Το σκόρδο το καταναλώνουμε συχνά και στο αγαπημένο μας τζατζίκι, αλλά και σε πολλά φαγητά γιατί δίνει νοστιμιά και αρώματα μοναδικά! Και όλοι λίγο πολύ σκεφτόμαστε τις επόμενες ώρες αλλά και την επόμενη μέρα από το φαγοπότι, πώς θα απαλλαγούμε από τη μυρωδιά που αφήνει στην αναπνοή μας. Τι κάνουμε για να απαλλαγούμε από τη δυσάρεστη μυρωδιά που αφήνει το σκόρδο στο στόμα; Αρκεί μία αρωματική τσίχλα και το πλύσιμο των δοντιών ή μήπως δουλεύουν τα παλιότερα γιατροσόφια όπως το μάσημα του μαϊντανού και του δυόσμου ή ακόμα και του κάρδαμου;
Γιατί μυρίζει άσχημα η ανάσα με το σκόρδο;
Το σκόρδο έχει έντονη μυρωδιά και τα υπολείμματα τροφής και ουσιών στο στόμα σου οφείλονται για την άσχημη μυρωδιά. Αυτή είναι μόνο η μισή αλήθεια γιατί αν ήταν έτσι με ένα απλό πλύσιμο στο στόμα θα έφευγαν αυτά. Σε κάποιες μελέτες που ο ασθενής ταϊζόταν σκόρδο μέσα από σωλήνα που δεν περνούσε από το στόμα του, παρουσίαζε κακή αναπνοή. Έτσι λοιπόν οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία ουσιά στο σκόρδο, η AMS, η οποία ουσία περνάει στο αίμα κατά τον μεταβολισμό του σκόρδου από τον οργανισμό. Από το αίμα φτάνει στα πνευμόνια και από εκεί εκπνέεται.
Αντίδοτο
Αμερικάνοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα ποτήρι γάλα μπορεί να καταπολεμήσει σε μεγάλο βαθμό τη μυρωδιά του σκόρδου.
Κάποιοι άλλοι ερευνητές ύστερα από απανωτά πειράματα απέδειξαν ότι το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι είναι το ίδιο, ίσως και περισσότερο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της οσμής του σκόρδου, απ’ όλες τις αρωματικές τσίχλες μαζί.
Οι ωμές τροφές αποδεικνύονται πανίσχυροι σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κακοσμίας που προκαλεί στην αναπνοή η κατανάλωση σκόρδου. Με τα ένζυμα που περιέχουν να “κάνουν τη δουλειά” και να λειτουργούν σαν αντίδοτο στις δυσάρεστες οσμές.