On line αγορές – συμβουλές: Έτσι θα είστε πάντα ασφαλείς

PLUS

On line αγορές – συμβουλές: Έτσι θα είστε πάντα ασφαλείς

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

On line αγορές - συμβουλές: Δέκα συμβουλές για ασφαλείς διαδικτυακές αγορές

27.04.2022 | 19:48

Είναι αλήθεια ότι την περίοδο της καραντίνας οι διαδικτυακές αγορές εκτοξεύτηκαν. Αν εξαιρέσουμε όμως αυτό το γεγονός, πλέον, ολοένα και περισσότερος κόσμος πραγματοποιεί τις αγορές του διαδικτυακά και για λόγους προστασίας από τον ιό και για λόγους εξοικονόμησης χρόνου. Μαζί με την άνοδο όμως των ηλεκτρονικών αγορών, εμφανίστηκαν και επιτήδειοι που πραγματοποιούν διαδικτυακές απάτες. Σύμφωνα με το Better Business Bureau of Middle Tennessee (BBB), οι διαδικτυακές απάτες αγορών αποτελούν το 40% των περιπτώσεων απάτης από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε τις δέκα πιο σημαντικές συμβουλές γύρω από τις online αγορές που πρέπει να γνωρίζει κάποιος είτε κάνει χρόνια αγορές μέσω διαδικτύου είτε έχει ελάχιστη εμπειρία πάνω σε αυτό.

1. Προσοχή στους ψεύτικους πωλητές

Μερικές από τις καλύτερες προσφορές είναι διαθέσιμες μόνο στο διαδίκτυο. Προσοχή όμως. Είναι εύκολο για έναν ψεύτικο ιστότοπο να μιμείται έναν ιστότοπο ενός διάσημου λιανοπωλητή. Εάν παρατηρήσετε ότι λείπουν στοιχεία επικοινωνίας, αυτό αποτελεί σίγουρα κόκκινη σημαία.

2. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας ενός ιστότοπου

Εάν ο ιστότοπος είναι ασφαλής, η διεύθυνση URL (διεύθυνση ιστού) θα πρέπει να ξεκινά με «https: //» και να περιλαμβάνει ένα εικονίδιο «κλειδώματος» στη σελίδα αγορών.

3. Διαβάστε προσεκτικά τα «ψιλά γράμματα»

Όταν ψωνίζετε στο διαδίκτυο, φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο διαβάζοντας τα «ψιλά γράμματα» πριν ολοκληρώσετε την παραγγελία σας. Ψάξτε την πολιτική επιστροφών. Παρόλο που πολλές ηλεκτρονικές παραγγελίες μπορούν να επιστραφούν με πλήρη επιστροφή χρημάτων, άλλες έχουν χρεώσεις επαναφόρτωσης και ορισμένα αντικείμενα δεν μπορούν να επιστραφούν.

4. Προστατέψτε τα προσωπικά σας στοιχεία

Διαβάστε την πολιτική απορρήτου ενός ιστότοπου και κατανοήστε ποιες προσωπικές πληροφορίες ζητούνται και πώς θα χρησιμοποιηθούν.

5. Σκεφτείτε πριν πατήσετε το «κλικ»

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με τα αιτήματα e-mail και τις διαδικτυακές διαφημίσεις σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων. Πολλοί λιανοπωλητές διαφημίζουν εξαιρετικές προσφορές που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

6. Προσέξτε τις «υπερβολικά καλές» προσφορές

Οι προσφορές σε ιστότοπους και σε ανεπιθύμητα e-mails ενδέχεται να προσφέρουν δωρεάν ή πολύ χαμηλές τιμές που είναι δύσκολο να βρείτε γενικά. Ενδέχεται να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις ή η αγορά σας μπορεί να σας εγγράφει αυτόματα σε μηνιαία χρέωση.

7. Προσοχή στο phishing

Τα e-mails ηλεκτρονικού «ψαρέματος» μπορεί να μοιάζουν με μήνυμα από μια γνωστή επωνυμία, αλλά κάνοντας κλικ σε άγνωστους συνδέσμους μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο ή κακόβουλο λογισμικό. Μία δημοφιλής απάτη ισχυρίζεται ότι προέρχεται από μια εταιρεία παράδοσης πακέτων με συνδέσμους που αφορούν σε «πληροφορίες παρακολούθησης» μιας παραγγελίας που ουσιαστικά δεν κάνατε ποτέ! Μην κάνετε κλικ!

8. Προτιμήστε αγορές με πιστωτική κάρτα

Σε περίπτωση δόλιας συναλλαγής, μια πιστωτική κάρτα παρέχει επιπλέον προστασία. Είναι πιο εύκολο να αμφισβητήσετε χρεώσεις που δεν εγκρίνατε. Οι χρεωστικές κάρτες, οι προπληρωμένες κάρτες ή οι δωροκάρτες δεν έχουν την ίδια προστασία με μια πιστωτική κάρτα.

9. Κρατήστε τις αποδείξεις των αγορών σας

Αποθηκεύστε ένα αντίγραφο της επιβεβαίωσης παραγγελίας σας μέχρι να πάρετε αυτό που θέλετε στα χέρια σας. Θα σας σώσει από πολλά πράγματα.

10. Προστατέψτε τις συσκευές σας

Η σημαντικότερη συμβουλή που προηγείται όλων. Εγκαταστήστε ένα firewall, ένα πρόγραμμα προστασίας από ιούς και ένα λογισμικό προστασίας από κατασκοπεία. Ελέγξτε και εγκαταστήστε τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και κάντε τακτικά σαρώσεις ιών στον υπολογιστή, το tablet και το smartphone σας.

 

Exit mobile version