Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

12

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αντιπυρική περίοδος 2022 – πότε είναι: Το μήνυμα του Στυλιανίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπυρική περίοδος 2022 – πότε είναι: Το μήνυμα του Στυλιανίδη

Αντιπυρική περίοδος 2022 - πότε είναι: Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική.

Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική, καθώς και επίσημα σήμερα μπήκαμε στην αντιπυρική περίοδο που θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή εθελοντών, έτσι στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύονται συνολικά 2.100 άτομα σε όλη τη χώρα σε προγράμματα δασοπυροσβεσης-δασοπροστασίας διάρκειας 52 ωρών και ειδικότερα δασοπροστασίας διάρκειας 38 ωρών. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας που λειτουργούν στο πλαίσιο των Δήμων.

Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα

Σήμερα, το πρωί ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, συνοδευόμενοι από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Αλέξιο Ράπανο, παρέστησαν σε εκπαίδευση 150 υποψηφίων εθελοντών ομάδων Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διονύσου από στελέχη του Π.Σ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή χρονιά απέδειξε ότι η κλιματική κρίση έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα, με αποτέλεσμα οι φωτιές να είναι περισσότερες και ακόμα πιο καταστροφικές.

Καθημερινά ξεσπούν 60-80 φωτιές, κατά μέσο όρο

Ενδεικτικό, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των πυρκαγιών εντός του 2022, πριν ακόμα ξεκινήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 εκδηλώθηκαν συνολικά 3.272 πυρκαγιές, ενώ από την 1η Απριλίου έως την 13η Απριλίου εκδηλώθηκαν 773 πυρκαγιές. Κατά μέσο όρο φέτος ξεσπούν καθημερινά 60-80 φωτιές, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προχωρήσει σε 57 συλλήψεις.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, σημείωσε: «Σήμερα αναδεικνύεται ο εθελοντισμός ως βασικός πυλώνας για την αντιμετώπιση του δύσκολου καλοκαιριού που έρχεται. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και η περιοχή μας, η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλήττεται σκληρά, αποτελεί hot spot. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της. Σε αυτό αποσκοπεί η ίδρυση του Υπουργείου μας, μια απόφαση του Πρωθυπουργού πρωτοποριακή που έχει προκαλέσει διεθνές ενδιαφέρον. Στο νέο λοιπόν, υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην πρόληψη. Φέτος, έχουμε εκπονήσει ένα μεγάλο σχέδιο, με προληπτικά μέτρα πρωτόγνωρα για τη χώρα. Πρέπει να παραδεχτούμε, όμως, ότι τίποτα δεν είναι απόλυτα επαρκές όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανή φαινόμενα, όπως οι mega-fires του περυσινού καλοκαιριού».

«Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε»

»Και εδώ είναι που η προσφορά των εθελοντών μας, με τον ηρωισμό τους, δίπλα στους ηρωικούς Πυροσβέστες μας, καθίσταται τόσο σημαντική. Εσείς θα είστε αυτοί που μαζί με τους Πυροσβέστες, θα τρέξετε πρώτοι στο πεδίο για να περιορίσετε μια πυρκαγιά, για να προλάβετε την εξάπλωσή της, για να αποτρέψετε να καταστεί ανεξέλεγκτη. Κι εμείς από την πλευρά μας, επιχειρούμε να αναδείξουμε τον εθελοντισμό ως εξίσου σημαντικό επιχειρησιακό βραχίονα με το Πυροσβεστικό Σώμα, ώστε από κοινού να επιτυγχάνετε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε σε εσάς ό,τι περισσότερο μπορούμε και η σημερινή εκπαίδευση και πιστοποίηση που θα λάβετε, εντάσσεται σε αυτή ακριβώς τη διάθεση ενίσχυσης του εθελοντισμού».

» Με σωστό τρόπο, με εκπαίδευση και πρωτίστως με όρους ασφάλειας για εσάς, ώστε να είστε έτοιμοι για το καλοκαίρι.Σας ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σας προς την Πατρίδα και σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε δίπλα σας. Σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε το βέλτιστο φέτος το καλοκαίρι και να περιορίσουμε -το τονίζω αυτό- να περιορίσουμε τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Γιατί πυρκαγιές θα έχουμε και στόχος είναι να είμαστε εκεί, γρήγορα, να αποφύγουμε την εξάπλωσή τους και να περιορίσουμε τις καταστροφικές συνέπειές τους. Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και θα είμαστε μαζί και στο πεδίο και σε κάθε δράση πρόληψης, προετοιμασίας και ετοιμότητας».

Τουρνάς: «Εδώ και πέντε μήνες, προετοιμαζόμαστε για την αντιπυρική περίοδο»

Από πλευράς του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, σημείωσε ότι ήδη εδώ και πέντε μήνες, από 1η Νοεμβρίου, το υπουργείο προετοιμάζεται για την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά σήμερα. «Δώσαμε, φέτος, μεγάλο βάρος στην πρόληψη, με 72 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς σε δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, αλλά και περιαστικά δάση. Περιμένουμε πολλά από αυτό το πρόγραμμα, καθώς όχι μόνο ευαίσθητες περιοχές θα καθαριστούν, αλλά θα έχουμε τους δασεργάτες μέσα στα δάση μέχρι και τον Ιούνιο, να τα επιτηρούν και να τα προφυλάσσουν».

»Δώσαμε μεγάλη προσοχή στην επιτήρηση, έχουμε ενεργοποιήσει τον Στρατό, με αυξημένες φέτος περιπολίες, με αμιγή περίπολα, σε όλες τις περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα σε αυτές που είναι ευαίσθητες και παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Αυξάνουμε, επίσης, ήδη από σήμερα τον αριθμό των Πυροσβεστικών δυνάμεων που θα είναι προανεπτυγμένες σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, έχουμε μια στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις Δασικές Υπηρεσίες».

«Μαζί μας θα είναι και η Ελληνική Αστυνομία, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι»

»Μετά από 24 χρόνια, φέραμε κοντά τις Δασικές Υπηρεσίες με το Πυροσβεστικό Σώμα σε μια κοινή προσπάθεια για την προστασία του δάσους. Μαζί μας θα είναι και η Ελληνική Αστυνομία, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια, επισκεφθήκαμε όλες τις Περιφέρειες, μιλήσαμε με όλους τους φορείς και σχεδιάσαμε αυτή την αντιπυρική περίοδο. Θα έχουμε κοντά μας κι εσάς, τους εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας. Στηριζόμαστε σε εσάς, μπορείτε να μας βοηθήσετε πολύ ιδίως στην πρόληψη, την επιτήρηση, την άμεση επέμβαση και την καταστολή της πυρκαγιάς εν τη γενέσει της. Γιατί αν προλάβουμε την πυρκαγιά στην αρχή, με μικρή προσπάθεια μπορούμε να τη σβήσουμε.»

» Αν μας ξεφύγει, η προσπάθεια αυτή θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Φέτος θα έχουμε, ακόμη, αυξημένη επιτήρηση κι από αέρος, με περισσότερα εναέρια μέσα και μικρά, ελαφρά αεροσκάφη που θα περιπολούν από αέρος, έμφορτα με νερό, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι αυξημένος. Θα ήθελα, τέλος, να επαναλάβω ότι εσείς οι εθελοντές είστε μια σημαντική δύναμη και στηριζόμαστε στη συνδρομή σας. Ταυτόχρονα, δίνετε ένα εξαιρετικό παράδειγμα σε κάθε πολίτη, γιατί σήμερα ξεκινά μια συλλογική προσπάθεια, όλων όσοι εμπλέκονται στη δασοπροστασία, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Για την προστασία της ζωής, της περιουσίας μας, του φυσικού μας πλούτου. Το χρωστάμε στους εαυτού μας, στους επισκέπτες μας, στα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ για την προσπάθεια που θα καταβάλετε, σας ευχαριστώ για την προσφορά σας».

Πέτσας: «Χτίζουμε στην εμπειρία του παρελθόντος, γινόμαστε όλοι καλύτεροι»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ευχαρίστησε θερμά τους εθελοντές για τη συμμετοχή και την προσφορά τους και τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται στο πλευρό των Δήμων, παρέχοντας νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά χρηματοδότηση ύψους 16,9 εκ. ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και 1,5 εκ ευρώ στους συνδέσμους Δήμων για έργα πρόληψης και πυροπροστασίας, ενώ υπάρχει ετοιμότητα για έκτακτη χρηματοδότηση, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασικών περιοχών που υλοποιείται για πρώτη φορά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπογραμμίζοντας: «Χτίζουμε πάνω στην εμπειρία του παρελθόντος, γινόμαστε όλοι καλύτεροι και πιο δεμένοι μεταξύ μας για να κάνουμε το καλύτερο δυνατό προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών, του περιβάλλοντος και της επόμενης γενιάς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις