Βόμβες φωσφόρου Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αναφέρει πως πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.
Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία και τρομοκρατικές τακτικές κατά των πολιτών, κατήγγειλε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Εσθονίας, πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να πιεσθεί η Ρωσία να σταματήσει να προχωρεί σε αναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών και ζήτησε την συνέχιση των κυρώσεων, ως μόνου τρόπου για να αναγκασθεί η Μόσχα να συμφωνήσει σε ειρήνευση. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν παρέσχε αποδεικτικά στοιχεία για τις καταγγελίες του και το πρακτορείο ειδήσεων δεν είναι σε θέση να τις επιβεβαιώσει με ανεξάρτητο τρόπο.
Όπως υπενθυμίζει ο Guardian, η παγκόσμια υπηρεσία παρακολούθησης χημικών όπλων δήλωσε ότι «ανησυχεί» για αναφορές για χρήση χημικών όπλων στο πολιορκημένο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης. Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν ήταν δυνατό να εξαχθούν 100% ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τα όπλα, με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ να ισχυρίζεται ότι όλο το ρωσικό απόθεμα χημικών όπλων καταστράφηκε το 2017.
Το Reuters αναφέρει ότι ο Ζελένσκι είπε επίσης στο κοινοβούλιο της Εσθονίας:
- ότι οι επισκέψεις του Πολωνού Προέδρου Andrzej Duda και των προέδρων της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας στο Κίεβο αργότερα σήμερα είναι ένα σημαντικό σύμβολο αλληλεγγύης.
- ότι απαιτούνται κυρώσεις για να συνεχιστεί η άσκηση πίεσης στη Ρωσία. Είπε επίσης ότι πρέπει να βρεθούν όργανα για να αποτραπεί η βίαιη απέλαση από τη Ρωσία ανθρώπων από την Ουκρανία.
- και ζήτησε να γίνει η Ουκρανία «υποψήφια χώρα» στην ΕΕ.
Ουκρανία: Οι αρχές ελέγχουν πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη από τους Ρώσους
Υψηλός ο κίνδυνος χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ. Συγκεκριμένα, υπάρχει υψηλός κίνδυνος χρήσης από τη Ρωσία χημικών όπλων κατά της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή υφυπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, επαναλαμβάνοντας τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Χθες, Τρίτη, η Μαλιάρ είχε σημειώσει ότι οι αρχές ελέγχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης και ότι υπάρχει μια θεωρία πως χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου. Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία πως η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία αποτελούν παραπληροφόρηση επειδή η Μόσχα κατέστρεψε το 2017 τα τελευταία χημικά αποθέματά της.
Εμανουέλ Μακρόν: Η Μαριούπολη είναι ίσως ένα σημείο εμμονής
Συνέντευξη στο περιοδικό Le Point έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτή ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «αποφάσισε ότι δεν θα σταματήσει» στην Ουκρανία επειδή «χρειάζεται μια στρατιωτική νίκη για τον εαυτό του», παρόλο που «συνειδητοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα υποταχθεί».
Σε αυτό το πλαίσιο, η πόλη της Μαριούπολης, στην οποία επικεντρώνεται ο ρωσικός στρατός, «είναι ίσως ένα σημείο εμμονής, επειδή είναι ένα σύμβολο της Ουκρανίας που τον αρνείται», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Επικεντρώνοντας την επίθεση στο Ντονμπάς, ο Ρώσος πρόεδρος επιδιώκει «να επιτύχει μια νίκη και να στοχεύσει σε μια λαμπρή στρατιωτική παρέλαση στις 9 Μαΐου, μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον ίδιο και για τη Ρωσία». Γι’ αυτό, «δεν έχω μεγάλη πίστη στη συλλογική μας ικανότητα να τον φέρουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βραχυπρόθεσμα». Ο Εμανουέλ Μακρόν δικαιολόγησε επίσης τις πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν: «Αν δεν συνομιλεί πλέον με κανέναν, τότε δεν ξέρουμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Αυτή είναι η εμμονή μου μαζί του, του λέω κάθε φορά. Όταν μπαίνεις στον κύκλο της βίας, το πιο δύσκολο πράγμα είναι να σταματήσεις. Ο κίνδυνος είναι να γίνει μη αναστρέψιμη».
Εμανουέλ Μακρόν: Τι είπε για τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν
Από την άλλη ο Εμανουέλ Μακρόν σε άλλη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό A2 δεν χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Τζο Μπάιντεν για να κατηγορήσει τις πράξεις που διέπραξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά ο υποψήφιος πρόεδρος απάντησε ότι θα ήθελε να είναι «προσεκτικός με τους όρους». Ο Γάλλος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Ρωσία εξαπέλυσε μονομερώς έναν βίαιο πόλεμο, ότι είναι αποδεδειγμένα τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ρωσικός στρατός και ότι είναι πλέον απαραίτητο να βρεθούν οι υπεύθυνοι.