Σαουδάραβες πρίγκιπες έχουν πουλήσει ακίνητα, γιοτ και έργα τέχνης, με αξία άνω των 600 εκατ. δολαρίων, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, από τη στιγμή που ο de facto ηγεμόνας μείωσε το εισόδημα της βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για μία ραγδαία αλλαγή της περιουσίας κορυφαίων μελών της βασιλικής οικογένειας, που διοχέτευσαν τα απροσδόκητα κέρδη από την «άνθηση» του πετρελαίου τη δεκαετία του ‘70 και του ‘80 δαπανώντας τεράστια ποσά σε περιουσιακά στοιχεία που πωλούνται δύσκολα ή έφτασαν να ξοδεύουν ακόμη και 30 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα, για πολυάριθμο προσωπικό και πολυτελή τρόπο ζωής. Κάτι που τους έκανε ευάλωτους στις πρόσφατες αλλαγές.
Αφότου οι αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχαν ως συνέπεια να «στερέψουν» κάποιες από τις πηγές χρημάτων που χρησιμοποιούσαν για να συντηρούν τον δαπανηρό τρόπο ζωής, τώρα κάποια μέλη της βασιλικής οικογένειας πουλούν στο εξωτερικό περιουσιακά στοιχεία, για να αποκτήσουν μετρητά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal. Οι πρίγκιπες χρειάζονται μετρητά για να πληρώσουν μεταξύ άλλων λογαριασμούς για τη συντήρηση, φόρους, μισθούς υπαλλήλων ή χρεώσεις για τους χώρους που φιλοξενούν τα αεροπλάνα και τα σκάφη τους, ανέφεραν οι πηγές.
Σε κάποιες περιπτώσεις το κίνητρό τους είναι επίσης η επιθυμία να έχουν λιγότερο επιδεικτικά περιουσιακά στοιχεία, για να αποφύγουν να στρέψουν πάνω τους την προσοχή του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος έχει περιορίσει τα προνόμιά τους και την πρόσβαση σε κρατικούς πόρους. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν εργάζονται, έχουν τεράστιο προσωπικό και φοβούνται (τον πρίγκιπα Μοχάμεντ)», δήλωσε άτομο που έχει γνώση των μεταβιβάσεων. Οι πρίγκιπες «θέλουν μετρητά στην τσέπη τους και να μην έχουν ορατό πλούτο», συμπλήρωσε.
Ακίνητο αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία, δύο γιοτ με μήκος άνω των 60 μέτρων και κοσμήματα
Ανάμεσα σε αυτά που έχουν πωληθεί είναι ένα ακίνητο αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία, δύο γιοτ με μήκος άνω των 60 μέτρων και κοσμήματα που είχαν δοθεί ως δώρο γάμου από βασιλιά που έχει «φύγει» από τη ζωή. Αυτοί που τα πωλούν- όπως ο πρώην πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν- ήταν κάποτε ανάμεσα στους πιο ισχυρούς ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία. Εκπρόσωπος του τελευταίου δήλωσε ότι ο πρίγκιπας πούλησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία του στο εξωτερικό «επειδή είδε μεγαλύτερα οφέλη από τις επενδύσεις στο βασίλειο με την εκπληκτική δουλειά που κάνει ο πρίγκιπας διάδοχος, που δημιουργεί όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες».
Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει παραγκωνίσει συγγενείς που έβλεπε ως πιθανούς αντιπάλους- ανάμεσά τους ένας θείος και ένας εξάδελφος που συνελήφθησαν το 2020- και περιόρισε τα προνόμια πολλών μελών της βασιλικής οικογένειας. Μεταξύ άλλων αυτά ήταν πληρωμένες διακοπές στο εξωτερικό ή λογαριασμοί ηλεκτρικού και ύδρευσης στα παλάτια τους στη Σαουδική Αραβία. Τέτοια προνόμια κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στην κυβέρνηση της χώρας.
Κορυφαία μέλη της βασιλικής οικογένειας εξασφάλιζαν δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο μέσα από τις πωλήσεις πετρελαίου και ακινήτων, όπως και από επιχειρηματικές συμφωνίες με την κυβέρνηση, από τις οποίες ο πρίγκιπας διάδοχος τους απέκλεισε σταδιακά. Η κυβέρνηση πιέζει μέλη της βασιλικής οικογένειας και με άλλους τρόπους, όπως με τον φόρο 2.500 δολαρίων που επέβαλε φέτος για κάθε επιπλέον εργαζόμενο για όσους έχουν προσωπικό άνω των τεσσάρων ατόμων. Κάτι που σε κάποιους κοστίζει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια τον χρόνο.
Κάποιοι ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία είχαν τεθεί υπό κράτηση στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ το 2017
Οι επικριτές είχαν χαρακτηρίσει την κίνηση παιχνίδι εξουσίας του πρίγκιπα διαδόχου, ενώ εκείνος είπε ότι έγινε για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πολλοί αφέθηκαν ελεύθεροι μόνο έπειτα από οικονομικούς διακανονισμούς. Ανάμεσα σε εκείνους που είχαν τεθεί υπό κράτηση ήταν ο πρίγκιπας Τούρκι μπιν Νάσερ, ο οποίος έχει «φύγει» από τη ζωή. Ο συγκεκριμένος πούλησε το 2020 το άνω των 62 μέτρων γιοτ του και ένα ακίνητο αξίας 28,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες μία χρονιά αργότερα.
Άλλοι που προχωρούν σε πωλήσεις δεν συνελήφθησαν ποτέ. Ο πρίγκιπας Μπαντάρ μπιν Σουλτάν για παράδειγμα πούλησε το 2021 ένα ακίνητο αξίας 155 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βρετανία. Ο συγκεκριμένος είναι γιος του πρίγκιπα Σουλτάν μπιν Αμπντουλαζίζ- που έχει πεθάνει- ενός εκ των σημαντικών «παρακλαδιών» της βασιλικής οικογένειας που οι πηγές εισοδήματος «στέρεψαν» υπό τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Πιεσμένοι από τις κινήσεις του πρίγκιπα διαδόχου, οι κληρονόμοι του πρίγκιπα Σουλτάν πούλησαν μια έπαυλη στο Λονδίνο έναντι 290 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020. Ένας από τους γιους του, ο πρίγκιπας Καλίντ μπιν Σουλτάν πούλησε την ίδια χρονιά έπαυλη δίπλα στον πύργο του Άιφελ, για πάνω από 87 εκατομμύρια δολάρια και ένα σούπερ γιοτ μήκους 67 μέτρων το 2019, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.