Όπλα στην Ουκρανία: Στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση, οργή Μόσχας

ΚΟΣΜΟΣ

Όπλα στην Ουκρανία: Στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση, οργή Μόσχας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Όπλα στην Ουκρανία: Άμεση απειλή για την ασφάλειά μας η ρωσική επιθετικότητα, λέει η Φον ντερ Λάιεν

26.04.2022 | 11:41

Κλιμακώνεται η πόλωση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας, στον απόηχο της επίσκεψης των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ στο Κίεβο το βράδυ της Κυριακής, όπου συναντήθηκαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν επιπλέον οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας, η οποία προειδοποίησε για την αποστολή περισσότερων όπλων στην γειτονική της χώρα. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταγγέλλει τη Δύση για «τρομοκρατία», ισχυριζόμενος ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του σχεδιάζοντας συνωμοσίες για να διχάσουν τη χώρα και να δυσφημήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της.

Σε δηλώσεις τους σήμερα, Δευτέρα από την Πολωνία, οι Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν – οι πλέον υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ταξιδέψει στη χώρα από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή- επέμειναν ότι η Ρωσία απέτυχε στην εισβολή της στην Ουκρανία, με τον Όστιν να λέει ρητά ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας να αποδυναμώνονται. «Θέλουμε να δούμε τη Ρωσία αποδυναμωμένη σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορεί να κάνει αντίστοιχα πράγματα όπως η εισβολή στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όστιν, προσθέτοντας πως η Ρωσία έχει ήδη χάσει πολλές από τις στρατιωτικές της ικανότητες και πολλά στρατεύματα. «Και δεν επιθυμούμε να καταφέρει να αποκαταστήσει γρήγορα αυτές τις ικανότητές της», σημείωσε.

Όστιν: Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο αν διαθέτει έναν καλό εξοπλισμό

Ο Όστιν εκτίμησε ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο αν διαθέτει έναν καλό εξοπλισμό. «Μπορούν να κερδίσουν αν έχουν καλό εξοπλισμό, καλή υποστήριξη», δήλωσε, χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση «εποικοδομητική». Ο Μπλίνκεν από την πλευρά του εκτίμησε ότι «η Ρωσία δεν έχει πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει και η Ουκρανία έχει ήδη πετύχει». «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο αυτού του πολέμου, αλλά ξέρουμε ότι μια κυρίαρχη ανεξάρτητη Ουκρανία θα παραμείνει πολύ περισσότερο από όσο θα είναι στη σκηνή ο Βλαντιμίρ Πούτιν», είπε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπλίνκεν-Όστιν στο Κίεβο, συζητήθηκε η πώληση στην Ουκρανία «μη τυπικών πυρομαχικών» αξίας 165 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εγκρίθηκε σήμερα από το αμερικανικό ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των δύο υπουργείων, ο Μπλίνκεν και ο Όστιν υποσχέθηκαν ακόμα νέα βοήθεια ύψους 713 εκατομμυρίων δολαρίων στην κυβέρνηση Ζελένσκι και άλλες χώρες στην περιοχή, που φοβούνται τη ρωσική επιθετικότητα. Παράλληλα, ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε στον Ζελένσκι την επιστροφή μιας διπλωματικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Ουκρανία με πολύ σταδιακό τρόπο, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ως ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε σημερινή του ανάρτηση, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίι Ρεζνίκοφ είπε πως η υποστήριξη των ΗΠΑ είναι σημάδι μιας «αληθινής αδελφοσύνης». Ο ίδιος τόνισε ότι η υποστήριξη δεν μετριέται σε χρήματα, αλλά αντίθετα με «τις σωσμένες ζωές Ουκρανών».

Φον ντερ Λάιεν: Άμεση απειλή για την ασφάλειά μας η ρωσική επιθετικότητα

Για άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης και για «σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» από την πλευρά της Ρωσίας έκανε λόγο τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την Ινδία όπου βρίσκεται. «Στην Ευρώπη, βλέπουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας ως άμεση απειλή για την ασφάλειά μας» τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι «θα φροντίσουμε ότι η απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα είναι στρατηγική αποτυχία». Μίλησε μεταξύ άλλων για «τις δολοφονίες αθώων πολιτών» και την «επαναχάραξη των συνόρων με τη βία», ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «δεν είναι ποτέ μια αυτόνομη λύση. Είναι ενσωματωμένες σε μια ευρύτερη στρατηγική που έχει διπλωματικά στοιχεία και στοιχεία που αφορούν στην ασφάλεια».

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα, «θα διαμορφώσουν τις επόμενες δεκαετίες». «Η απάντησή μας στη σημερινή επιθετικότητα της Ρωσίας θα αποφασίσει το μέλλον του διεθνούς συστήματος και της παγκόσμια οικονομίας» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, ο οποίος εισέρχεται πλέον στον τρίτο μήνα, έχει αλλάξει τις ισορροπίες στην Ευρώπη και όχι μόνο. Η Σουηδία και η Φινλανδία συμφώνησαν να υποβάλουν ταυτόχρονα αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον Μάιο, αναφέρουν φινλανδικά και σουηδικά μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, τρία πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ έφτασαν σήμερα, Δευτέρα, στο λιμάνι Τούρκου της νοτιοδυτικής Φινλανδίας για εκπαίδευση με το ναυτικό της Φινλανδίας.

Προειδοποίηση Ρωσίας στις ΗΠΑ για τη βοήθεια στην Ουκρανία

Μετά την επίσκεψη των δύο υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων στο Κίεβο, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ για την αποστολή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία. Όπως δήλωσε ο πρεσβευτής της Μόσχας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας, η Ρωσία ζήτησε να μπει ένα τέλος σε αυτή την πρακτική, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση, όταν οι ΗΠΑ δίνουν συνεχώς όπλα στην Ουκρανία.

Ο Αντόνοφ έκανε, επίσης, γνωστό ότι μια επίσημη διπλωματική νότα επιδόθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου η Ρωσία εξέφραζε τις ανησυχίες της. Επισήμανε πως τέτοιες προμήθειες όπλων από τις ΗΠΑ θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση και θα κλιμακώσουν τη σύρραξη.

Πούτιν: «Έχουν περάσει στον τρόμο»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τη Δύση για τρομοκρατία, ισχυριζόμενος ότι προσπαθεί να καταστρέψει τη χώρα του σχεδιάζοντας συνωμοσίες για να διχάσουν τη χώρα και να δυσφημήσουν τις ένοπλες δυνάμεις της. Μιλώντας στους ανώτατους εισαγγελείς της Ρωσίας, ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι υποκινεί την Ουκρανία να σχεδιάσει επιθέσεις κατά Ρώσων δημοσιογράφων – ισχυρισμό που αρνήθηκε το Κίεβο. Σύμφωνα με τον Πούτιν, στο στόχαστρο βρέθηκε ο διάσημος Ρώσος παρουσιαστής Βλαντίμιρ Σολόβιεφ, ενώ η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του (FSB) ανέτρεψε τα σχέδια αυτά. «Προχώρησαν στον τρόμο, να σχεδιάσουν τη δολοφονία των δημοσιογράφων μας», είπε ο Πούτιν.

«Κανένας λόγος για κατάπαυση του πυρός»

Ο πρώτος αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν βλέπει κάποιο νόημα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο, επειδή το Κίεβο είναι πιθανόν να την χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να δυσφημίσει τη Ρωσία, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει για το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη. «Η Ουκρανία υπονομεύει τις προσπάθειές μας να ανοίξουμε ανθρωπιστικούς διαδρόμους και επομένως δεν πιστεύουμε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι καλή επιλογή τώρα» είπε ο Ντμίτρι Πολιάνκσι. Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η κατάπαυση του πυρός θα ήταν «μια ευκαιρία για τις ουκρανικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν και να οργανώσουν περισσότερες προβοκάτσιες».

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Την ίδια ώρα, με αμείωτη ένταση συνεχίζεται το ρωσικό σφυροκόπημα, με τη Ρωσία να βάζει στόχο σιδηροδρομικούς σταθμούς στο δυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν έξι εγκαταστάσεις που τροφοδοτούσαν τις σιδηροδρομικές γραμμές, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά ξένων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις στο Ντονμπάς. Νωρίτερα, η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι η Ρωσία προσπαθεί να βομβαρδίσει τις σιδηροδρομικές υποδομές για να διαταράξει τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών στρατιωτών με όπλα από ξένες χώρες.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης μια αποθήκη όπλων κοντά στο Σλαβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκτός των άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων που έπληξαν σήμερα. Παράλληλα, συνεχίζεται η πολιορκία της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, με την Ουκρανία να διαψεύδει τη Μόσχα για την κατάπαυση πυρός στο εργοστάσιο που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, προκειμένου να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων. Η διάψευση ήρθε διά στόματος της αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερετσούκ, η οποία υπογράμμισε: «Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος ανοίγει με τη συμφωνία και των δύο πλευρών. Ένας διάδρομος που ανακοινώνεται μονομερώς δεν παρέχει ασφάλεια και επομένως δεν είναι ένας ανθρωπιστικός διάδρομος».

Exit mobile version