Μακρονίζω: Οι Γάλλοι εφηύραν νέα λέξη μετά τη στάση του προέδρου απέναντι στην Ουκρανία

ΚΟΣΜΟΣ

Μακρονίζω: Οι Γάλλοι εφηύραν νέα λέξη μετά τη στάση του προέδρου απέναντι στην Ουκρανία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μακρονίζω: Ενόχληση στην Ουκρανία προκάλεσε η χθεσινή άρνηση του Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει ως "γενοκτονία" τις επιχειρήσεις των Ρώσων

14.04.2022 | 17:26

Στην ενόχληση που προκάλεσε στην Ουκρανία η άρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να καταγγείλει, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ως «γενοκτονία» τον πόλεμο των Ρώσων, αναφέρονται σήμερα πολλά γαλλικά ΜΜΕ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, στην Ουκρανία έχει ανακαλυφθεί ο νεολογισμός «μακρονίζω». Η εφημερίδα «Le Figaro» σημειώνει πως, όταν οι Ουκρανοί λένε «μακρονέ» (macroner, στα γαλλικά), πάνω-κάτω αναφέρονται σε κάποιον «που συνεχώς δείχνει ανήσυχος, χωρίς να κάνει τίποτα». Στο μεταξύ, η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί, έπειτα από διαβουλεύσεις με τον Ουκρανό ομόλογό της, παρέδωσε πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό, αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ, στην Ουκρανία.

Η Παρλί ανέφερε ότι οι παραδόσεις αφορούν «μέσα προστασίας, όπλα και πυρομαχικά, καθώς και οπλικά συστήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες που εξέφρασε η Ουκρανία». Τέλος, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία, η Μαρίν Λεπέν, η οποία είναι πλέον persona non grata στην Ουκρανία, τάχθηκε και αυτή κατά της χρήσης του όρου «γενοκτονία» στο Ουκρανικό. Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε επίσης εκ νέου ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν νόμιμη, διότι έγινε έπειτα από δημοψήφισμα στην περιοχή, και δήλωσε πως δεν θα πάει στο Κίεβο.

Exit mobile version