Άρση μέτρων από 1η Μαΐου: Από 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης
Ολο και πιο κοντά πλησιάζουμε στην προ πανδημίας ζωή, καθώς επισημοποιήθηκε η νέα άρση μέτρων. Συγκεκριμένα, από 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, ενώ μειώνονται ανά εβδομάδα και τα rapid test για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Αυτό, μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Ειδικών, τις οποίες έκανε δεκτές η κυβέρνηση, φέρνοντάς μας ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κανονικότητα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, αυτά θα παύσουν να ισχύουν και για την είσοδο στη χώρα. Αναφορικά, πάντως, με τις μάσκες, η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τέλη Μαΐου για το αν θα καταργηθούν από την 1η Ιουνίου ή όχι.
Άρση μέτρων: Τι θα ισχύει από 1η Μαΐου για τα πιστοποιητικά
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αναστέλλεται το Covid Pass από την 1η Μαΐου, όπως και το πιστοποιητικό EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα rapid test, θα πρέπει να κάνουν ένα την εβδομάδα, από δύο που ήταν ως τώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ, όπου παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων αναφέρει:
Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Μάσκες: Επανεκτίμηση σύμφωνα με την επιδημιολογική κατάσταση
Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη μάσκα και το κατά πόσο θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, όπως επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας. «Μπορεί ενδεχομένως η μάσκα και να μην καταργηθεί στους εσωτερικούς χώρους, γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Η μάσκα θα παραμείνει τον Μάιο και από εκεί και πέρα θα αποφασίσουμε, παρακολουθώντας την επιδημιολογική κατάσταση» επισήμανε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης. Πάντως, από τη μεριά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ανέφερε πως οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους παραμένουν υποχρεωτικές.