Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ηπατίτιδα σε παιδιά – συμπτώματα: Ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, ψάχνουν αν συνδέεται με long covid
ΕΛΛΑΔΑ

Ηπατίτιδα σε παιδιά – συμπτώματα: Ανησυχία στην ιατρική κοινότητα, ψάχνουν αν συνδέεται με long covid

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Δεν έχει βρεθεί κρούσμα ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Υγείας - Τι είπε για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα εξαιτίας των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας που έχουν καταγραφεί σε παιδιά ηλικιών 3 έως 5 ετών αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε τα παιδιά να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία δεν πέθανε και πολλά ανάρρωσαν από μόνα τους. Όμως 6 παιδιά στη Βρετανία και ένα στην Ισπανία χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανακοίνωσαν ότι ερευνούν εννέα ύποπτα κρούσματα στην Αλαμπάμα. Η κατάσταση “πρέπει να ληφθεί σοβαρά”, επισήμανε το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε ότι έχουν εντοπισθεί κρούσματα σε παιδιά σε συνολικά τέσσερις χώρες της Ευρώπης. “Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας” στις αρχές Απριλίου, “επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη

“Οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη”, γράφει το ECDC, όμως οι βρετανοί ερευνητές “θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων”. “Οι εργαστηριακές έρευνες για τα κρούσματα απέκλεισαν ιογενείς ηπατίτιδες τύπου Α, Β, C, D και E σε όλα τα κρούσματα”, σύμφωνα με το ECDC.

Ο ΕΟΔΥ -με έκτακτη ανακοίνωσή του- καλεί τους γιατρούς σε επαγρύπνηση, θέτοντας για τη χώρα μας το ηλικιακό όριο έγκαιρης ανίχνευσης έως τα 16 έτη. “Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που προκαλεί αυτά τα κρούσματα”, δηλώνει ο πρόεδρος ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δεν έκρυψε την ανησυχία του, σημειώνοντας, ωστόσο, και οι δύο ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα αυτής της οξείας μορφής ηπατίτιδας.

Πιθανή σύνδεση με long covid

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε). Η αιτιολογία, σύμφωνα με τις πρώτες θεωρίες, των περιστατικών μπορεί να συνδέεται με κάποιον αδενοϊό, καθώς ανιχνεύθηκε τέτοιος ιός σε κάποια από αυτά τα περιστατικά. Δεν έχει αποκλειστεί όμως η πιθανότητα να εμπλέκεται και ο Covid και τα περιστατικά να συνδέονται με long covid.

Μερικά από τα παιδιά είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου.

Μια άλλη θεωρία είναι η πιθανή εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών εξαιτίας του lockdown. Αυτή τη στιγμή όλα ερευνώνται. Σημειώνεται ότι αύριο, Μ. Τετάρτη, θα δοθεί έκτακτη συνέντευξη Τύπου με θέμα την πανδημία στο υπουργείο Υγείας, με την παρουσία του Θάνου Πλεύρη, και αναμένεται να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο σύνδεσης της οξείας ηπατίτιδας με τον κορονοϊό.

Τα έξι συμπτώματα

Μεταξύ των βρετανικών κρουσμάτων, “πολλά είχαν σημάδια ίκτερου”. “Ορισμένα κρούσματα είχαν γαστρεντερικά συμπτώματα, περιλαμβανομένων κοιλιακών πόνων, διάρροιας και εμετών τις προηγούμενες εβδομάδες”, σύμφωνα με το ECDC.

Οι γιατροί στη Βρετανία που μετρά τα περισσότερα κρούσματα ηπατίτιδας συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους ηλικίας κάτω των 16 ετών προκειμένου να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής έξι συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα

4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Ζαούτης: Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο

“Η Μ. Βρετανία άρχισε να δημοσιεύει ότι αντιμετώπισε κάποια κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 3-5 ετών. Πρόκειται για σοβαρή ηπατίτιδα ενώ σε κάποια παιδιά χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση. Τώρα βλέπουμε κρούσματα και σε άλλα κράτη, Ολλανδία και Αμερική και έτσι κλίνει η επιστημονική κοινότητα προς το να είναι κάποια λοίμωξη, κάτι που μεταδίδεται, εφόσον υπάρχει διασπορά.

Οι γνωστές ηπατίτιδες όπως η Β και η Α για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια δεν έχουν εντοπιστεί σε αυτά τα κρούσματα. Αυτή την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα”.

Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά.

Το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση αυτών των κρουσμάτων ηπατίτιδας “είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί”.

Πλεύρης: Ανησυχούμε

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της ηπατίτιδας και εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5. “Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή” είπε.

Ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ερωτώμενος από την ΕΡΤ για τα τα περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά είπε ότι είναι άγνωστης αιτιολογίας και ότι δεν υπάρχει κάποιος από τους γνωστούς ιούς (κορονοϊού) που φταίει. “Δεν έχει εμφανιστεί ως παρενέργεια σε παιδιά που έχουν κάνει το εμβόλιο. Η σύνδεση από τη νόσηση των παιδιών από τον κορονοϊό και την ηπατίτιδα δεν είναι τεκμηριωμένη”, δήλωσε.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε ανακοινώσει πως περιμένει να ανακοινωθούν νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες και είχε ήδη αναφέρει “λιγότερα από πέντε” κρούσματα στην Ιρλανδία και τρία στην Ισπανία. Το ECDC, με το οποίο ήρθε σε επαφή το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν ήταν σε θέση να γνωστοποιήσει τον αριθμό των κρουσμάτων ανά χώρα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις