Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ακτιβιστής Οσμάν Καβάλα, ο οποίος δικαζόταν στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 και τα γεγονότα του Πάρκου Γκεζί το 2013, με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης. Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα. Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.
Ο Καβάλα, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει για την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω έλλειψης αποδείξεων.
The Turkish Court's life sentence for Osman Kavala together with heavy prison sentences for other defendants show maximum harshness.
They ignore the decision of the European Court for Human Rights.
Respecting fundamental rights and freedoms is today more important than ever.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) April 25, 2022
Μέσω βιντεοκλήσης παρακολουθούσε ο Καβάλα την δίκη του
Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβάλα«κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».
Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους. Ο ίδιος ο Καβάλα έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές. Ο Καβάλα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.
Το χρονικό της μακροχρόνιας φυλάκισής του
Ο Καβάλα, που αποτελεί μαύρο πρόβατο για την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του 2013 και συμμετείχε σε συνωμοσία που κατέληξε στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, καθώς και για κατασκοπεία, κατηγορίες που αρνείται. Ο 64χρονος Καβάλα κρατείται από τα τέλη του 2017 στο σωφρονιστικό κατάστημα Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο ζητεί την αποφυλάκισή του από το 2019.
Το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπίας στην ίδια υπόθεση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπούσε στην παράκαμψη της απόφασης του ΕΔΔΑ.
Δυσαρέσκεια από τις ΗΠΑ
Την ίδια στιγμή, την ελευθερία του μαικήνα Οσμάν Καβάλα που κρατείται σε τουρκικές φυλακές με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, ζητούν οι ΗΠΑ. Η διπλωματία των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη και απογοητευμένη» για την καταδίκη του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβάλα. «Αυτή η άδικη καταδίκη αντίκειται προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους του δικαίου», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.
«Καλούμε ξανά την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Οσμάν Καβάλα», καθώς και «όλους όσοι έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα» στη χώρα, τονίζεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για τον συνεχιζόμενο δικαστικό κατατρεγμό της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, πολιτικών και επιχειρηματιών στην Τουρκία», συνεχίζει το δελτίο Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ. Αναφέρεται σε «παρατεταμένες προφυλακίσεις, υπερβολικά ευρείες κατηγορίες περί υποστήριξης της τρομοκρατίας και διώξεις για προσβολές» του αρχηγού του κράτους ή δημοσίων λειτουργών.
A Turkish court convicted Osman Kavala, a well-known activist, of trying to violently overthrow President Recep Tayyip Erdogan and sentenced him to life in prison without parole, in a case that has been denounced by human rights organizations https://t.co/2NrUQLddwO pic.twitter.com/JlDRTpuruO
— Andreas Harsono (@andreasharsono) April 26, 2022
Δεν προβλέπεται επ’ ουδενί αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους
Η Ουάσινγκτον παροτρύνει την Άγκυρα να «σταματήσει τις διώξεις με πολιτικά κίνητρα και να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των τούρκων πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση που υπογράφει ο κ. Πράις. Ο κ. Καβάλα κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας μέσω της χρηματοδότησης διαδηλώσεων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν τη δίκη του επιχειρηματία και φιλάνθρωπου, μαύρου προβάτου της κυβέρνησης Ερντογάν, πολιτικό διωγμό.
Ο κ. Καβάλα, που αρνείται πάντα τις κατηγορίες σε βάρος του και είναι φυλακισμένος επί τεσσεράμισι χρόνια, καταδικάστηκε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των συνηγόρων υπεράσπισής του να απαλλαγεί εξαιτίας έλλειψης αποδείξεων. Δεν προβλέπεται επ’ ουδενί αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, ξεκαθάρισαν οι δικαστές.