Τσερνόμπιλ – ραδιενέργεια: “Καμπανάκι” από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

ΚΟΣΜΟΣ

Τσερνόμπιλ – ραδιενέργεια: “Καμπανάκι” από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσερνόμπιλ - ραδιενέργεια: Η κατάσταση ήταν απολύτως μη φυσιολογική και πολύ πολύ επικίνδυνη

26.04.2022 | 17:45

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) έστειλε σήμερα μια αποστολή στο Τσερνόμπιλ για να ελέγξει την κατάσταση του πρώην πυρηνικού σταθμού. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ για αρκετές εβδομάδες. Μετά την αποχώρησή τους, ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας, Ραφαέλ Γκρόσι, αποφάσισε να επισκεφθεί την τοποθεσία σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για την Καταστροφή στο Τσερνόμπιλ. Περιγράφοντας τα επίπεδα ραδιενέργειας ως «μη φυσιολογικά», ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας είπε: «Υπήρξαν κάποιες στιγμές που τα επίπεδα ανέβηκαν λόγω της κίνησης του βαρέος εξοπλισμού που έφερναν εδώ οι ρωσικές δυνάμεις και όταν έφυγαν. Το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα. Η κατάσταση ήταν απολύτως μη φυσιολογική και πολύ πολύ επικίνδυνη». Το Γαλλικό Πρακτορείο ανέφερε ότι ο Γκρόσι μιλούσε τη στιγμή που έφτασε στη «σαρκοφάγο» που είχε σκοπό να περιορίσει τη ραδιενεργή μόλυνση από τον αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα του πρώην πυρηνικού σταθμού, μετά την καταστροφή του 1986.

Ο Οργανισμός ανέφερε ότι η αποστολή του στο Τσερνόμπιλ είχε σκοπό να παραδώσει εξοπλισμό, να ελέγξει τα επίπεδα ραδιενέργειας και να αποκαταστήσει τα συστήματα διασφάλισης και παρακολούθησης στην τοποθεσία. Υπενθυμίζεται ότι η Ουκρανία ζήτησε πρόσφατα από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας.

Η κατάληψη του Τσερνόμπιλ από τους Ρώσους

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πρώην πυρηνικό σταθμό στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, και παρέμειναν εκεί για αρκετές εβδομάδες. Το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού στρατού αποχώρησε από την περιοχή στα τέλη Μαρτίου, με το Κίεβο να κατηγορεί στη συνέχεια τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού και τους μετέφερε στη Ρωσία. Οι εργαζόμενοι είπαν στο BBC ότι αναγκάστηκαν να κλέψουν καύσιμα για να συνεχίσουν να λειτουργούν οι γεννήτριες και να αποτρέψουν μια επικίνδυνη διαρροή ραδιενεργού υλικού.

Exit mobile version