Σαρλ Μισέλ Αλεξανδρούπολη: «Γκαζώνει» η Ελλάδα στις ΑΠΕ
Στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια του τερματικού σταθμού LNG θα βρεθεί ο Σαρλ Μισέλ την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα επισκεφθεί τη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 3 Μαΐου. Τα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU Αλεξανδρούπολης) θα γίνουν με την παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και των υπουργών Ενέργειας των τεσσάρων χωρών.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Σαρλ Μισέλ είχε βρεθεί ξανά στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, όταν μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Νταβίντ Σασόλι είχαν πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να δουν από κοντά την κατάσταση που αντιμετώπιζε τότε η Ελλάδα στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο σημαντικός ρόλος του LNG και η σημασία της επίσκεψης Μισέλ
Βεβαίως, αυτή η επίσκεψη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον Έβρο έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα. Αφορά τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής μονάδας -ιδίως για τις τρέχουσες συνθήκες- με την Ε.Ε. να επιχειρεί την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη (στις 19 Απριλίου) επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού ΥΦΑ (LNG) στο νησί της Ρεβυθούσας.
Όπως είχε επισημάνει ο πρωθυπουργός, «το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να πετύχουμε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα στην τωρινή της μορφή, αλλά και στην αναβαθμισμένη της μορφή, παίζει καθοριστικό ρόλο. Όπως καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καινούριες επενδύσεις, οι πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αυτή η οποία δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη».
«Γκαζώνει» η Ελλάδα στις ΑΠΕ
Στις αρχές Απριλίου, ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είχε αναφερθεί στα βήματα που κάνει η Ελλάδα προκειμένου να θωρακιστεί ενεργειακά. Μεταξύ αυτών είναι και το… γκάζωμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, για τις ΑΠΕ ο κ. Σκρέκας είχε πει:
Το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά 1 GW, έναντι μόλις 330 MW το 2018.
Το 2021 χορηγήθηκαν από τον ΑΔΜΗΕ προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 3 GW, έναντι 801 MW το 2019.
Το 2021 η διείσδυση ΑΠΕ άγγιξε το 1,5 GW και φέτος θα ανέλθει σε 2 GW, με ισόποση κατανομή μεταξύ αιολικών και φωτοβολταϊκών.
Το 2022 η διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα θα αυξηθεί κατά 8% και θα ανέλθει σε 40% κατά μέσο όρο.
Την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μείωση του συνολικού χρόνου αδειοδότησης στους 14 μήνες από τα πέντε χρόνια που είναι σήμερα και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Έως τον Ιούνιο εισάγουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ 2 GW έως το 2030.
Συστηματικά μετασχηματίζουμε τη χώρα μας σε κόμβο πράσινης ενέργειας, με νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Για την απανθρακοποίηση των νησιών μας επεξεργαζόμαστε με την ΕΤΕπ σύμβαση που θα αποδεσμεύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για πράσινη ενέργεια και υποδομές. Συνολικά για την απανθρακοποίηση των νησιών θα κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. ευρώ.