Ηλεκτρονικές απάτες: Μαμούθ αγορές αυτοκινήτων μέσω αγγελιών

ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονικές απάτες: Μαμούθ αγορές αυτοκινήτων μέσω αγγελιών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ηλεκτρονικές απάτες: Πάνω από 1.400.000 ευρώ είναι η «λεία» οργανωμένης συμμορίας διαδικτυακών απατών, που έδρασε σε όλη τη χώρα από.

14.04.2022 | 17:28

Είναι απίστευτο. Πάνω από 1.400.000 ευρώ είναι η «λεία» οργανωμένης συμμορίας διαδικτυακών απατών, που έδρασε σε όλη τη χώρα από το Νοέμβριο του 2020! Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης τα χρησιμοποιούσαν για τον πολυτελή τους βίο, για αγορές αυτοκινήτων μεγάλης ιπποδύναμης, ανακαινίσεις και αγορές κατοικιών και επενδύσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν!

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Σε μεγάλη επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, ταυτοποιήθηκαν τα πέντε βασικά μέλη της οργάνωσης, συνελήφθησαν 7 άτομα, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός και ταυτοποιήθηκαν άλλα 15 περιφερειακά μέλη. Για το πώς δρούσε η οργάνωση, η Αστυνομία αναφέρει: «Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα μέλη του σκληρού πυρήνα της, διαθέτοντας κατάλληλες γνώσεις σχετικά με την ηλεκτρονική τραπεζική ( internet banking ): Αναζητούσαν και εντόπιζαν στο διαδίκτυο αγγελίες σχετικά με την πώληση κυρίως οχημάτων αλλά και άλλων αγαθών και υπηρεσιών. Επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με τα υποψήφια θύματα και εκδήλωναν ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων. Με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όπως όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).

Κύριοι των λογαριασμών

Έχοντας αποκτήσει πρόσβαση πλέον στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς με δικαιούχους συνεργούς τους (money mules)». Υπήρχε, όμως και συνέχεια, που ξαφνιάζει, καθώς ακούγεται για πρώτη φορά: «Στη συνέχεια, περιφερειακά μέλη της οργάνωσης, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους για να μην καταγράφονται από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, πραγματοποιούσαν άμεσα ανάληψη μέσω ΑΤΜ των χρηματικών ποσών που είχαν μεταφερθεί στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς, πριν οι παθόντες αντιληφθούν τη σε βάρος τους απάτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέλη της οργάνωσης φρόντιζαν προηγουμένως να μεγιστοποιούν το ανώτατο όριο μεταφοράς χρημάτων των τραπεζικών λογαριασμών των θυμάτων, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν ολόκληρο το χρηματικό ποσό που έβρισκαν σε αυτούς. Στην περίπτωση που το χρηματικό ποσό ήταν μεγαλύτερο του ορίου, «έσπαγαν» το ποσό σε επιμέρους ποσά διαμοιράζοντάς το σε περισσότερους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 231 περιπτώσεις απάτης πανελλαδικά, από τις οποίες τα μέλη της οργάνωσης αποκόμισαν συνολικά πάνω από 1.400.000 ευρώ. Σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιστροφής μέρους των χρημάτων των παθόντων τα οποία δεν εξήγαγε εγκαίρως η οργάνωση από το τραπεζικό σύστημα και δεσμεύτηκαν στους «επιχειρησιακούς» λογαριασμούς της.

Exit mobile version