Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έλεγε ψέματα πως έχει καρκίνο: Κορόιδευε τους πάντες και έκανε περιουσία
ΚΟΣΜΟΣ

Έλεγε ψέματα πως έχει καρκίνο: Κορόιδευε τους πάντες και έκανε περιουσία

Έλεγε ψέματα πως έχει καρκίνο: Έφτασε σε σημείο να ξυρίσει και το κεφάλι της, ενώ κατέγραφε στα social media την υποτιθέμενη περιπέτεια υγείας της

Μια γυναίκα στην Καλιφόρνια καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, αφού ομολόγησε ότι δέχθηκε δωρεές άνω των 100.000 δολαρίων για θεραπείες καρκίνου που δεν χρειαζόταν ούτε έκανε ποτέ. Η Αμάντα Ρίλεϊ από το Σαν Χοσέ είπε ψέματα ότι διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin, ισχυριζόμενη το 2012 ότι χρειαζόταν δωρεές για τα ιατρικά της έξοδα. Σήμερα καλείται να πληρώσει αποζημίωση σε όσους εξαπάτησε, ενώ θα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης για τρία χρόνια μετά την αποφυλάκισή της.

Η 37χρονη κατέγραφε δε την υποτιθέμενη περιπέτεια υγείας της, φτιάχνοντας διάφορες σελίδες στα social media, μεταξύ άλλων Twitter, Instagram και Facebook, ενώ ξύρισε επίσης το κεφάλι της για να ταιριάζει στο «ρόλο». Αντί να διαθέσει τις δωρεές 105.513 δολαρίων για θεραπείες καρκίνου, χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να καλύπτει καθημερινές ανάγκες της. Όταν ξεκίνησε την ψεύτικη καμπάνια της, τον Οκτώβριο του 2012, δημιούργησε ένα προσωπικό blog με τίτλο «Lymphoma Can Suck It», δημοσιεύοντας διάφορες φωτογραφίες της και μιλώντας για τη θεραπεία της- ειδικά για τα φάρμακα για τον καρκίνο.

Στην περιγραφή, έλεγε ότι χρειαζόταν χημειοθεραπεία

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό – πλαστογράφησε επίσης ιατρικά έγγραφα και πιστοποιητικά γιατρών για να κάνει την ψευδή ασθένειά της όσο πιο αληθινή γινόταν. Η support page της, η οποία οδηγούσε στο blog της, περιγράφει λεπτομερώς τη «μάχη της με τον καρκίνο», υποστηρίζοντας ότι διαγνώστηκε τον Ιούνιο του 2012 και είχε μια σύντομη ύφεση έως ότου το λέμφωμα επανήλθε «εκδικητικά» ως μεταστατικός καρκίνος Σταδίου 4. Στην περιγραφή, έλεγε ότι χρειαζόταν χημειοθεραπεία σε διάφορα νοσοκομεία όπως το Johns Hopkins.

Στο blog υπήρχε και ένα κουμπί «donate now» για όσους ήθελαν να δώσουν χρήματα για τις θεραπείες της, κάνοντας δωρεές στο όνομά της. Φίλοι, συγγενείς, ακόμη και μέλη της εκκλησίας βοήθησαν στον σκοπό, καταθέτοντας χρήματα στον προσωπικό της τραπεζικό λογαριασμό. Άλλες χρηματικές δωρεές προέρχονταν από το Facebook, έναν έρανο CrossFit, κληρώσεις ακόμη και δημοπρασίες στο eBay, που περιλάμβαναν μια ηλεκτρική κιθάρα με την υπογραφή των μουσικών της κάντρι, LeAnn Rimes και John Michael Montgomery.

Ακόμη και η οικογένεια της 37χρονης είχε πειστεί

Ακόμη και η οικογένεια της 37χρονης είχε πειστεί ότι πάσχει από λέμφωμα και στάθηκε στο πλευρό της, φτάνοντας στο σημείο να μηνύσει κάποτε κάποιον που την αμφισβήτησε. Ωστόσο η αλήθεια ήταν πως η Αμάντα Ρίλεϊ δεν είχε ποτέ καρκίνο και δεν υπήρξε ποτέ άρρωστη. Ομολόγησε την ενοχή της και παραδέχθηκε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2019 απέσπασε χιλιάδες δολάρια από ανυποψίαστους συνανθρώπους της μέσω των ψευδών ισχυρισμών της ότι έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Μετά από όλα αυτά κατέληξε να χάσει τη δουλειά της ως διευθύντρια της θεολογικής σχολής Pac Point Christina Academy και μετακόμισε με την οικογένειά της -τον σύζυγό της, Κόρι και τους δύο γιους τους- στο Τέξας. «Η κυρία Ρίλεϊ αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της παράβασης της», ανέφερε ο δικηγόρος της. «Είναι εξαιρετικά μετανιωμένη και αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν τόσο για να αποζημιώσει τους ανθρώπους που πλήγωσε και να την συγχωρέσουν».

Ο αδερφός της χαρακτήρισε τις πράξεις της 37χρονης λάθη

Αν και υπερασπίστηκε την 37χρονη ως «αφοσιωμένη σύζυγο και μητέρα» καθώς και «χαρισματική δασκάλα», σημείωσε επίσης ότι αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχικής υγείας, κάνοντας λόγο για «τραυματικά γεγονότα» στα παιδικά χρόνια της. «Οι γονείς της μάλωναν συχνά και μερικές φορές επέβαλαν σκληρές τιμωρίες στα παιδιά, αλλά οι βασικές της ανάγκες καλύπτονταν και ενώ δεν είχε πολλούς φίλους όσο μεγάλωνε, ήταν εξαιρετική μαθήτρια που συμμετείχε σε εξωσχολικές δραστηριότητες», είπε μεταξύ άλλων.

Ο αδερφός της χαρακτήρισε τις πράξεις της 37χρονης λάθη που «πιθανότατα ξεκίνησαν ως κραυγή για προσοχή και βοήθεια». «Όταν ζεις με ένα μεγάλο ψέμα για τόσο χρόνια, γίνεται μέρος της ταυτότητάς σου», ανέφερε. «Προσπάθησα να στηρίξω την Αμάντα, και παρόλο που δεν είχε καρκίνο, έχει παλέψει με πολλά προβλήματα υγείας», είπε. «Πάντα ήθελε την έγκρισή μου και ξέρω ότι της ραγίζει η καρδιά να με απογοητεύει», σχολίασε ο πατέρας της, προσθέτοντας πως «είδαμε την Κόλαση που πέρασε και δεν θα την ευχόμασταν σε κανέναν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις