Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 03 Απριλίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, ο μαθητικός διαγωνισμός Thries 4.0 Hackathon στο πλαίσιο της δημιουργίας του “Thies 4.0 Innovation Hub”, του κόμβου καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας του Θριάσιου Πεδίου. Ο μαθητικός διαγωνισμός στοχεύει στην καλλιέργεια της έννοιας της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στους νέους καθώς και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων που χρειάζονται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο προκειμένου να δημιουργήσουν, καινοτομήσουν, αναπτύξουν την κριτική́ τους σκέψη και να καλλιεργήσουν το επιχειρηματικό τους ένστικτο. Φορέας υλοποίησης της πρωτοβουλίας αυτής είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης» (Αριθμός Έργου: 02387) με συνεργαζόμενους φορείς τους Δήμους Μάνδρας- Ειδυλλίας, Ελευσίνας και Ασπροπύργου και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιώς, καθώς και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη Urbact. Στον ημιτελικό του διαγωνισμού πέρασαν συνολικά (7) καινοτόμες ιδέες από τα σχολεία των Δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Ασπροπύργου ενώ στον τελικό βραβεύθηκαν 3 ομάδες. Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γεώργιος Κώτσηρας, Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Διεθνούς Συνεργασίας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ο μαθητικός διαγωνισμός είναι ζωτικής σημασίας για την καινοτομία και τους πολίτες της στη Δυτική Αττική.
Η πορεία των προϊόντων
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο κ. Δημήτριος Καλογεράς, Ερευνητής Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος τόνισε ότι το ΕΠΙΣΕΥ είναι ενθουσιασμένο που μέσω του προγράμματος ΔΕΣΚΑΙΝΟ του ΕΛΙΔΕΚ είναι αρωγός στην κινητοποίηση των μαθητών των σχολείων Ασπροπύργου, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Ελευσίνας σε μια συνολικά εξωστρεφή, ως προς την κοινωνία, διαδικασία που έχει δυνητικά ωφέλιμες επιπτώσεις. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν και να κατασκευάσουν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία συνολικά από την σύλληψη έως την προσφορά του/της.
Τον Δήμο Ελευσίνας εκπροσώπησε ο κ. Αθανάσιος Μαυρογιάννης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ο οποίος αναφέρθηκε στις συμπράξεις των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης για τις έξυπνες πόλεις, την καινοτομία και επιχειρηματικότητα καθώς και στη βράβευση του Δήμου στο πλαίσιο του SMART 21.
Τέλος, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Ευαγγελία Μακρή, ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Ελευσίνας για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η κ.Μακρή αναφέρθηκε στην ένταξη του μαθητικού διαγωνισμού ως δράση μικρής κλίμακας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα URBACT , ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενδυνάμωση της βιώσιμης ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης στις πόλεις της Ευρώπης.
Τα βραβεία
Στόχος του προγράμματος είναι 8 πόλεις –οργανισμοί από την Γαλλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Πολωνία ,Φιλανδία να γίνουν περιοχές μηδενικής καθαρής κατανάλωσης ενέργειας ( NetZeroEnergy) μέχρι το 2050 από παραγόμενη ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμές πηγές ή μη με μηδενικό όμως ανθρακικό αποτύπωμα.
Στον τελικό του διαγωνισμού από τον Δήμο Ελευσίνας πέρασαν τo 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας, το 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας και το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας. Το 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας απέσπασε το 2 ο βραβείο για την ιδέα που αφορά στη δημιουργία υπηρεσίας που θα αποτελεί μια οργανωμένη αλυσίδα ανακύκλωσης των υπολειμμάτων του καφέ. Τα υπολείμματα του καφέ θα συλλέγονται από τα καφέ της πόλης σε ειδικά δοχεία που θα έχει διαθέσει για αυτό το σκοπό ο Δήμος και θα παραλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα.
Ο Δήμος Ελευσίνας θα αποτελεί τον βασικό συντονιστή της υπηρεσίας και μπορεί να χρησιμοποιεί και εθελοντές για την συλλογή των δοχείων. Τα υπολείμματα θα συγκεντρώνονται στο τμήμα γεωπονίας του Δήμου και θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τους χώρους πράσινου της πόλης αλλά και ως υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών. Συγχαρητήρια σε όλα τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και στους καθηγητές κ. Γρηγόρη Συκά του 1ου ΓΕΛ Ελευσίνας, κ. Ειρήνη Γιοβάνου του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας και της κ. Λέλας Γολικίδου του – 3ου Γυμνασίου Ελευσίνας που στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί των διαγωνιζόμενων μαθητών.
Νικητές Thries 4.0 Hackathon
1o Βραβείο – ΕΠΑΛ Ασπροπύργου: Respect
Υπεύθυνοι Καθηγητές : Γεωργία Γιωτοπούλου & Γεώργιος Βολοβότσης
Η εικονική επιχείρηση “Respect” του 1ου ΕΠΑΛ Ασπροπύργου φιλοδοξεί να ταυτιστεί με την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, εισάγοντας στην αγορά έναν καινοτόμο αναβατήρα αναπηρικών αμαξιδίων.
Η καινοτόμα ιδέα που παρουσιάστηκε αφορά σε ένα αναβατήρα για άτομα με κινητικά προβλήματα. Το προϊόν θα τοποθετείται στις εισόδους κοινόχρηστων χώρων και καταστημάτων και θα βοηθάει στην είσοδο των ατόμων αυτών. Ο αναβατήρας βρίσκεται στο επίπεδο του πεζοδρομίου με αποτέλεσμα να μην εμποδίζει την διέλευση των πεζών.
Στόχος είναι η εικονική επιχείρηση να αναπτυχθεί σε πραγματική βιώσιμη επιχείρηση. Προϊόντα και Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα
- Αναβατήρας αμαξιδίων επινόησης και κατασκευής του ΕΠΑΛ Ασπροπύργου.
- Εξειδικευμένες εργασίες τοποθέτησης χωρίς διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και διατάραξης του κοινόχρηστου χώρου.
- Σήμα (winelabel) πιστοποίησης πρόσβασης
- Υπηρεσίες μετά την πώληση :Εγγύηση, συντήρηση και επισκευή.
2ο Βραβείο – 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας : Re-Coffee
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Λεμονιά Γολικίδου
Η ιδέα αφορά στη δημιουργία υπηρεσίας που θα αποτελεί μια οργανωμένη αλυσίδα ανακύκλωσης των υπολειμμάτων του καφέ. Τα υπολείμματα του καφέ θα συλλέγονται από τα καφέ της πόλης σε ειδικά δοχεία που θα έχει διαθέσει για αυτό το σκοπό ο Δήμος και θα παραλαμβάνονται σε τακτά διαστήματα.
Ο Δήμος Ελευσίνας θα αποτελεί τον βασικό συντονιστή της υπηρεσίας και μπορεί να χρησιμοποιεί και εθελοντές για την συλλογή των δοχείων. Τα υπολείμματα θα συγκεντρώνονται στο τμήμα γεωπονίας του Δήμου και θα χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για τους χώρους πράσινου της πόλης αλλά και ως υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών.
3ο Βραβείο – Γενικό Λύκειο Μάνδρας: Εφαρμογή εντοπισμού αδέσποτων ζώων
Υπεύθυνος Καθηγητής: Αναστάσιος Παπαθανασίου
Η εφαρμογή για κινητές συσκευές, θα αποτελεί μία ολοκληρωμένη υπηρεσία που θα παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες και διαφημίσεις απευθείας από την συσκευή του. Ο Δήμος δύναται να εντοπίζει τα αδέσποτα και να ενημερώνεται σε ζωντανό χρόνο.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η εξοικονόμηση πόρων, αφού οι εργαζόμενοι του Δήμου που θα έκαναν τη συγκεκριμένη δουλειά, πλέον αντικαθίστανται από την εφαρμογή. Οι κύριες λειτουργίες της εφαρμογής θα πρέπει να είναι διαθέσιμες με ή χωρίς τη σύνδεση σε δίκτυο internet. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και δωρεάν μέσω του εκάστοτε market (googleplay/applestore). H εν λόγω εφαρμογή θα αναπτυχθεί ώστε να είναι διαθέσιμη στα ελληνικά και τα αγγλικά με δυνατότητα υποστήριξης και νέων γλωσσών στο μέλλον.
Πιο συγκεκριμένα, κάποια άλλα χαρακτηριστικά της εφαρμογής που θα αξιοποιούνται είναι το GPS, για τον εντοπισμό των συντεταγμένων του χρήστη και των αντίστοιχων συντεταγμένων και η δυνατότητα τηλεφωνικής σύνδεσης με την ομάδα υποστήριξης.
Τέλος, η εφαρμογή θα πρέπει να διατηρεί ένα σχετικά μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να μην προκαλεί καθυστερήσεις στη συσκευή και, γενικότερα, να μην την επιβαρύνει.
Πολύτιμοι αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτή την πρωτοβουλία ήταν οι υπεύθυνοι καθηγητές των σχολείων των Δήμων Ελευσίνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.
- κ. Γρηγόρης Συκάς – 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας
- κ. Ειρήνη Γιοβάνου – 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας
- κ. Λέλα Γολικίδου – 3ο Γυμνάσιο Ελευσίνας
- κ. Γεωργία Γιωτοπούλου – 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου
- κ. Γεώργιος Βολοβότσης – 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου
- κ. Ιωάννης Χαλάς – 1ο ΓΕΛ Ασπροπύργου
- κ. Αναστάσιος Παπαθανασίου – 1ο ΓΕΛ Μάνδρας