Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

18

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μαριούπολη τώρα – πόλεμος: Οι τελευταίοι μαχητές περιμένουν τους Ρώσους
ΚΟΣΜΟΣ

Μαριούπολη τώρα – πόλεμος: Οι τελευταίοι μαχητές περιμένουν τους Ρώσους

Μαριούπολη τώρα - πόλεμος: Πόσοι είναι οι τελευταίοι μαχητές που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη - Πού περιμένουν τους Ρώσους

Λίγοι, άγνωστο, ακριβώς πόσοι, μαχητές εξακολουθούν να υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει υπό τον έλεγχό της όλο τον αστικό ιστό της πόλης αλλά και το μεγαλύτερο μέρος από το λιμάνι. Μέλη των ουκρανικών δυνάμεων – στρατός, συνοριοφύλακες και μέλη του Τάγματος Αζόφ – βρίσκονται στην πόλη. Σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε από το Τάγμα Αζόφ, η άμυνα της Μαριούπολης συνεχίζεται. Στο βίντεο μαχητές του Αζόφ φαίνονται να στήνουν ενέδρα σε ιδιωτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν μέλη των ρωσικών δυνάμενων.

Έχουν καταφύγει σε υπόγειες στοές κάτω από τις δαιδαλώδεις εγκαταστάσεις της χαλυβουργείας Azovstal αλλά και κτιριακών εγκαταστάσεων στο λιμάνι της πόλης που διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων.

Το εργοστάσιο Azovstal

Το Σάββατο, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι η πόλη είχε εκκαθαριστεί από Ουκρανούς μαχητές, εκτός από ορισμένους που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι στο Azovstal. Μετά τα μεσάνυχτα, η Ρωσία απαίτησε να παραδοθούν. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα δώσει τεράστια ώθηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων, καθώς θα μπορέσουν να απελευθερώσουν δυνάμεις και πόρους που θα μπορέσουν να διοχετευθούν στο Ντονμπάς για τις υπόλοιπες μάχες που ήδη διεξάγονται κυρίως στο Λουγκάνσκ. Επιπλέον, θα ανοίξει για τους Ρώσους ο χερσαίος διάδρομος με την Κριμαία.

Το κανάλι Telegram του Azov δημοσίευσε ένα βίντεο την περασμένη εβδομάδα στο οποίο ο Ντένις Προπένκο, διοικητής του συντάγματος Azov της πόλης, είπε ότι οι “πραγματικοί άνδρες που επέλεξαν τον δρόμο του πολέμου” εξακολουθούσαν να υπερασπίζονται την πόλη. Κατήγγειλε όσους είχαν παραδοθεί ότι επέλεξαν “τον δρόμο της ντροπής”. Στο βίντεο, που τραβήχτηκε μπροστά από έναν τούβλινο τοίχο, ο Προκοπένκο κάθισε δίπλα στον Σέρχι Βολίνα, διοικητή της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Οι δύο ομάδες ένωσαν επιτυχώς τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τη Μαριούπολη, είπε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σε συνέντευξή του σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης το Σάββατο ότι η κατάσταση της Μαριούπολης “σίγουρα δεν βελτιώνεται”, ωστόσο, πρόσθεσε: “Τα αγόρια υπερασπίζονται ηρωικά τον εαυτό τους”.

https://twitter.com/UA_struggle/status/1514307056165171206?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1514307056165171206%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thetoc.gr%2Fdiethni%2Farticle%2Fi-teliki-maxi-tis-marioupolis-oi-teleutaioi-maxites-perimenoun-tous-rosous-tampouromenoi-mesa-se-tounel-sto-limani%2F

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της πόλης και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχουν διαφύγει, υπάρχει αρκετή δύναμη ανδρών που έχει συγκεντρωθεί στο εργοστάσιο Azovstal και την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού. Ο Αντρίι Μπιλέτσκι, ιδρυτής του Τάγματος Αζόφ, είπε στους Financial Times ότι πιστεύει πως “λιγότεροι από 4.000 στρατιώτες βρίσκονταν στη Μαριούπολη κατά την έναρξη της εισβολής, ενώ περίπου 2.000 παραμένουν ενεργοί στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών πεζοναυτών από την 36η ταξιαρχία, μεγάλου αριθμού μαχητών του Τάγματος Αζόφ, στρατιώτες της 56ης Ταξιαρχίας Πεζικού, καθώς και συνοριοφύλακες και εθελοντές μαχητές”.

Ουκρανικά ελικόπτερα έχουν ρίξει προμήθειες και φάρμακα μέσω επιχείρησης “αερογέφυρας”

Όσο για το πώς επιβιώνουν, είπε πως “η Μαριούπολη είναι μια μεγάλη πόλη και υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός μεγάλων κτιρίων πολύ γερής κατασκευής και μεγάλος αριθμός υπόγειων σηραγγών. Όλα αυτά μαζί βοηθούν, αν και τα τρόφιμα και το νερό σπανίζουν. Ουκρανικά ελικόπτερα έχουν ρίξει προμήθειες και φάρμακα μέσω επιχείρησης “αερογέφυρας” αν και αυτό έχει πολλές μέρες να γίνει”.

Ο ιδρυτής του Τάγματος Αζόφ περιέγραψε συνθήκες 19ου αιώνα λέγοντας στους FT ότι στις συνθήκες αυτές “πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν ή να υποβάλλονται σε ακρωτηριασμούς εξαιτίας γάγγραινας, όπως τον 19ο αιώνα”. Οι κάτοικοι που έχουν απομείνει, πιστεύεται ότι ανέρχονται σε 100.000, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικές δικτύωσης και πληροφορίες που δίνουν στη δημοσιότητα οι ουκρανικές αρχές. Στη συνέντευξή του το Σάββατο, ο Ζελένσκι ανέφερε μια εκτίμηση της περιφερειακής διοίκησης της Μαριούπολης ότι περίπου 20.000 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους, αλλά σημείωσε ότι ο αξιωματούχος που έκανε τον υπολογισμό δεν βρισκόταν στην πόλη. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνήθηκε να τηρήσει τη συμφωνία για ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη που είχαν συμφωνηθεί στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις