Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιμένουν να εγκαταλειφθεί ο αγωγός EastMed, απλώς εκφράζουν την ανησυχία τους για τις ενεργειακές εξελίξεις, διευκρινίζει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νούλαντ. Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον, Λένα Αργύρη, η τελική απόφαση για το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να ληφθεί από τις εμπλεκόμενες χώρες. Συνεχίζοντας, η Αμερικανίδα υφυπουργός χαρακτήρισε προκλητικές τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις με την Άγκυρα για ενδεχόμενη αγορά αεροσκαφών F-16 δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Επιπλέον, η κ. Νούλαντ προανήγγειλε τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σε σχέση με το Κυπριακό, ξεκαθάρισε ότι έχει εξηγήσει με σαφήνεια στον κατοχικό ηγέτη Τατάρ ότι λύση δυο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή για τις ΗΠΑ.
‘Ένα ευχαριστήριο ταξίδι προς την Ελλάδα”
Ερωτηθείσα γιατί πήγε «με άδεια χέρια» στην Ελλάδα- η οποία είναι ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος- ενώ προσέφερε στην Τουρκία -η οποία κάθε άλλο παρά καθαρή θέση έχει πάρει στον πόλεμο της Ουκρανίας- τη δημιουργία ενός στρατηγικού μηχανισμού, η κ. Νούλαντ απάντησε πως «οι ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια έχουν Στρατηγικό Διάλογο με την Ελλάδα και μάλιστα σε επίπεδο Υπουργού Εξωτερικών. Είδαμε έναν ακόμα γύρο αυτού του διαλόγου το φθινόπωρο.
Το ταξίδι μου ήταν πρωτίστως ένα ευχαριστήριο ταξίδι προς την Ελλάδα που είναι ένας τόσο σταθερός σύμμαχος. Ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την πρόοδο που έχουμε κάνει μαζί, αλλά και για να σχεδιάσουμε τη στρατηγική μας για το πως θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι η Ευρώπη θα έχει ενέργεια και πως θα συνεχίζουμε να βοηθάμε την Ουκρανία. Επομένως, επρόκειτο και για μια αμιγώς στρατηγικού τύπου συζήτηση. Τώρα σε σχέση με τον στρατηγικό μηχανισμό που εγκαινιάσαμε στην Τουρκία, είναι κάτι που η Ελλάδα έχει ήδη εδώ και πολλά χρόνια».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες ο Άντονι Μπλίνκεν θα συμμετάσχει στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το καλύτερο μήνυμα στήριξης. Όπως σημείωσε η κ. Νούλαντ, «οι ΗΠΑ στηρίζουν πάρα πολύ αυτή τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στη συνάντηση με τους τρεις υπουργούς Εξωτερικών πρόσφατα. Πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνάντηση πολύ σύντομα, τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ των τριών υπουργών με τον υπουργό μου, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία αυτού του σχήματος και του έργου που προσπαθούν να κάνουν μαζί, που προσπαθούμε να κάνουμε όλοι μαζί, για την ενέργεια, για την ασφάλεια στη θάλασσα και για άλλα σημαντικά ζητήματα».
Τα ενεργειακά
Σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις, ρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν να επαναλαμβάνουν Ότι ο αγωγός EastMed δεν έχει μέλλον την ώρα που οι εμπλεκόμενες χώρες φαίνεται να έχουν διαφορετική άποψη. Από την πλευρά της η Αμερικανίδα υφυπουργός διευκρίνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιμένουν σε τίποτα και αν οι χώρες της περιοχής αποφασίσουν ότι θέλουν να προχωρήσουν με αυτό το έργο, θα το κάνουν. Η ανησυχία μας είναι αυτή που διατύπωσα στην Ελλάδα, δηλαδή ότι το έργο είναι εξαιρετικά ακριβό, τα ύδατα πολύ βαθιά, και μπορεί να χρειαστούν δέκα χρόνια ή περισσότερα για να ολοκληρωθεί όταν όλοι χρειάζονται ενέργεια εδώ και τώρα.
Η Ελλάδα είναι ήδη ενεργειακός κόμβος και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ταχύτεροι, πιο αποτελεσματικοί και πιο παραγωγικοί τρόποι για τη μεταφορά ενέργειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης σε άλλες περιοχές, μέσω καλωδίων ηλεκτρικής ενέργειας κ.λ.π. Εξαρτάται προφανώς από τις χώρες της περιοχής εάν θέλουν να προχωρήσουν με το έργο, αλλά η ανησυχία μας είναι ότι σε δέκα χρόνια θέλουμε να είμαστε όλοι απεξαρτημένοι από τους υδρογονάνθρακες και να έχουμε στραφεί στην καθαρή ενέργεια. Επομένως, τώρα πρέπει να μεγιστοποιήσουμε αυτές τις λύσεις που είναι γρήγορες και μπορούν να ωφελήσουν τους πάντες».
Τα Κατεχόμενα
Σε σχέση με το πρόσφατο ταξίδι της στα κατεχόμενα είπε πως εξήγησε πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και όχι τη λύση των δύο κρατών που αυτός προτείνει. Ερωτηθείσα γιατί Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να τον επισκέπτονται με δεδομένο ότι πλέον κινείται εκτός του διαπραγματευτικού πλαισίου του ΟΗΕ, η Βικτόρια Νούλαντ απάντησε ότι «είναι πάγια τακτική των ΗΠΑ όταν πηγαίνουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, να επισκεπτόμαστε πάντα και τον Βορρά. Προσπαθούμε εδώ και πολλές δεκαετίες, όπως γνωρίζετε, και ο πρόεδρος Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος και εγώ όταν ήμουν υφυπουργός Εξωτερικών, να ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Εξήγησα πολύ καθαρά στον κ. Τατάρ ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν στηρίζουμε τη λύση των δύο κρατών που έχει προτείνει ο Βορράς».