δεν εκτίμησε σωστά την αντίσταση του ουκρανικού λαού.
Υποτίμησε τη δύναμη του συνασπισμού που προκάλεσαν οι ενέργειές του. Υποβάθμισε τις οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων και υπερεκτίμησε τις ικανότητες του στρατού του να εξασφαλίσει μια γρήγορη νίκη. Έχουμε δει Ρώσους στρατιώτες, χωρίς όπλα και ηθικό, να αρνούνται να εκτελέσουν εντολές, να σαμποτάρουν τον δικό τους εξοπλισμό και ακόμη και να καταρρίπτουν κατά λάθος δικό τους αεροσκάφος. Και παρόλο που πιστεύουμε ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν φοβούνται για να του πούνε την αλήθεια, το τι συμβαίνει και η έκταση των λανθασμένων εκτιμήσεων πρέπει να είναι ξεκάθαρα στο καθεστώς».
Ο Φλέμινγκ προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο κυνηγά στόχους στον κυβερνοχώρο και φέρνει μισθοφόρους για να υποστηρίξει τη στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία. Επαίνεσε την «επιχείρηση πληροφόρησης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση της μαζικής ρωσικής παραπληροφόρησης που διαδίδει προπαγάνδα για τον πόλεμο. Ενώ υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση ως μέρος της στρατιωτικής της εκστρατείας, ο Φλέμινγκ είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν ήταν ποτέ κεντρικό μέρος της στρατηγικής της Μόσχας για τον πόλεμο.
Ζελένσκι: Τυχόν ατιμωρησία της Μόσχας θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο στους γείτονές τους
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ότι οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι η χρόνια αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η παγκόσμια δύναμη έχει αποθρασύνει τη Μόσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για αδικίες του παρελθόντος, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.
«Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν θεωρηθεί υπεύθυνη, τότε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ανυπομονούν για έναν παρόμοιο πόλεμο εις βάρος των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι και γι’ αυτές πιθανά», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με μια επίσημη μετάφραση.
Με το κλασικό χακί tshirt
Καθισμένος στο γραφείο του και φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι ο ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες φοβάται ότι θα μιμηθούν τη Ρωσία. Η Αυστραλία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την αυξανόμενα επιθετική ρητορική της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, την ανεξαρτησία της οποίας αμφισβητεί το Πεκίνο.
«Η τύχη της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται σήμερα. Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να κερδίσει…κανένας δεν μπορεί να σώσει κάποιο τμήμα του κόσμου από ραδιενεργό (καταστροφή), η οποία θα επέρχετο αν χρησιμοποιούνταν πυρηνικά όπλα», είπε ο Ζελένσκι. Η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία. Εχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.
Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.