Μητσοτάκης για ρεύμα: Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έως τώρα «συνταγή» των επιδοτήσεων κλείνει τον κύκλο της
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν θα φέρει προς συζήτηση στη Βουλή τα ενεργειακά θέματα. Υπενθυμίζεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος θα υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Όπως ανέφερε στη δήλωσή της η εκπρόσωπος του κ. Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι, ο Αμερικανός πρόεδρος «ανυπομονεί να καλωσορίσει» τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τους δύο ηγέτες να έχουν στην ατζέντα τους τη στήριξη του ουκρανικού λαού και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, τη στενή συνεργασία έναντι των διεθνών προκλήσεων, μεταξύ των οποίων η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια της ενέργειας.
Μέσα στις επόμενες 48 ώρες είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί το περίγραμμα της εθνικής παρέμβασης για τους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι ώστε να ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα η εξειδίκευση των μέτρων. Η πρόθεση της κυβέρνησης να επαναφέρει τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα δεν αποκλείεται να τροποποιήσει και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της παρέμβασης, με στόχο, αν είναι τεχνικά εφικτό, να καλυφθεί και ο Μάιος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έως τώρα «συνταγή» των επιδοτήσεων κλείνει τον κύκλο της. Είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς-«φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει.
Προκρίνεται το σενάριο του πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα πολλά σενάρια που έχουν εξεταστεί, δείχνει να προκρίνεται αυτό του πλαφόν στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το σενάριο της διπλής παρέμβασης στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και της λιανικής τιμής του ρεύματος φαίνεται να έχει πολύ υψηλό βαθμό τεχνικής αλλά και δημοσιονομικής δυσκολίας. Τα απολογιστικά στοιχεία του Απριλίου δεν αφήνουν, πάντως, πολλά περιθώρια για αέναες αναζητήσεις λύσεων και συνταγών. Η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 246,60 ευρώ/MWh, δηλαδή 9,56% χαμηλότερα από αυτήν του Μαρτίου, που ήταν ο πιο «σκληρός» μήνας ως τώρα. Ωστόσο, παρά τη μείωση αυτή, η σύγκριση με τα περσινά επίπεδα είναι συντριπτική, καθώς είναι «φουσκωμένη» κατά 284,29%. Όσο για τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, παραμένοντας στη ζώνη των 245 ευρώ.