Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια με «προίκα» αποθεματικά 1,5 δισ. ευρώ σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή. Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτήσουν φθηνή στέγη οι νέοι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών, είτε είναι δηλαδή μισθωτοί είτε ελεύθεροι επαγγελματίες, και θα βασιστεί κατά ένα μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα του παλιού ΟΕΚ που είχαν απήχηση (π.χ., δάνειο για αγορά με επιδοτούμενο επιτόκιο), ενώ η κεντρική φιλοσοφία θα είναι παρόμοια με τα στεγαστικά προγράμματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών (Ισπανίας, Πορτογαλίας κ.ά.), όπου τα νέα ζευγάρια έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για την απόκτηση στέγης με ευνοϊκούς όρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», επιδιώκεται τα πρώτα σπίτια να δοθούν σε νέους πριν το τέλος του 2022, ενώ σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή εντός του 2023. Για το λόγο αυτό, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ που κατατέθηκε στη Βουλή, εισάγονται ρυθμίσεις που διευκολύνουν τόσο την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων που θα διατεθούν για τη στέγαση εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους όσο και για την αξιοποίηση της περιουσίας του ΟΑΕΔ για την αύξηση των εσόδων του. Η φθηνή στέγη θα αφορά εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες.
Ο σχεδιασμός, όπως είπαν στον «Ελεύθερο Τύπο», αρμόδια στελέχη, στοχεύει σε νέους χαμηλού αλλά και μεσαίου εισοδήματος, σε ανέργους, ακόμη και σε φοιτητές που πληρώνουν ενοίκιο.
Στεγαστικό πρόγραμμα για νέα ζευγάρια: Επιλογές
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες για το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, οι βασικές επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:
Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.
Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.
Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια (rent to own).
Ανέγερση οικιστικών συγκροτημάτων με σύμπραξη ΟΑΕΔ-ιδιωτών και διαμοιρασμό των σπιτιών στη συνέχεια κατά 50% στους ιδιώτες για πώληση και 50% στον ΟΑΕΔ για εκχώρηση σε νέα ζευγάρια.