Συναγερμός έχει σημάνει στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας λόγω μίας 16χρονης, η οποία εισήχθη για νοσηλεία με συμπτώματα ηπατίτιδας. Τα συμπτώματα της κοπέλας, πυρετός και εξανθήματα, εμφανίστηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη και αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa, έχει διαπιστωθεί ηπατίτιδα (φλεγμονή του ήπατος) αλλά όχι κάποια από τις γνωστές μορφές της (Α,Β,C). Ήδη έχει αποσταλεί αίμα για έλεγχο σε ότι αφορά αδενοϊό στην Ιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ενώ το περιστατικό έχει δηλωθεί και στον ΕΟΔΥ.
Σε ό,τι αφορά την κλινική της εικόνα είναι καλή. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας Θεσσαλίας, η 16χρονη δεν νοσεί με οξεία ηπατίτιδα. Είχε δερματικά και άλλα συμπτώματα που την οδήγησαν στο νοσοκομείο και οι γιατροί εξέτασαν κάθε ενδεχόμενο για την κλινική της εικόνα. Ωστόσο πλέον δεν τίθεται θέμα οξείας ηπατίτιδας για τη 16χρονη. Σημειωτέον ότι η έφηβη είναι πλήρως εμβολιασμενη από τον περασμένο Δεκέμβριο έναντι του κορωνοϊού, ενώ στο ιστορικό της αναφέρεται και νόσηση στις αρχές του έτους.
Τζανάκης για ηπατίτιδα σε παιδιά: Είναι αγνώστου προέλευσης και προκαλεί προβληματισμό
Για τον προβληματισμό που προκαλούν στους επιστήμονες τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Ο κ.Τζανάκης είπε χαρακτηριστικά στο MEGA ότι η ηπατίτιδα είναι αγνώστου προέλευσης που προκαλεί προβληματισμό. «Στην Αγγλία με περίπου 15 εκατομμύρια παιδιά έχουν προσβληθεί περίπου 120 παιδιά, που σημαίνει ότι έχουμε έναν πολύ μικρό αριθμό παιδιών. Κατ’ αναλογία, εάν έρθει στην Ελλάδα το πρόβλημα, θα έχουμε 12 με 15, άντε 20 παιδιά που θα έχουν αρρωστήσει», ανέφερε ο κ. Τζανάκης. Υπενθυμίζεται ότι σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, όπως ανακοίνωσε χθες με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).
Ο κ. Τζανάκης μίλησε και για την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊόυ και την επιστροφή στην κανονικότητα. «Είναι μία τάση που επικρατεί στην Ευρώπη, ζούμε στον «αστερισμό» της όμικρον 2. Τα πιστοποιητικά δεν έχουν πλέον αξία καθώς όλοι μπορούμε να μολυνθούμε και να μεταδώσουμε. Δεύτερον, υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που έχει αναπτύξει ανοσία είτε από εμβολιασμό είτε από νόσηση, και πολλοί εμβολιασμένοι έχουν νοσήσει ταυτόχρονα. Η πιθανότητες να νοσήσει πλέον κανείς βαριά είναι ελάχιστες, συνεπώς μπορεί κανείς να ανασυστήσει την κανονικότητά του με προσοχή και εμβολιαζόμενοι για την υγεία μας και όχι για το πιστοποιητικό», ανέφερε αρχικά.
«Είναι κακή ανάλυση το να λέει κανείς ότι «νίκησαν» οι ανεμβολίαστοι, καθώς όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι με τον ιό και θα νοσήσουμε κάποια στιγμή. Κανείς δεν ήθελε να απομονωθεί από την παρέα του ή να κλειστεί στο σπίτι. Εφόσον εμβολιαστούμε προστατεύουμε εμάς και τους γύρω μας. Φάνηκε, και η δυναμική του πιστοποιητικού εμβολιασμού, καθώς πολλοί πήγαν να εμβολιαστούν για να αποκτήσουν το πιστοποιητικό», πρόσθεσε.