Η αγορά μεταχειρισμένων πολυτελών ρολογιών καλπάζει, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο από τον πληθωρισμό, και η μεγαλύτερη πλατφόρμα μεταπώλησης, η Chrono24, «κοιτάζει» προς το χρηματιστήριο. Η Chrono24, που έχει ανάμεσα στους χρηματοδότες της την οικογένεια του Bernard Arnault της LVMH, αύξησε την αξία των συναλλαγών της πάνω από 40% το πρώτο τρίμηνο, όπως είπε ο συνδιευθύνων σύμβουλός της, Tim Stracke, στο Bloomberg. Η αύξηση αυτή αντανακλά την ζήτηση για μεταχειρισμένα ρολόγια από ελβετικά brands όπως τα Rolex, Audemars Piguet και Patek Philippe, που καθώς παραμένουν οικογενειακές επιχειρήσεις, έχουν περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό τροφοδοτούν επίσης τη ζήτηση, γιατί κάποια πολυτελή ρολόγια θεωρούνται μέσο αποθήκευσης αξίας αλλά και «ασπίδα» έναντι των διακυμάνσεων των νομισμάτων.
Κάποια μοντέλα είδαν τις τιμές τους να εκτοξεύονται στη δευτερογενή αγορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ρολόι της Audemars Piguet, Royal Oak με το μπλε καντράν κοστίζει τώρα περίπου 107.000 ελβετικά φράγκα (110.000 δολάρια) στην πλατφόρμα έναντι 46.447 φράγκων τον περασμένο Απρίλιο. Ενώ οι λιανικές πωλήσεις των πολυτελών ρολογιών αυξάνονται έως και 3% τον χρόνο, η δευτερογενής αγορά κερδίζει 10% τον χρόνο και αναμένεται να φτάσει τα 29 με 32 δισ. δολάρια σε τζίρο έως το 2025, σύμφωνα με την McKinsey.
Φούσκα; Μάλλον όχι
Ο Stracke δεν θεωρεί ότι η αύξηση των τιμών στα μεταχειρισμένα είναι φούσκα που κινδυνεύει να σκάσει, γιατί η ζήτηση και οι τιμές εμφανίζουν σταθερή άνοδο και η προσφορά είναι σταθερή. Η Chrono24 υπολογίζει ότι συναλλαγές συνολικής αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν στην πλατφόρμα της πέρυσι. Αυτή τη στιγμή, στο σάιτ εμφανίζονται περίπου μισό εκατομμύριο ρολόγια προς πώληση.
Τα Rolex είναι αυτά που κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο με διαφορά και ακολουθούν τα Omega της Swatch, τα Patek Philippe και τα Audemars Piguet. Τα Cartier, που ανήκουν στην Richemont, είναι το έβδομο δημοφιλέστερο brand με βάση την αξία συναλλαγών. Ο Stracke υπολογίζει ότι πολυτελή ρολόγια συνολικής αξίας άνω των 400 δισ. ευρώ βρίσκονται σε κυκλοφορία παγκοσμίως. Η Chrono24 σχεδιάζει ένα πιθανό IPO κάποια στιγμή στο μέλλον. Η μικρότερη ανταγωνίστρια Chronext ανέβαλε τη δική της δημόσια εγγραφή τον Οκτώβριο, επικαλούμενη τις δυσμενείς συνθήκες στην αγορά.