Σαγκάη λοκντάουν: Φιάσκο η σκληρή καραντίνα της Σανγκάης; -Νέα κρούσματα ανάμεσα στους αποκλεισμένους
Οι Αρχές της Σανγκάης ανακοίνωσαν 12 θανάτους λόγω COVID-19 χθες, 22 Απριλίου, από 11 μία ημέρα νωρίτερα, ενώ οι κάτοικοι εμφανίζονται ολοένα και πιο αποθαρρυμένοι εν μέσω σκληρού lockdown και αυστηρής λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Η πόλη, που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έξαρση του κορωνοϊού έως τώρα στην Κίνα, κατέγραψε χθες 20.634 ασυμπτωματικά περιστατικά μετάδοσης στην κοινότητα, από 15.698 μία ημέρα νωρίτερα. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων με συμπτώματα ανήλθε στα 2.736 χθες από 1.931 προχθές 21η Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η διάμεση ηλικία των ασθενών οι οποίοι κατέληξαν ήταν τα 88 έτη, σύμφωνα με τις Αρχές της Σανγκάης. Όλοι είχαν υποκείμενα νοσήματα και ήταν ανεμβολίαστοι.
Fighting between covid police and civilians in China.#COVID19 #coronavirus #Corona #Covid_19 #China #shangai pic.twitter.com/SqLDy9tpIQ
— Farhang Faraydoon Namdar (@NamdarFarhang) April 20, 2022
«Μια στρατηγική που χρειάζεται άμεση εφαρμογή είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού με ενισχυτική δόση στους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες και να δούμε εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμβόλια mRNA», δήλωσε η Τζάγια Ντάντας, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στη σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κέρτιν της Αυστραλίας, η οποία παρακολουθεί την έξαρση στη Σανγκάη. Η Κίνα δεν διαθέτει ακόμα δικά της εμβόλια mRNA και έχει επιλέξει να μην εισάγει αυτά που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες από το κινεζικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ειδικοί σε θέματα υγείας στην πόλη Τζιλίν, στη βορειοανατολική Κίνα, εκεί όπου εντοπίζεται μια ακόμα έξαρση του κορωνοϊού, δήλωσαν ότι τα κινεζικά εμβόλια είναι έως τώρα αποτελεσματικά αν και παραμένει απρόβλεπτη η εμφάνιση νέων στελεχών COVID-19. Όπως ανέφεραν «τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν τη δημόσια σημασία της στρατηγικής για πλήρη και ενισχυτικό εμβολιασμό, ειδικά για τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας».
Δεν αποδίδει η πολιτική της Κίνας
Αν και στα συγκροτήματα κατοικιών της Σανγκάη που τελούν υπό αποκλεισμό συνεχίζει να επικρατεί απογοήτευση, τοπικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει νέα χαλάρωση έως ότου μηδενιστούν τα νέα κρούσματα έξω από τις περιοχές καραντίνας. «Όσο πιο κρίσιμη γίνεται η περίοδος, τόσο περισσότερο χρειάζεται να σφίξουμε τα δόντια και να συγκεντρώσουμε τη δύναμή μας», δήλωσε ο δήμαρχος της Σανγκάης Γκονγκ Τζενγκ στο επίσημο κανάλι των τοπικών αρχών στο WeChat. Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτός των περιοχών καραντίνας διαμορφώθηκε χθες σε 218 από 250 μια ημέρα νωρίτερα.
Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πολύ περισσότερο. Αλλά παρόλο που έχουν βρεθεί σε καθεστώς περιορισμού για περισσότερο από 30 ημέρες, ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών καταγράφουν νέα κρούσματα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας. «Είναι μεγάλο διάστημα και, πράγματι, έχει δύο επιπτώσεις στην ψυχική υγεία: ο κόσμος είναι εξουθενωμένος και αποθαρρυμένος», δήλωσε η Ντάντας.
Απογοητευμένοι οι πολίτες
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες προσπαθούν να παρακάμψουν τη λογοκρισία για να αναρτήσουν εξάλεπτο βίντεο με τίτλο «Η Φωνή του Απριλίου», στο οποίο ακούγονται φωνές που έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της έξαρσης στη Σανγκάη. Στο βίντεο, που περιλαμβάνει εικόνες από τους σιωπηλούς ουρανοξύστες της Σανγκάης, ακούγονται κάτοικοι που παραπονιούνται για την έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων καθώς και την αυστηρή πολιτική των αρχών της πόλης. Όλες οι παραπομπές στο βίντεο αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα Weibo έως σήμερα το πρωί, αν και ορισμένα σχόλια που επικρίνουν τη λογοκρισία κατάφεραν να επιβιώσουν. «Μπορώ μόνο να πω ότι εάν δεν θες καν να ακούσεις μόνο λίγες πραγματικές φωνές, τότε είναι πραγματικά αποκαρδιωτικό», ανέφερε ένας χρήστης.
https://www.youtube.com/watch?v=9HctHyWW_xA&feature=emb_title
Απομακρύνουν πλέον τους αρνητικούς στον ιό
Την ώρα που η έξαρση είναι σε εξέλιξη οι αρχές της Σαγκάης μετακινούν τους πολίτες που δεν έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC αυτό οφείλεται στην πολιτική «μηδενικού Covid» που εφαρμόζει η Κίνα. Αξίζει να σημειωθεί όταν ξεκίνησαν τα μαζικά και υποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό, όσοι ήταν θετικοί μεταφέρθηκαν σε ειδικό σημείο της πόλης. Όταν γέμισαν αυτές οι εγκαταστάσεις, αρκετοί πολίτες που είχαν μολυνθεί μεταφέρθηκαν σε γειτονικές επαρχίες.
Ωστόσο αυτό έχει πλέον αλλάξει. Όσοι βρέθηκαν αρνητικοί ήταν αυτοί που κλήθηκαν να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές και οι θετικοί έμειναν πίσω στη Σαγκάη. Το σχέδιο της Κίνας είναι να μεταφέρει πολίτες στην περιοχή Pingwang στην επαρχία Zhejiang όπου οι πολίτες θα πρέπει να μείνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Από αυτό μπορούν να εξαιρεθούν ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα αναπηρίας και μικρά παιδιά.