Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Διαδικτυακή απάτη: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομα του Τσουβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή απάτη: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομα του Τσουβάλα

Διαδικτυακή απάτη: Η διεθνής συμμορία χρησιμοποιεί το όνομα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Διεθνής συμμορία, που ειδικεύεται στις απάτες, επιχειρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με συνεχείς διαδικτυακές επιθέσεις στα mail των πολιτών, να τρομοκρατήσει, να εκβιάσει και να αποσπάσει χρήματα. Η διεθνής συμμορία, που βρίσκεται στο στόχαστρο εδώ και καιρό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, χρησιμοποιεί το όνομα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος διετέλεσε και Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, πριν από λίγα χρόνια.

Πέτρος Καρσιώτης
γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Χρησιμοποιώντας το όνομά του εμφανίζονται  ως… διεφθαρμένοι αξιωματούχοι και απειλούν τα θύματα ότι βρίσκονται υπό αστυνομική ή δικαστική έρευνα και ζητούν χρήματα προκειμένου να «κλείσουν την υπόθεση»! Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, τη δεύτερη το τελευταίο 15νθήμερο για το ίδιο ζήτημα, «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης πολιτών με τη χρήση των στοιχείων του Γενικού Γραμματέα Δημοσίας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα». Συγκεκριμένα, συνεχίζει η ανακοίνωση-ενημέρωση, «οι δράστες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι βρίσκονται υπό έρευνα από αστυνομικές ή δικαστικές Αρχές προσπαθώντας να τους πείσουν να καταβάλουν χρήματα, για να κλείσουν την υποτιθέμενη έρευνα».

 

Και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Και συνεχίζει: «Μάλιστα, με σκοπό την πλήρη αληθοφάνεια του μηνύματος που αποστέλλουν, προβαίνουν ακόμη και στη δημιουργία διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα ανωτέρω στοιχεία». Ακολουθεί η παράθεση χρήσιμων παρατηρήσεων, που θα βοηθήσουν τους τυχόν αποδέκτες παρόμοιων μηνυμάτων, να τα αγνοήσουν και να τα σβήνουν αμέσως από τον υπολογιστή τους.

«Στο πλαίσιο αυτό» τονίζει η Αστυνομία «ανακοινώνεται ότι, τα παρακάτω κείμενα – μηνύματα, που διακινούνται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή του Γενικού Γραμματέα, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, αλλά με διαφορετική ιδιότητα ή βαθμό ένστολων υπηρεσιών (π.χ. Αστυνομία, ταγματάρχης), είναι καταφανώς ψευδεπίγραφα και απατηλά και αποστέλλονται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες αποκομίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο παράνομο οικονομικό όφελος.

ΕΛ.ΑΣ: Μην τα ανοίγετε

Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν τα συγκεκριμένα μηνύματα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακό ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους πολίτες για ένα μήνυμα – απάτη που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας». Ενδεικτικό της όλης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι παρόμοια ανακοίνωση εξεδόθη και στις 11 Απριλίου.

Αναφερόταν τότε, επί λέξει: «Ανακοινώνεται ότι το παρακάτω κείμενο – μήνυμα, που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες. Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις