Σκύλος προειδοποιεί για βομβαρδισμούς: Η 5χρονη Τσάπα έχει “ξετρελάνει” την Ουκρανία

ΚΟΣΜΟΣ

Σκύλος προειδοποιεί για βομβαρδισμούς: Η 5χρονη Τσάπα έχει “ξετρελάνει” την Ουκρανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σκύλος προειδοποιεί για βομβαρδισμούς: Η ιστορία της Τσάπα, του αδέσποτου σκύλου που οδηγεί τους ανθρώπους σε καταφύγια στην Ουκρανία πριν ηχήσουν οι σειρήνες

01.04.2022 | 12:02

Η 5χρονη Τσάπα, που ζει σε μια από τις συνοικίες του περιφερειακού κέντρου, κέρδισε τις καρδιές μικρών και μεγάλων με το καλό ταπεραμέντο και την ευφυΐα της. Για έναν καλόκαρδο σκύλο, ο οίκτος και η τρυφερότητα δεν λείπουν ποτέ, γιατί πάντα το καλό ανταποκρίνεται μόνο με καλό. Και τώρα, σε συνθήκες πολέμου, το γενικό φαβορί με το δικό της παράδειγμα παρακινεί τους ντόπιους να αντιμετωπίζουν τους κανόνες πολιτικής ασφάλειας με υπευθυνότητα. Κάθε φορά που ηχεί η σειρήνα, είναι ο πρώτος που τρέχει στα καταφύγια καθοδηγώντας τους ανθρώπους που ακόμα βιώνουν την τραγωδία των βομβών στην περιοχή Πολτάβα της κεντρικής Ουκρανίας. Πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι η Τσάπα, μια πεντάχρονη θηλυκή αδέσποτη σκυλίτσα με κοκκινωπό χρώμα. Έμενε σε μια από τις αυλές της πόλης πριν από τον πόλεμο και ήταν αγαπημένη μικρών και μεγάλων. Τώρα, σχεδόν σαν να ήταν μια χειρονομία ευγνωμοσύνης, αυτό το τετράποδο φροντίζει τους ανθρώπινους φίλους της.

Για να πει την ιστορία της η Natalya Nechepurenko, η οποία ανήκει στην αστυνομία της περιοχής Πολτάβα και που συχνά βρίσκεται στο καταφύγιο με αυτόν τον σκύλο: «Η Chapa είναι ξεχωριστή για εμάς, είναι η αγαπημένη όλων γιατί πάντα μας δίνει τέτοια καλοσύνη. Και τώρα, σε αυτές τις συνθήκες πολέμου, με το παράδειγμά της παρακινεί τους κατοίκους της περιοχής να αναλάβουν υπεύθυνη στάση για την ασφάλεια όλων».

Οταν αποφασίζει να βγει, σημαίνει ότι τα χειρότερα τελείωσαν…

Το εντυπωσιακό με την Τσάπα είναι ότι συχνά τρέχει στο καταφύγιο ακόμη και πριν οι σειρήνες αρχίσουν να χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου και δεν έχει ποτέ άδικο. Και όλοι ξέρουν ότι πρέπει να την ακολουθήσουν. Τότε, όταν αποφασίζει να βγει, σημαίνει ότι τα χειρότερα τελείωσαν.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι: στην αρχή ο σκύλος συνόδευε τους ανθρώπους μόνο στην είσοδο του καταφυγίου και μετά παρέμενε φρουρός στην πόρτα. Μόνο αργότερα, όταν οι άνθρωποι την κάλεσαν να κατέβει μαζί τους, αποφάσισε να πάει μέσα.

«Το ζώο δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει γύρω του και τι σημαίνουν οι δυνατοί ήχοι – εξηγεί ο Nechepurenko, αλλά καταλαβαίνει ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση και ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους που τη φροντίζουν. Συνοδεύοντάς μας σε ένα ασφαλές μέρος, δείχνει την αφοσίωσή του στον λαό».

Δεδομένης της σημερινής πραγματικότητας, η Natalia Nechepurenko τονίζει ότι ο καθένας από εμάς πρέπει να αντιμετωπίζει τα μέτρα ασφαλείας με υπευθυνότητα και να ανταποκρίνεται πάντα σε συναγερμούς, σύμφωνα με τις συστάσεις. Εξάλλου, ο κύριος σκοπός των κανόνων που διέπουν τη διαδικασία δράσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών είναι η προστασία του πιο πολύτιμου πράγματος – της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Επίσης, στις δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να φροντίζετε τα κατοικίδια (αν είναι δυνατόν, και τα άστεγα ζώα), γιατί τώρα χρειάζονται την υποστήριξή μας περισσότερο από ποτέ.

pet-sitting.gr
Exit mobile version