Λίγο περισσότερα από 80 χρόνια πριν η αγροτική Φινλανδία βρέθηκε σε παρόμοια θέση με αυτή που βρίσκεται τώρα η Ουκρανία. Η κολοσσιαία Σοβιετική Ένωση, για λόγους ασφαλείας και στρατηγικού βάθους, απαίτησε από τη φινλανδική κυβέρνηση να παραδώσει τη χερσόνησο της Καρελίας, καθώς και να παραχωρήσει στρατιωτικές και ναυτικές βάσεις εντός του εδάφους της στα σοβιετικά στρατεύματα. Η Φινλανδία έλαβε υποσχέσεις από τη Δύση για στρατιωτική συνδρομή που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Παρόλα αυτά αρνήθηκε την υλοποίηση των σοβιετικών αξιώσεων και ενεπλάκη μαζί τους στον λεγόμενο «Χειμερινό Πόλεμο», γνωρίζοντας πως η ήττα είναι βέβαιη, αλλά με βασικό της δόγμα να καταστήσει τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο αιματηρό, δαπανηρό και εν τέλει ασύμφορο για τους Σοβιετικούς.
Και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα. Οι Σοβιετικοί πλήρωναν βαρύ τίμημα για την αργή προέλασή τους, αλλά από εκεί και πέρα η παραβίαση από τους Γερμανούς του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ και η εισβολή τους στα σοβιετικά εδάφη ενέπλεξε τη φινοσοβιετική σύγκρουση στη γενικότερη δίνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η ιστορία πήρε τον δρόμο που μας είναι γνωστός. Μόλις δυο γενιές πίσω τα γεγονότα αυτά υπάρχουν και διαποτίζουν τη φινλανδική ιστορική μνήμη. Ως εκ τούτου η ταύτισή τους με τους Ουκρανούς είναι κάτι παραπάνω από προφανής και η αλληλεγγύνη που τους δείχνουν αναμενόμενη.
Οι δημόσιες δωρεές της Φινλανδίας για την Ουκρανία έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ
Από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Στη Φινλανδία, των 5,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο καθώς κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περίπου το 11% των Φινλανδών έπρεπε να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στις περιοχές που κατέλαβε η Σοβιετική Ένωση. Το συναίσθημα αυτό αντικατοπτρίζεται και στις δωρεές από τη Φινλανδία στην Ουκρανία που αυξήθηκαν στα 53 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Φινλανδικής Εταιρείας Ραδιοφωνίας (YLE).
Η βοήθεια χορηγήθηκε κυρίως μέσω του Ερυθρού Σταυρού, ύψους περίπου 23 εκατομμυρίων ευρώ. Η UNICEF και το φινλανδικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης Save the Children, έλαβαν δωρεές αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ και 6 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα. Επιπλέον, το φινλανδικό παράρτημα της UN Women, οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών, έχει λάβει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ. Στη συνέντευξη στο YLE, η Terhi Bruun, υπεύθυνη επικοινωνίας στη UNICEF Φινλανδίας είπε ότι η οργάνωσή της έλαβε ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχε δοθεί σε άλλες καταστάσεις κρίσης. Η αύξηση των δωρεών μπορεί επίσης να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η δωρεά σήμερα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη από πριν – ένα μόνο κλικ μακριά σε ένα κινητό τηλέφωνο ή σε έναν ιστότοπο.