Κορονοϊός: Όμικρον vs Δέλτα

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός: Όμικρον vs Δέλτα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός: Οι πιθανότητες για επίμονο βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης, αλλά και για εισαγωγή στο νοσοκομείο.

08.04.2022 | 10:20

Τα στοιχεία της μεγάλης βρετανικής μελέτης Zoe Covid που βασίζεται σε αναφορές των ασθενών επιβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, έχουν συνήθως μικρότερης διάρκειας συμπτώματα και πιο ελαφριά σε σχέση με τη Δέλτα. Το αποτέλεσμα είναι να αναρρώνουν πιο γρήγορα (κατά μέσο όρο δύο μέρες νωρίτερα) και να έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν σε νοσοκομείο.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Σπέκτορ του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περίπου 63.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian δείχνει ότι όσοι είχαν Covid-19 λόγω Όμικρον, είχαν περίπου τη μισή πιθανότητα να έχουν επίμονο βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης, σε σχέση με την περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα.

Μετάλλαξη Όμικρον

Η ανάλυση δείχνει ότι κατά την πρόσφατη περίοδο εξάπλωσης της Όμικρον (Δεκέμβριος 2021-Ιανουάριος 2022) τα συμπτώματα της Covid-19 διαρκούσαν κατά μέσο όρο 6,9 μέρες έναντι 8,9 ημερών επί επικράτησης της Δέλτα (Ιούνιος-Νοέμβριος 2021), ενώ στην περίπτωση της λοίμωξης από Όμικρον η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν 25% μικρότερη από ό,τι στην λοίμωξη λόγω Δέλτα (1,9% έναντι 2,6%).

Επίσης μόνο το 17% των ασθενών με Όμικρον ανέφεραν απώλεια όσφρησης έναντι 53% των ασθενών με Δέλτα. Από την άλλη, ο πονόλαιμος είναι κάπως πιο συχνό σύμπτωμα στην Όμικρον (71%) από ό,τι στη Δέλτα (61%).

Exit mobile version