Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νέες κυρώσεις στη Ρωσία: Αυτό είναι το έκτο πακέτο -Τι ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία: Αυτό είναι το έκτο πακέτο -Τι ανακοίνωσε η Φον ντερ Λάιεν

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία: Αυτό είναι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε την πρότασή της προς τα κράτη μέλη για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το έκτο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομσιιόν το έκτο αυτό πακέτο θα περιλαμβάνει κυρώσεις κατά υψηλόβαθμων Ρώσων στρατιωτικών που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. «Πρώτον, απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άλλα άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα και είναι υπεύθυνα για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης. Αυτό στέλνει ένα άλλο σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του πολέμου του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

Δεύτερο μέτρο είναι η έξοδος της SberBank – της μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με διαφορά, και για δύο άλλες μεγάλες τράπεζες από το SWIFT. Όπως επισήμανε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με αυτό το μέτρο «χτυπάμε τράπεζες που είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να σπείρει την καταστροφή. Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα».

«Τρίτον, απαγορεύουμε τα ραδιοτηλεοπτικά μας κύματα σε τρεις μεγάλους ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς. Δεν θα τους επιτρέπεται πλέον να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ, σε οποιαδήποτε μορφή είτε είναι καλωδιακά, μέσω δορυφόρου, στο Διαδίκτυο ή μέσω εφαρμογών smartphone. Έχουμε αναγνωρίσει αυτά τα τηλεοπτικά κανάλια ως φερέφωνα που ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν. Δεν πρέπει να τους δίνουμε άλλο βήμα να διαδώσουν αυτά τα ψέματα», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από την Ρωσία

«Το τελευταίο μου σημείο για τις κυρώσεις: Όταν οι ηγέτες συναντήθηκαν στις Βερσαλίες, συμφώνησαν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια. Στο τελευταίο πακέτο κυρώσεων, ξεκινήσαμε με τον άνθρακα. Τώρα αντιμετωπίζουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο. Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Ορισμένα κράτη μέλη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πρέπει απλά να το δουλέψουμε», είπε η Φον ντερ Λάιεν.

«Τώρα προτείνουμε την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Αυτό θα είναι μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής για όλο το ρωσικό πετρέλαιο, αυτό που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και αγωγών, αργό και διυλισμένο. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη, με τρόπο που να επιτρέπει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές οδούς εφοδιασμού και να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός έξι μηνών και προϊόντων διύλισης έως το τέλος του έτους».

«Έτσι, μεγιστοποιούμε την πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούμε τις παράπλευρες ζημίες σε εμάς και στους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο. Γιατί για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, η δική μας οικονομία πρέπει να παραμείνει ισχυρή», είπε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις