Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τα περιστατικά ηπατίτιδας που έχουν εμφανιστεί σε παιδιά. Τα περιστατικά αυτά έχουν σημειωθεί σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ. Ο καθηγητής του LSE ανέφερε ξανά ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση των περιπτώσεων αυτών με το εμβόλιο του κορωνοϊού καθώς κανένα από τα 108 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε εμβολιαστεί. Ο κ. Μόσιαλος τονίζει ότι, όπως και στην περίπτωση της πανδημίας, είναι σημαντικό οι γονείς να βοηθάνε για την τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και «να προσέχουμε όταν κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρά παιδιά καλό είναι οι γονείς να επιμείνουν στην εκμάθηση του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα συμπτώματα, αυτά είναι πυρετός, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνος στις αρθρώσεις και ίκτερο.
Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο του Ηλία Μόσιαλου για την ηπατίτιδα στα παιδιά:
«Οι υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ως σήμερα καταγράψει στο σύνολο 108 περιστατικά αιφνίδιας έναρξης ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 10 ετών και κάτω, από τον Ιανουάριο του 2022. Οι ιοί που προκαλούν συνήθως ηπατίτιδα (ηπατίτιδα Α έως Ε) δεν είναι το αίτιο της λοίμωξης. Μεταξύ αυτών 8 παιδιά έχουν λάβει μόσχευμα ήπατος. Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν: πυρετό, κόπωση, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, σκούρα ούρα, ανοιχτόχρωμα κόπρανα, πόνο στις αρθρώσεις και ίκτερο. Να ξαναπούμε πως δεν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού καθώς κανένα από τα 108 επιβεβαιωμένα περιστατικά στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί.
Ταυτόχρονα, σήμερα τα Aμερικάνικα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν πως από τον Νοέμβριο του 2021, σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Αλαμπάμα καταγράφηκαν 5 ασθενείς με σημαντική ηπατική βλάβη, συμπεριλαμβανομένων 3 με οξεία ηπατική ανεπάρκεια, οι οποίοι επίσης βρέθηκαν θετικοί για αδενοϊό. Όλα τα παιδιά ήταν υγιή χωρίς υποκείμενα νοσήματα και κανένα δεν είχε COVID-19. Οι προσπάθειες ανεύρεσης περαιτέρω περιστατικών σε αυτό το νοσοκομείο εντόπισαν 4 επιπλέον παιδιά με ηπατίτιδα και λοίμωξη από αδενοϊό. Συνολικά δηλαδή 9 παιδιά παρουσίασαν το ίδιο πρόβλημα και εισήχθησαν από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 και 2 ασθενείς χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Στα 5 από τα 9 παιδιά που εξετάστηκαν, ταυτοποιήθηκε μόλυνση από αδενοϊό τύπου 41.
Στη Βόρεια Καρολάινα, τη δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ που ανέφερε παρόμοια περιστατικά, οι υγειονομικές αρχές διερευνούν δύο περιπτώσεις ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν παιδιά σχολικής ηλικίας, κανένα από τα δύο δεν χρειάστηκε μεταμόσχευση και έχουν αναρρώσει και τα δύο.
Το CDC επισήμανε πως ο αδενοϊός τύπου 41 προκαλεί συνήθως οξεία γαστρεντερίτιδα, που προκαλεί διάρροια και έμετο, καθώς και αναπνευστικά συμπτώματα. Έχουν υπάρξει αναφορές ηπατίτιδας σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά που έχουν μολυνθεί με αδενοϊό τύπου 41, αλλά δεν είχε προηγουμένως παρατηρηθεί ότι προκαλεί ηπατική νόσο σε υγιή παιδιά.
Εντωμεταξύ, την Τρίτη έγινε μια ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου Υγείας, αναφερόμενη σε 12 παιδιά κάτω των 5 ετών που έχουν διαγνωστεί με οξεία ηπατίτιδα, 2 εκ των οποίων υποβλήθηκαν σε μεταμοσχεύσεις ήπατος που δώρισαν οι γονείς τους.
Μόνο που σύμφωνα με τον Δρ Eyal Shteyer, διευθυντή της παιδιατρικής μονάδας ήπατος στο Shaare Zedek Medical Center (SZMC), οι μεταμοσχεύσεις συνέβησαν πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jerusalem Post, 7 από τα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεταμοσχεύσεων, σημειώθηκαν στο ιατρικό κέντρο Schneider Children’s (στην Petah Tikva) και τα άλλα 5 στο SZMC στην Ιερουσαλήμ. Και στα δύο ιδρύματα εισήχθησαν παιδιά από διάφορα μέρη της χώρας που δεν προέρχονταν από συγκεκριμένες εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες. Ένας εκπρόσωπος του κέντρου Schneider είπε ότι και τα 7 παιδιά είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, αλλά δεν υπήρχε καμία απόδειξη για οποιαδήποτε σχέση με την οξεία ηπατίτιδα.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα επιδημιολογικά και εργαστηριακά δεδομένα στρέφονται προς τον συσχετισμό με λοίμωξη από αδενοϊό, καθώς 77% των περιστατικών διαγνώστηκαν θετικά (για αδενοϊό). Δεδομένου όμως πως δεν είναι σύνηθες να προκαλείται τέτοιου τύπου ασθένεια από αδενοϊό, διερευνάται εάν υπάρχει κάποια αλλαγή στο γονιδίωμα που επηρεάζει τη λοιμογόνο δράση του αδενοϊού.
Επίσης διερευνώνται και άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα μια παράλληλη ή πρότερη λοίμωξη (συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού) ή ακόμα και περιβαλλοντικά αίτια.
Tα Aμερικάνικα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) επίσης εξέδωσαν οδηγίες για τους γιατρούς που αντιμετωπίζουν περιπτώσεις ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας τα παιδιά. Αναφορικά με την εξέταση για αδενοϊού σε παιδιατρικούς ασθενείς με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας, είναι προτιμότερο να γίνεται μοριακό τεστ (NAAT, π.χ. PCR) και μπορεί να γίνει σε αναπνευστικά δείγματα, επιχρίσματα κοπράνων ή αίμα. Το CDC επίσης αναφέρει πως η PCR σε αίμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητη από την PCR σε πλάσμα. (Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να γίνει PCR εξέταση ολικού αίματος για αδενοϊό σε περιστατικά ηπατίτιδας χωρίς αιτιολογία, που βρέθηκαν αρνητικά για αδενοϊό σε προηγούμενη εξέταση δείγματος πλάσματος).
Ταυτόχρονα όμως γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να επιμείνουν για άλλη μια φορά για καλή υγιεινή. Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση δηλαδή βοηθάνε τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών και το να προσέχουμε όταν κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρά παιδιά καλό είναι οι γονείς να επιμείνουν στην εκμάθηση του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών.
Θεωρώ πως οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, αλλά και οι αρχές σε άλλες χώρες με αντίστοιχα ισχυρή επιδημιολογική επιτήρηση, όπως απέδειξαν και στη διάρκεια της πανδημίας, θα δώσουν απαντήσεις και σε αυτά τα ερωτήματα το συντομότερο δυνατό».