Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Μαντόνα – Πάπας Φραγκίσκος: “Θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε μια μέρα;”
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαντόνα – Πάπας Φραγκίσκος: “Θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε μια μέρα;”

Η Μαντόνα tagάρει τον πάπα Φραγκίσκο, δηλώνει καλή Καθολική που έχει να εξομολογηθεί εδώ και δεκαετίες και ζητά συνάντηση μαζί του.

Αίσθηση προκαλεί tweet της τραγουδίστριας Μαντόνα απευθυνόμενο στον πάπα Φραγκίσκο (μάλιστα με tag στο λογαριασμό του): Γεια @Pontifex Francis — Είμαι καλή Καθολική. Ορκίζομαι! Δηλαδή δεν ορκίζομαι! Έχουν περάσει μερικές δεκαετίες από την τελευταία μου εξομολόγηση. Θα ήταν δυνατόν να συναντηθούμε μια μέρα για να συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα;

Έχω αφοριστεί 3 φορές. Δεν (μου) φαίνεται δίκαιο. Με εκτίμηση, Madonna

“I swear/I don’t swear”

Στο μήνυμά της, η Μαντόνα χρησιμοποιεί το Αγγλικό λογοπαίγνιο “I swear/I don’t swear”, όρος που σημαίνει “ορκίζομαι” αλλά και “βρίζω” ανάλογα με το λεκτικό πλαίσιο.
Στο tweet η Μαντόνα φαίνεται να κάνει έκκληση στον πάπα Μπεργκόλιο για συνάντηση “για να συζητήσουμε κάποια σημαντικά θέματα” και μάλιστα επικαλείται και τις τρεις φορές πως η Καθολική Εκκλησία την “αφόρισε”. Τα Ιταλικά ΜΜΕ αναρωτιούνται λοιπόν εάν αυτή είναι μια προσπάθεια να ανατρέψει τις εν λόγω αποφάσεις της Αγίας Έδρας.

Μια πολύ καλή ανάλυση των γεγονότων γίνεται από σχετικό άρθρο της Ιταλικής έκδοσης του μουσικού περιοδικού Rolling Stone. “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μαντόνα ισχυρίζεται ότι έχει αφοριστεί τρεις φορές” εφόσον “το έκανε για παράδειγμα το 2016, με οικοδεσπότη τον James Corden”.

Επίσης, το Rolling Stone, όπως γράφει η ΕΡΤ, διευκρινίζει πως “ακόμα κι αν το θέμα μπορεί να μην είναι σωστό με την κυριολεκτική έννοια – η λέξη “αφορισμός” έχει ακριβές νόημα, είναι η λογοκρισία που συνεπάγεται αποκλεισμό από την εκκλησιαστική κοινωνία – η Madonna βρέθηκε στο επίκεντρο διαφόρων διαφωνιών και επιπλήξεων από ανώτατους ιεράρχες έχοντας χρησιμοποιήσει τις εικόνες που συνδέονται με την Καθολική θρησκεία σε συναυλίες και βίντεο”.

Η “βλάσφημη πρόκληση” της Μαντόνα

Η τελευταία φορά που της ασκήθηκε μια τέτοια κριτική (τότε περί ‘αφορισμού’ μίλησαν και τα Ιταλικά ΜΜΕ) ήταν στα πλαίσια της περιοδείας Confessions Tour του 2006, και μάλιστα λίγο πριν μεταβεί στη Ρώμη, όταν παρουσιάστηκε να υψώνεται προκλητικά εσταυρωμένη. Τότε η Αγία Έδρα είχε μιλήσει περί “βλάσφημης πρόκλησης” και “βεβήλωσης” του Σταυρού – μεταξύ άλλων σχολίων.

Επικαλούμενο μια παρέμβαση της pop star το 2015 στο Ιταλικό ραδιόφωνο RTL, το Rolling Stone τονίζει πως το εν λόγω tweet “δεν είναι η πρώτη φορά που (η Μαντόνα) δηλώνει ότι θέλει να γνωρίσει έναν Πάπα που τελικά της αρέσει” εφόσον είχε δηλώσει την ευχή της να βρεθεί με τον Πάπα Μπεργκόλιο. “Ένα πιάτο ζυμαρικά, ένα μπουκάλι καλό κρασί. Έχω μια chance;” είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις