Στο συνέδριο της ΝΔ μίλησε ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Λέονιντ Τρουκάνοφ, την Κυριακή. «Με χαρά απευθύνομαι στο συνέδριο της ΝΔ, του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου», τόνισε ο δήμαρχος της Οδησσού, Γκενάντι Λέονιντ Τρουκάνοφ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ.
Εξήγησε πως αυτός είναι και ο λόγος που δέχθηκε την πρόσκληση και θέλησε να απευθύνει ένα μήνυμα στους συμπατριώτες του. Είπε: «Χαίρομαι που απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Ελλάδας, το οποίο μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μας στηρίζει ενεργά και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος πρόσφατα μας επισκέφθηκε στην Οδησσό και μας συμπαραστέκεται στον αγώνα μας.
Δήμαρχος Οδησσού στο συνέδριο ΝΔ: Ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί με την ήττα του Πούτιν
«Μετά την πρόσκληση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, ο οποίος μας στήριξε στο Ευρωκοινοβούλιο θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις ανησυχίες και τα προβλήματά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν οι οικογένειές μας αλλά και η πολιτιστική μας κληρονομιά. Απευθύνομαι στους ανθρώπους που διοργανώνουν εκστρατεία για την προστασία των αρχών της δημοκρατίας, της ελευθερία και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενάντια σε βάρβαρο εισβολέα ο οποίος καταπάτησε το διεθνές δίκαιο με σκοπό την ικανοποίηση των αναθεωρητικών φιλοδοξιών του. Γι αυτό αντιστεκόμαστε και παλεύουμε για τη χώρα μας, γνωρίζοντας ότι ο πόλεμος πρέπει να ολοκληρωθεί με την ήττα του Πούτιν».
“Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να γίνει η Οδησσός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco”
“Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας για να γίνει η Οδησσός Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ανεκτίμητο μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, στο πλαίσιο των ελληνικών πρωτοβουλιών για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και στην περίπτωσή μας από τις επιπτώσεις του πολέμου. “Η Οδησσός είναι η πόλη όπου γεννήθηκε η ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης. Έχουμε διατηρήσει το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας. Στην ιστορία μας έχουμε δύο Έλληνες δημάρχους. Σήμερα στην πολυπολιτισμική μας πόλη η οποία είναι πύλη της Ουκρανίας στον Εύξεινο Πόντο μένει δραστήρια η ελληνική κοινότητα.
“Η Οδησσός είναι αδελφοποιημένη με τον Πειραιά και το όραμά μου είναι να ενισχύσουμε τις επαφές της Οδησσού με ελληνικές πόλεις. Μετά τον πόλεμο ο οποίος θα τελειώσει στο άμεσο μέλλον θα ήθελα να καλέσω όλους εσάς στην πόλη μας, συμπεριλαμβανομένων και των μελών του ΕΛΚ για να παρουσιάσουμε τις κοινές αξίες μας για την ειρήνη, και το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συνεργασίες. Αυτές οι εκδηλώσεις θα μπορούσαν να λάβουν χώρα μαζί με πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα αφιερωμένα στην κοινή μας πολιτιστική κληρονομία και στην προώθηση του ευρωπαϊκού ρόλου της Οδησσού ως πολιτιστικής πρωτεύουσας του Εύξεινου Πόνου. Προσανατολιζόμαστε στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας», τόνισε κλείνοντας το μήνυμά του ο κ. Τρουκάνοφ.