Δίαιτα κέτο – κίνδυνοι: 6 προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να την σταματήσετε

PLUS

Δίαιτα κέτο – κίνδυνοι: 6 προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να την σταματήσετε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δίαιτα κέτο - κίνδυνοι: Ακούγεται σαν όνειρο απώλειας βάρους, αλλά η δίαιτα κέτο δεν είναι για όλους

02.05.2022 | 11:30

Η κετογονική διατροφή (ketogenic diet, ή αλλιώς δίαιτα keto, είναι ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλών υδατανθράκων, που έχει αποκτήσει μεγάλη δημοφιλία τα τελευταία χρόνια, εφόσον συμβάλλει στην σχετικά γρήγορη απώλεια κιλών. Σε μια έρευνα του 2020, το 8% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε δοκιμάσει την δίαιτα κέτο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Η επιτυχία σε μια κετογονική διατροφή οφείλεται στην προσαρμογή του μεταβολισμού σας στο να καταναλώνει συγκεκριμένες ποσότητες μακροθρεπτικών συστατικών. Η λήψη των θερμίδων σας από 75% λίπος, 20% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες αναγκάζει το σώμα να εισέλθει σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Όταν γίνεται αυτό, ο οργανισμός καίει λίπος ως καύσιμη ύλη για ενέργεια.

Ακούγεται σαν όνειρο απώλειας βάρους, αλλά η δίαιτα κέτο δεν είναι για όλους. Μάλιστα, η δραστική αλλαγή των μακροθρεπτικών ουσιών στη διατροφή σας μπορεί να οδηγήσει σε μερικές αρκετά δυσάρεστες παρενέργειες. Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η δίαιτα κέτο δεν είναι μια υγιής μακροπρόθεσμη λύση για τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Πώς ξέρετε πότε ήρθε η ώρα να σταματήσετε τη δίαιτα κέτο; Δείτε μερικά προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να σταματήσετε την κετογονική διατροφή.

Γρίπη κέτο: Νιώθετε ναυτία ή έχετε τάση προς έμετο

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ναυτία και έμετο (καθώς και ζάλη, αδυναμία και ευερεθιστότητα) λίγο μετά την έναρξη της δίαιτας keto. Εάν δεν είστε έτοιμοι να ξεφύγετε από αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι ν’ αποφύγετε αυτήν τη δίαιτα. «Η γρίπη κέτο είναι αρκετά συχνή και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ημέρες έως και μία με δύο εβδομάδες», λέει η διαιτολόγος Anne Danahy. Συμβουλεύει να πίνετε άφθονο νερό και να αυξήσετε τους ηλεκτρολύτες για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα, τα οποία θα εξαφανιστούν μόλις ο οργανισμός σας εισέλθει σε κατάσταση κέτωσης.

Κόπωση κέτο: Δεν έχετε ενέργεια

Οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή ενέργειας του οργανισμού. Έτσι, η απομάκρυνσή τους από το καθημερινό μενού μπορεί να οδηγήσει σε κάποια σοβαρή εξάντληση. Η κόπωση keto συχνά υποχωρεί καθώς το σώμα μεταβαίνει στην καύση λίπους για ενέργεια, αλλά μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το στάδιο κόπωσης.

Έχετε πονοκεφάλους

Όταν το σώμα μπαίνει σε κέτωση, τείνει να αποβάλλει τα υγρά γρηγορότερα. Επιπλέον, τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης από την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών σας. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να αφυδατωθείτε, κάτι που προκαλεί πονοκεφάλους.

Έχετε διάρροια

Η αύξηση της πρόσληψης λίπους μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σας σύστημα. Εάν το σώμα σας δεν έχει συνηθίσει να μεταβολίζει μεγάλες ποσότητες λίπους, μπορεί απλώς να το αποβάλλει. Αυτό θα σας οδηγήσει (επειγόντως) στην τουαλέτα. Για μερικούς ανθρώπους, η διάρροια που σχετίζεται με τη δίαιτα κέτο δεν υποχωρεί ποτέ.

Δυσκοιλιότητα

Ο αυστηρός περιορισμός των υδατανθράκων είναι το κλειδί για την επιτυχία της δίαιτας keto. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χάσετε έναν πολύ σημαντικό τύπο υδατανθράκων: τις φυτικές ίνες. Όσο περισσότερο μένετε σε διατροφή χαμηλής κατανάλωσης φυτικών ινών, τόσο περισσότερο μπορεί να επιβραδυνθεί η πέψη σας. Η μακροχρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως αιμορροΐδες, ή απόφραξη του εντέρου.

Δεν χάνετε βάρος!

Αν και ακούγεται πολύ απλό (τρώτε πολλά λιπαρά και όχι πολλούς υδατάνθρακες) η είσοδος του οργανισμού σε κατάσταση κέτωσης μπορεί να είναι δύσκολη. «Εάν δεν ακολουθήσετε προσεκτικά την λήψη μακροθρεπτικών συστατικών (τουλάχιστον αρχικά) δεν θα παράγετε κετόνες και θα παραμείνετε σε διατροφική κέτωση», λέει η Danahy. Και αν δεν είστε σε κέτωση, μπορεί να μην χάνετε βάρος τόσο γρήγορα όσο θα θέλατε. Υπάρχει επίσης το απλό ζήτημα της υπερβολής σε θερμίδες. «Με μια τέτοια διατροφή, τόσο πλούσια σε λιπαρά, είναι εύκολο να υπερβείτε τις θερμίδες, κάτι που θα σας εμποδίσει να χάσετε βάρος».

Πηγή: https://www.eatthis.com
Ετικέτες
Exit mobile version