Πάσχα: Μικρές συμβουλές διατροφής

PLUS

Πάσχα: Μικρές συμβουλές διατροφής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Πάσχα: Tι μπορούμε να κάνουμε για να χαρούμε και να ευχαριστηθούμε το Πασχαλινό τραπέζι με τη μικρότερη δυνατή «επιβάρυνση»;

24.04.2022 | 09:53

Μπορεί στη θρησκεία το Πάσχα να σηματοδοτεί το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή, στη νεοελληνική παράδοση ωστόσο σηματοδοτεί το πέρασμα από τη νηστεία στο οργιαστικό φαγοπότι. Την Κυριακή του Πάσχα νηστεύσαντες και μη «ρίχνονται» στον οβελία, το κοκορέτσι και τα άλλα εδέσματα σαν να μην υπάρχει αύριο.

Πώς μπορούμε να περιορίσουμε την πρόσληψη υπερβολικών θερμίδων τη συγκεκριμένη μέρα και τι διαιτολόγιο… αποκλιμάκωσης θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις αμέσως επόμενες; Ιδού μερικές χρηστικές συμβουλές:

Προτάσεις για μια ισορροπημένη διατροφικά Κυριακή του Πάσχα

  • Πρωινό: 1 φέτα τσουρέκι ή 2 κουλουράκια και 1 ποτήρι γάλα
  • Σνακ: 1 κόκκινο αυγό & 1 ποτήρι χυμός ή 1 φρούτο
  • Μεσημεριανό: Σαλάτα και 1 κομμάτι αρνί, 1 κομμάτι κοκορέτσι, 1 φέτα ψωμί και λίγο τζατζίκι
  • Απογευματινό: 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι ή, αν υπάρχει και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, 1 μικρό κομμάτι γλυκό
  • Βραδινό: 1 σαλάτα με 1 μικρό κομμάτι αρνί (ή 1 κόκκινο αυγό) ή γιαούρτι με φρούτα

Το… επέκεινα

Σίγουρα οι περισσότεροι μπορεί να φάμε λίγο παραπάνω την Κυριακή του Πάσχα. Για να αντιμετωπιστεί, λοιπόν, η υπερκατανάλωση αλλά και η βαρυστομαχιά η καλύτερη λύση για τις επόμενες ημέρες είναι τα μικρά και ελαφριά γεύματα όπως σαλάτες, γιαούρτια, φρούτα κλπ. Έτσι:

  • Υιοθετούμε και ακολουθούμε το μοντέλο μεσογειακής διατροφής το οποίο αποτελεί μια ισορροπημένη και ωφέλιμη για την υγεία μορφή σίτισης
  • Προσπαθούμε να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα και δεν παραλείπουμε το πρωινό
  • Προσέχουμε οι μερίδες φαγητού που καταναλώνουμε να μην είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να φουσκώνουμε και να βαραίνουμε μετά τα γεύματα
  • Περιορίζουμε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών (ζωικά λιπαρά, τηγανιτά, σφολιάτες, γλυκά κλπ)
  • Προσαρμόζουμε την κατανάλωση αλατιού στην καθημερινή μας διατροφή ώστε να μην ξεπερνά τα 5 γρ ημερησίως, ενώ μειώνουμε αρκετά την κατανάλωση ζάχαρης
  • Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς
  • Αυξάνουμε την φυσική μας δραστηριότητα

Μικρές συμβουλές

  • Το αρνί (ή το κατσίκι) είναι αρκετά λιπαρά κρέατα. Είναι καλό να μη συνδυαστούν με τρόφιμα επίσης πλούσια σε λιπαρά (τυριά, σαλάτες με μαγιονέζα, αλλαντικά κλπ) για να αποφευχθούν πιθανές στομαχικές διαταραχές και δυσφορία
  • Το γλυκό δύσκολα μπορεί να λείψει από ένα γιορτινό τραπέζι. Επιλέγοντας ένα «ελαφρύ» γλυκό όπως ζελέ με γιαούρτι και φρούτα, γλυκό ψυγείου ή γρανίτα εξασφαλίζουμε μικρότερη θερμιδική επιβάρυνση και αποφυγή δυσπεψίας
  • Στο Πασχαλιάτικο γεύμα γεμίζουμε το πιάτο μας μία φορά και αποφεύγουμε τις επαναλήψεις!
  • Φροντίζουμε μεγάλο μέρος του πιάτου μας να αποτελείται από σαλάτα, την οποία ιδανικά καταναλώνουμε πρώτα για να μας περιορίσει λίγο την όρεξη
  • Αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα τηγανιτά φαγητά αφού θα μας «φορτώσουν» με επιπλέον θερμίδες
  • Αν έχουμε την επιλογή προτιμάμε κατσίκι αντί για αρνί, το οποίο περιέχει μικρότερη ποσότητα λιπαρών και θερμίδων
  • Όπως πάντα, η κατανάλωση αλκοόλ οφείλει να γίνει με μέτρο!
Exit mobile version