Τα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και συγκεκριμένα, στο σημείο εισόδου του Dorohusk επισκέφθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Πολωνία. «Στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας είδα από κοντά το δράμα των Ουκρανών προσφύγων. Μια αληθινή ανθρωπιστική καταστροφή. Το μήνυμα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο: Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και στήριξη στην Πολωνία. Η ΕΕ τώρα ξέρει και δεν πρέπει να αφήσει κανένα κράτος -μέλος μόνο στα κοινά μας προβλήματα» τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Σε άλλη ανάρτησή του, επισήμανε πως από τα σύνορα Πολωνίας – Ουκρανίας έχουν περάσει έως σήμερα περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες.
Στη δομή φιλοξενίας 🇺🇦 προσφύγων που επισκέφθηκα στο Chelm της Πολωνίας, συζήτησα με επικεφαλείς& εθελοντές & είδα από κοντά τις συνθήκες υποδοχής τους.Οι Πολωνοί άνοιξαν την αγκαλιά τους&κάνουν εξαιρετική δουλειά, βοηθώντας όσους φτάνουν, ιδίως γυναίκες& παιδιά#StandwithUkraine pic.twitter.com/iGa7BwSjQm
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) April 13, 2022
Βαρβιτσιώτης: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζεται η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία»
Σε δήλωσή του από τα σύνορα, η οποία παρατίθεται στην ανάρτησή του, ο Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζεται η ανθρωπιστική καταστροφή στην Ουκρανία», ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει και ότι πρέπει να ηττηθούν οι επεκτατικές βλέψεις της Ρωσίας του κ. Πούτιν. Σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι πολωνικές αρχές, αλλά και η πολωνική κοινωνία, αντιμετωπίζουν αυτό το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο είναι εντυπωσιακός. Αναφερόμενος στην ΕΕ, είπε πως έχει κάνει σημαντικά βήματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δίνοντας στους Ουκρανούς το καθεστώς πρόσφυγα και ελευθερία κίνησης στα κράτη-μέλη. Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί περισσότερους από 20.000 πρόσφυγες και είναι σε θέση να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους αν παραστεί ανάγκη.
Κατά την επίσκεψή του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της συνοριοφυλακής, της δημοτικής αρχής, αλλά και όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός επισκέφτηκε το κέντρο φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στην πόλη Χελ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα.