Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

15

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Αυγά μάτια στον φούρνο – συνταγή: Ένα φανταστικό brunch
PLUS

Αυγά μάτια στον φούρνο – συνταγή: Ένα φανταστικό brunch

Αυγά μάτια στον φούρνο - συνταγή: Έτοιμο σε 40 λεπτά

αυγά μάτια στο φούρνο με μπέικον και τραγανή σφολιάτα, είναι ιδανικά για brunch!

Υλικά

1 φύλλο σφολιάτα

1 αυγό χτυπημένο

2 κ.σ. παρμεζάνα

1 μικρό κρεμμύδι σε πολύ λεπτοκομμένες σχεδόν διάφανες φέτες (προαιρετικά)

150 γραμ. κρέμα γάλακτος

200 γραμ. κασέρι τριμμένο ή γραβιέρα

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

10 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο ή άλλο αλλαντικό

6 φρέσκα αυγά

Για να φτιάξουμε τα αυγά μάτια στο φούρνο,

Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί.

Απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας επάνω.

Κόβουμε γύρω-γύρω από κάθε φύλλο από μία λωρίδα 2 εκ. (γύρω-γύρω σαν κορνίζα).

Χτυπάμε το αυγό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια.

Κολλάμε περιμετρικά τις λωρίδες που κόψαμε, ώστε να σχηματιστεί θήκη.

Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα για τα αυγά μάτια στο φούρνο.

Τρυπάμε όλη την επιφάνεια με πιρούνι και χαράζουμε ρόμβους ή γραμμές στην μπορντούρα με κοφτερό μαχαίρι.

Αλείφουμε γύρω-γύρω την μπορντούρα με αυγό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 200ºC – 220ºC στον αέρα για 12′-15΄, ώσπου να φουσκώσει η σφολιάτα και να ψηθεί το αυγό με το τυρί, αδιαβροχοποιώντας τη σφολιάτα και κρατώντας την τραγανή.

Τη βγάζουμε από το φούρνο.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ºC.

Στο αυγό που περισσεύει προσθέτουμε την κρέμα, αλατοπίπερο και το κασέρι.

Ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα.

Απλώνουμε σε μια στρώση, το πολύ λεπτοκομμένο κρεμμύδι.

Κάνουμε έξι φωλιές με ψιλοκομμένο μπέικον, αφήνοντας κενό στη μέση και ρίχνουμε από ένα ολόκληρο αυγό, με προσοχή να μην σπάσει (το αποτέλεσμα είναι αυγό μάτι ολόκληρο).

Ψήνουμε τα αυγά μάτια στο φούρνο για περίπου 20′ να σταθεροποιηθούν και να ψηθεί η κρέμα τυριού με το μπέικον.

Πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Το μυστικό για τη συνταγή αυγά μάτια στο φούρνο

Τρύπησε καλά την σφολιάτα σου πριν μπει στο φούρνο για να μην φουσκώσει σαν μπαλόνι.

Αν φουσκώσει στα πρώτα 7-10’ τότε πάτησε την ελαφρά με σπάτουλα να φύγει όλος ο αέρας και να δημιουργηθεί θήκη για τα υπόλοιπα υλικά.

Πρόσεχε όμως μην τρυπήσεις την ψημένη σφολιάτα μέχρι κάτω

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις