Ομιλία Ζελένσκι – Βουλή σήμερα: Αντιδράσεις με την παρουσία μέλος του Αζόφ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Ζελένσκι – Βουλή σήμερα: Αντιδράσεις με την παρουσία μέλος του Αζόφ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Ομιλία Ζελένσκι - Βουλή σήμερα: Άρχισαν οι αντιδράσεις για την παρουσία ενός ομογενή από τη Μαριούπολη που δήλωσε ότι ανήκει στο αποκαλούμενο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ.

07.04.2022 | 13:52

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Βουλή, άρχισαν οι αντιδράσεις για την παρουσία ενός ομογενή από τη Μαριούπολη που δήλωσε ότι ανήκει στο αποκαλούμενο νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ. Ο Ουκρανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδωσε το λόγο σε έναν ομογενή από τη Μαριούπολη που ανέφερε τα εξής: “Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές”.

“Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη”. Ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας με δημοσιογράφος στη Βουλή τόνισε ότι ήταν “μεγάλο λάθος” αυτό που έγινε με το μέλος του τάγματος Αζόφ.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, MεΡΑ25 και Μπογδάνο

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε σε δημοσιογράφους: “Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ”. Όπως σημείωσε, “ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενήμερος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα”.

Τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρισαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα που μιλούσαν οι Αζόφ. Αποχώρησαν οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος. “Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτούν τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!”, αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο twitter.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγραψε: “Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν”.

Με τη σειρά του ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνιος Μυλωνάκης δήλωσε στον λογαριασμό του στο twitter: Το ολοκαύτωμα του ελληνικού κοινοβουλίου είναι γεγονός μετά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου #Ζελένσκι. Νομιμοποίησε το ναζιστικό τάγμα Αζόφ το τρίπολο #ΝΔ – #ΣΥΡΙΖΑ – #ΚΙΝΑΛ. Ντροπή τους! #ΥπάρχειΛύση #ΕλληνικήΛύση #πρώτα_η_Ελλάδα #πρώτα_οι_Έλληνες, ενώ αντίδραση υπήρξε και από τον Μπογδάνο.

Exit mobile version