Με τα μάτια της υφηλίου στραμμένα στην Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, είναι ήδη σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη Ρωσία οι εορτασμοί για την επέτειο της Ημέρας της Νίκης του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού επί της Ναζιστικής Γερμανίας, που σηματοδότησε τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι παρελάσεις ξεκίνησαν ήδη για την Ημέρα της Νίκης από το Βλαδιβοστόκ στη ρωσική Άπω Ανατολή στις ακτές του Ειρηνικού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που έδωσε στη δημοσιότητα και εικόνες. Την ίδια ώρα βίντεο καταγράφει την παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» στην πόλη Γεκατερίνμπουργκ της Ρωσίας, στα Ουράλια όρη. Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της ρωσικής πρωτεύουσας, που ξεκινά στις 10:00 το πρωί και η ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν δύο ώρες αργότερα.
Όλα τα μάτια στραμμένα στον Πούτιν
Διεθνή ΜΜΕ και αναλυτές εικάζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της Ημέρας της Νίκης για να κάνει μια σημαντική ανακοίνωση, ίσως ακόμη και για να κηρύξει ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία, σε αντίθεση με αυτό που σήμερα αναφέρεται ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αλλά το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι ο Πούτιν έχει τέτοια σχέδια. Θα μπορούσε, βέβαια, να ανακοινωθεί κάτι λιγότερο από την πλήρη κινητοποίηση, ως απάντηση στις μεγάλες απώλειες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Δεκάδες διαφημίσεις έχουν εμφανιστεί σε ιστότοπους εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία αναζητώντας «ειδικούς στην κινητοποίηση», αλλά ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πλήξει τη δημοτικότητα του Πούτιν και η Ημέρα της Νίκης μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή για να το ανακοινώσει, σχολιάζει το BBC.
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ο Πούτιν τίμησε την Ημέρα της Νίκης με μια ομιλία στην Κόκκινη Πλατεία για την ήττα του φασισμού, πριν πετάξει μέχρι το λιμάνι της Σεβαστούπολης στη Μαύρη Θάλασσα για να γιορτάσει τη νέα του νίκη μπροστά σε χιλιάδες θεατές. «Φέτος ο πρωταρχικός στόχος ήταν να ανακοινωθεί η νίκη που υποτίθεται ότι θα συνέβαινε τον Φεβρουάριο», λέει ο Ernest Wyciszkiewicz του Κέντρου Πολωνο-Ρωσικού Διαλόγου και Κατανόησης.
Αντί να πανηγυρίζει την ανατροπή της κυβέρνησης της Ουκρανίας, το Κρεμλίνο θα πρέπει να συμβιβαστεί με την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της Μαριούπολης. Η πόλη της νότιας Ουκρανίας μπορεί να έχει μετατραπεί σε ερείπια, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα μιλήσει για «αποναζιστικοποίηση και αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας και μπορεί να διεκδικήσει την ήττα του τάγματος Αζόφ, η ήττα του οποίου θα είχε απήχηση στους Ρώσους σε μια ημέρα που σηματοδοτεί τη νίκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.