Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Λευκά τυριά με λίγα λιπαρά και θερμίδες: Τι να τρώω για να μην χαλάσω τη σιλουέτα μου
PLUS

Λευκά τυριά με λίγα λιπαρά και θερμίδες: Τι να τρώω για να μην χαλάσω τη σιλουέτα μου

Λευκά τυριά με λίγα λιπαρά και θερμίδες: Ποια συνηθισμένα λευκά τυριά έχουν τα πιο χαμηλά λιπαρά;

Για όλους εμάς που προσέχουμε την διατροφή μας, η στέρηση του λευκού τυριού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά, θερμίδες και χοληστερίνη είναι μια δύσκολη υπόθεση. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα «βαριά», λιπαρά τυριά με πιο ελαφριά ώστε να μην χαλάμε την σιλουέτα μας αλλά και ναν μην χάνουμε τίποτα σε γεύση; Η απάντηση είναι πως μπορούμε!

Ποια συνηθισμένα λευκά τυριά έχουν τα πιο χαμηλά λιπαρά;

Τα περισσότερα είδη τυριών έχουν αρκετές θερμίδες και δεν είναι σκόπιμο να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, αφού έχουν τουλάχιστον 30% λιπαρά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλά λευκά τυριά που παρασκευάζονται στον Ελλαδικό χώρο και που η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι χαμηλή. Τα τυριά αυτά μπορούν να καταναλωθούν στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής σε λογικές, πάντα, ποσότητες. Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα από αυτά:

Μυζήθρα

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο τυρόγαλα με προσθήκη αγελαδινού ή γίδινου γάλακτος και στο εμπόριο μπορούμε να την βρούμε με λιποπεριεκτικότητα από 5% – 10% , αλατισμένη ή ανάλατη. 1 κομμάτι 30 γραμμαρίων έχει περίπου 40-65 θερμίδες.

Ανθότυρο

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο ή/και αγελαδινό τυρόγαλα, έχει 10% έως 18% λιπαρά (ανάλογα με την τεχνολογία παρασκευής του) και 1 κομμάτι των 30 γραμμαρίων έχει περίπου 50-75 θερμίδες.

sliced bread on brown wooden chopping board
Κατίκι Δομοκού

Πρόκειται για κρεμώδες τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα, έχει 12-13 % λιπαρά και 1 κουταλιά σούπας έχει περίπου 60-65 θερμίδες.

Τυρί από φρέσκο, κατσικίσιο γάλα. Το κατσικίσιο λευκό τυρί έχει επίσης λίγα λιπαρά γιατί το γάλα της κατσίκας δεν είναι τόσο λιπαρό, έχει από 15% έως 20 % λιπαρά και 1 κομμάτι 30 γραμμαρίων έχει περίπου 65-80 θερμίδες.

brown bread on stainless steel tray
Γίδινο τυρί από 100% φρέσκο γίδινο γάλα

Στην χώρα μας παρασκευάζονται πολλά και διαφορετικής ονομασίας λευκά τυριά από 100% γίδινο γάλα που έχουν από 15% – 18% λιπαρά και 1 κομμάτι των 30 γραμμαρίων έχει περίπου 65-75 θερμίδες.

Μοτσαρέλα

Η αυθεντική Μοτσαρέλα παρασκευάζεται από το γάλα νεροβούβαλων (βουβαλίσιο γάλα) και έχει λιποπεριεκτικότητα από 20-21%. 1 κομμάτι των 30 γραμμαρίων έχει περίπου 70-80 θερμίδες.

Η γνωστή μας φέτα, θεωρείται από τα πιο παχιά λευκά τυριά και έχει από 25% – 30% λιπαρά. 1 κομμάτι των 30 γραμμαρίων έχει περίπου 80-100 θερμίδες. Είναι καλό να την αποφεύγουμε, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, να μην υπερβάλλουμε στην ποσότητα που καταναλώνουμε.

white round food on gray tray
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις