Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να συζητούν ανοιχτά την προοπτική ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου λέγοντας ότι είναι η «πιο πιθανή έκβαση». Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, μία από τις κύριες προπαγανδίστριες της Ρωσίας, δήλωσε χθες το βράδυ στους τηλεθεατές ότι η πυρηνική σύγκρουση είναι «πιο πιθανή» από το ενδεχόμενο να χάσει η Ρωσία τον πόλεμο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξαπολύσει έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο εναντίον της Δύσης, αντί να αποδεχθεί την ήττα στην Ουκρανία, δήλωσαν οι επικεφαλής προπαγανδιστές της Ρωσίας, στην πιο πρόσφατη ανατριχιαστική απειλή από τη Μόσχα. Η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT και ένα από τα πιο προβεβλημένα φερέφωνα του Κρεμλίνου, δήλωσε χθες το βράδυ στην τηλεόραση ότι η ιδέα ότι ο Πούτιν θα πατήσει το κόκκινο κουμπί είναι πιο πιθανή από την ιδέα ότι θα επιτρέψει στη Ρωσία να χάσει τον πόλεμο.
«Είτε θα χάσουμε στην Ουκρανία», είπε, «είτε θα ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Νομίζω ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος είναι πιο ρεαλιστικός, γνωρίζοντας εμάς, γνωρίζοντας τον ηγέτη μας». «Η πιο απίστευτη έκβαση, ότι όλα αυτά θα τελειώσουν με ένα πυρηνικό χτύπημα, μου φαίνεται πιο πιθανή από την άλλη πορεία των γεγονότων». «Από τη μία πλευρά με τρομάζει», είπε σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που μετακινούνταν νευρικά στις θέσεις τους, «αλλά από την άλλη πλευρά, είναι αυτό που είναι. Ο έτερος δημοσιογράφος – φερέφωνο του Πούτιν- Βλαντιμίρ Σολοβιόφ συμπλήρωσε κυνικά, «εμείς θα πάμε στον παράδεισο, ενώ αυτοί απλώς θα τα κακαρώσουν».
«Τι επιλογή μας αφήνετε ηλίθιοι; Ένα πυρηνικό χτύπημα;»
Σήμερα, η Σιμονιάν (που φέρεται να συνδέεται με στενή φιλική σχέση με τον Πούτιν) παραπονέθηκε με ανάρτησή της στα social media για την υποστήριξη που προσφέρει η Μεγάλη Βρετανία στην Ουκρανία, κάνοντας μάλιστα αναφορά και σε πρόσφατες εκρήξεις στο Μπελγκορόντ: «Τι επιλογή μας αφήνετε, ηλίθιοι; Τον πλήρη αφανισμό της Ουκρανίας; Ένα πυρηνικό χτύπημα;» αναφέρει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος.
Margarita #Simonyan, editor-in-chief of #RT complains about the support of the #UnitedKingdom for #Ukraine and writes:
"What choice do you leave us, idiots? The complete annihilation of remaining Ukraine? A nuclear strike?" pic.twitter.com/pxWLxU4x3N
— NEXTA (@nexta_tv) April 28, 2022
«Κήρυξαν πόλεμο»
Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απορρίψει αυτή τη ρητορική ως αλαζονεία, αλλά η αυξανόμενη συχνότητα των απειλών σε συνδυασμό με τις αποτυχίες του ρωσικού στρατού θα αυξήσει τους φόβους ότι μια αντιπαράθεση τύπου Ψυχρού Πολέμου είναι πλέον μια ρεαλιστική πιθανότητα πριν από το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Η Όλγα Σκαμπέεβα, μια άλλη παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης , δήλωσε την Τρίτη ότι η σύνοδος κορυφής 40 υπουργών Άμυνας στη Γερμανία που πραγματοποιήθηκε για τον συντονισμό των παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία ήταν ουσιαστικά κήρυξη πολέμου. «Κήρυξαν πόλεμο», είπε στους τηλεθεατές. «Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι απλά μια ειδική επιχείρηση, με σαράντα χώρες εναντίον μας».
Ο πολιτικός επιστήμονας Mikhail Markelov συμφώνησε μαζί της, δηλώνοντας ότι αυτές οι 40 χώρες είναι «ο σημερινός συλλογικός Χίτλερ». Ο Dmitry Kulikov, μια άλλη προσωπικότητα των κρατικών μέσων ενημέρωσης, επανέλαβε επίσης τη γραμμή. «Πρόκειται για έναν μεγάλο πόλεμο», είπε. «Η Δύση το κήρυξε εναντίον μας. Ας φανούμε αντάξιοι των προκατόχων μας, όλων όσοι έζησαν μέσα από αυτό. Τι μας έκανε να πιστεύουμε ότι η ζωή μας θα έπρεπε να είναι καλύτερη από εκείνη των παππούδων μας; Γιατί θα πρέπει να είμαστε ελεύθεροι από την ιστορική μας αποστολή;».
Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας
Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την υποτιθέμενη ειδική στρατιωτική επιχείρηση διάρκειας λίγων ημερών της Ρωσίας για την ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος-μαριονέτας πιστού στη Μόσχα. «Εάν ο Πούτιν επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, «τότε θα υπάρξει ανείπωτη περαιτέρω δυστυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη και τρομερές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο». Κάποιες από αυτές τις συνέπειες πήραν σάρκα και οστά αυτή την εβδομάδα, καθώς η Ρωσία άρχισε να διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – κάτι που απειλούσε εδώ και καιρό να κάνει, αλλά το οποίο θεωρούνταν απομακρυσμένο ενδεχόμενο λόγω της ζημίας που θα προκαλούσε στην οικονομία.