Στο στάδιο της διερεύνησης βρίσκονται και πάλι οι θάνατοι της Ίριδας και της Μαλένας, των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Σύμφωνα με το iefimerida.gr την ώρα που οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας ανέλαβαν να επανεξετάσουν τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας Δασκαλάκη, τα φώτα της έρευνας στρέφονται και στην Πάτρα καθώς αναμένεται με ενδιαφέρον η κατάθεση της Ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα που είχε αναλάβει τη νεκροψία νεκροτομή στο 6,5 μηνών βρέφος.
Το Α’ αστυνομικό τμήμα Πατρών στην παραγγελία που έστειλε στην ιατροδικαστική υπηρεσία Πατρών στις συμπεριέλαβε το μοναδικό πειστήριο που εντοπίστηκε στην κούνια , το πανάκι που θεωρείται ότι μπορεί να λύνει το μυστήριο του θανάτου του μωρού. «Συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε ότι εν θέματι βρέφος ανευρέθει νεκρό σήμερα (21/03/21) και περί ώρα 11.30 στην κούνια του. Διεκομίσθει με κινητή μονάδα ΕΚΑΒ στο εφημερεύων γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών «Καραμανδάνειο» όπου και τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Επιπλέον με ταυτάριθμο φάκελο και με Αστυνομικούς της υπηρεσίας μας, σας αποστέλλουμε ένα ύφασμα τύπου πετσετέ με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος , το οποίο βρέθηκε εντός της κούνιας του βρέφους» αναφέρει η παραγγελία.
φωτογραφία από το iefimerida.gr
Άγνωστη η ώρα θανάτου της μικρής Ίριδας
Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται ότι το βρέφος βρέθηκε νεκρό στην κούνια του στις 11.30 , ενώ το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε 11.37. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida στο πιστοποιητικό θανάτου αναφέρεται ως ώρα θανάτου η 11η και 55 το πρωί που διαπιστώθηκε από το νοσοκομείο ότι είχε φύγει από τη ζωή καθώς δεν υπήρξε ιατροδικαστική εκτίμηση για την πραγματική ώρα θανάτου που θα έδινε απαντήσεις στο θρίλερ . Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτό συνέβη γιατί η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιολα παρέλαβε το παιδί την επόμενη ημέρα , στις 22/ 03/ 21 και δεν ήταν δυνατός λόγω του ψυκτικού θαλάμου ο προσδιορισμός της ώρας που έφυγε από τη ζωή.
Στην κατάθεσή της η Αγγελική Τσιόλα η οποία στην έκθεσή της έγγραψε ως αιτία θανάτου την αγενεσία φλεβόκομβου που την έστειλε η παθολογοανατόμος αλλά πρόσθεσε και το πνευμονικό οίδημα , θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα για την ουσία στο πανάκι, αν ήταν δηλαδή αίμα από το σχίσιμο που υπήρχε στο εσωτερικό του στόματος του παιδιού ή υγρό από τους πνεύμονες. Επίσης θα εξηγήσει πως ερμηνεύει τα ευρήματα της ιατροδικαστικής διερεύνησης υπό το πρίσμα των εξελίξεων και θεωρείται βέβαιο ότι η κατάθεσή της θα δρομολογήσει νέες εξελίξεις.
Οι αντιφάσεις Ρούλας και Δήμητρας Πισπιρίγκου
Υπενθυμίζεται ότι την μοιραία μέρα η Ρούλα, η αδελφή της, η Τζωρτζίνα και η Ίριδα κοιμήθηκαν στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα. Οι δύο αδελφές είπαν ότι το βρέφος έκλαψε στις 7.30 το πρωί και πήγε η Ρούλα στο δωμάτιο να το φροντίσει, όπου σύμφωνα με την αδελφή της έμεινε μόνο 30 δευτερόλεπτα. Οι αντιφάσεις – που εκτιμώνται και ως παραπλανήσεις – έχουν αναλυθεί εύστοχα από το την ΕΛΑΣ. Επί παραδείγματι, είπε ψέματα η Ρούλα ότι υπολογίζεται ο θάνατος της Iριδας μεταξύ 8–9 το πρωί – επικαλούμενη προσδιορισμό που δήθεν της ανέφερε η ιατροδικαστής κ. Τσιόλα;
Η τελευταία έχει διαρεύσει ότι δεν είπε κάτι τέτοιο στη μητέρα του βρέφους. Αλλά και η αδελφή της, Δήμητρα, μπέρδεψε τις ώρες. Αρχικά, είχε πει ότι βρήκε νεκρό στην κούνια το μωρό στις 10.30 το πρωί, κάτι που “διόρθωσε” λέγοντας ότι το συμβάν έγινε μία ώρα αργότερα. Πολλές συζητήσεις έγιναν για το πώς και πότε ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ τη μέρα που η Ίριδα βρέθηκε νεκρή. Όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο, το ΕΚΑΒ έλαβε την κλήση στις 11.37 το πρωϊ. Αμέσως έστειλε μονάδα στελεχωμένη με γιατρό και όχι ασθενοφόρο μόνο με διασώστες. Σε χρονικό διάστημα 7 λεπτών η μονάδα του ΕΚΑΒ βρισκόταν μπροστά από το σπίτι της οικογένειας, στην οδό Μπιζανίου 27, στην Πάτρα. Στο ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάζει το flamis.gr, ο εκφωνητής του ΕΚΑΒ αναφέρει την ώρα: 11.37.
«Σας παρακαλώ κάντε κάτι, έχουμε ήδη χάσει ένα παιδί»
Μπαίνοντας στην κουζίνα οι διασώστες με τον γιατρό αντίκρισαν την 6 μηνών Ίριδα στο δάπεδο και από πάνω της τον Μάνο και την Ρούλα, που προσπαθούσε με ΚΑΡΠΑ να επαναφέρει το βρέφος. «Σας παρακαλώ κάντε κάτι, έχουμε ήδη χάσει ένα παιδί», είπε στο πλήρωμα ο Μάνος Δασκαλάκης, παραχωρώντας την θέση του στους διασώστες. Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ήδη απομακρυνθεί από το παιδί και σε μια γωνία της κουζίνας έκλαιγε, ενώ με τρόμο παρακολουθούσε τα όσα διαδραματίζονταν η Τζωρτζίνα, το μεγαλύτερο παιδί που κοιτούσε αποσβωλομένο και δεν έφευγε, παρά τις φωνές της μητέρας του να πάει στο διπλανό δωμάτιο. Το βρέφος είχε ήδη καταλήξει.
Σε σχέση με το χρονικό της τραγωδίας, η Δήμητρα Πισπιρίγκου ανέφερε: «Γύρω στις 7.30 περίπου, το παιδί έκλαψε, το ακούσαμε και οι δύο. Της λέω της Ρούλας πήγαινε εσύ, γιατί μέσα στον ύπνο μου, δεν ήθελα να σηκωθώ εγώ. Πήγε η Ρούλα, της έβαλε την πιπίλα, το σκέπασε και ξανακοιμήθηκε. Είχαμε συνεννοηθεί ότι το πρωί που ξημέρωνε, την Κυριακή δηλαδή, θα πηγαίναμε για έναν καφέ με τα παιδιά μαζί. Σηκωθήκαμε γύρω στις 10.30, ντυθήκαμε, η Ρούλα έφτιαχνε την κρέμα του παιδιού και μου λέει θα την ξυπνήσεις εσύ; Της λέω άσε πάω εγώ να ξυπνήσω το παιδί».
«Ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό έχω ζήσει στη ζωή μου»
Και προσθέτει: «Πήγα και ήταν σκοτάδι γιατί η Τζωρτζίνα κοιμόταν και είδα ότι δεν ήταν σκεπασμένη, γιατί δεν ήταν και ήσυχη στον ύπνο της. Λέω, ξεσκεπάστηκε, είναι πάγος το παιδί, έπιασα το χέρι του και είδα ότι ήταν παγωμένο. Στο μεταξύ δεν έβλεπα να κινείται η κοιλιά της, ότι ανασαίνει και εκεί κατάλαβα ότι κάτι είχε γίνει. Πιάνω το παιδί, βλέπω ότι δεν κουνιέται η κοιλιά της, ανάβω το φως, κοιτάω, βλέπω ότι ήταν μελανά τα χείλια της. Νομίζω ότι ήταν ό,τι πιο σοκαριστικό έχω ζήσει στη ζωή μου».
»Έπιασα το παιδί ασυναίσθητα και το έφερα από εδώ στη Ρούλα και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κατάλαβα ότι τα χέρια μου τρέμανε. Πρώτη φορά. Αφήσαμε το παιδί κάτω, ξεκινήσαμε ΚΑΡΠΑ, ανάνηψη και οι δύο, γιατί και εγώ έχω πάρει κάποιες γνώσεις πρώτων βοηθειών και μου λέει η Ρούλα σταμάτα και πάρε το ΕΚΑΒ, συνεχίζω εγώ. Παίρνω τον Μάνο πρώτα να του πω να έρθει γρήγορα σπίτι γιατί εκείνη την ώρα θα γύριζε, παίρνω και το ΕΚΑΒ. Ο Μάνος ήρθε τουλάχιστον 5 λεπτά νωρίτερα από το ΕΚΑΒ».