Τα εύκολα ατομικά γλυκά σε ποτήρι αποτελούν την ιδανική λύση για οποιαδήποτε γιορτή ή τραπέζι τώρα το καλοκαίρι. Μπορείτε να τους δώσετε το ύφος που θέλετε και να χρησιμοποιήσετε από απλά χαμηλά ποτήρια της κουζίνας σας, πλαστικά ποτηράκια για γλυκά που θα βρείτε εύκολα στα καταστήματα, ποτήρια μαρτίνι για πιο εντυπωσιακό σερβίρισμα αλλά και σφηνοπότηρα ή μικρά βαζάκια!
Πανακότα χωρίς ζελατίνη
Υλικά
500 γραμ. κρέμα γάλακτος 35%
100 γραμ. ζάχαρη
2 ζουμερά λεμόνια μέτρια μόνο το χυμό
λίγα φύλλα δυόσμο
βασιλικό ή μέντα
Οδηγίες
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα με χοντρή βάση, καθώς και 3 με 4 φύλλα φρέσκου βασιλικού, δυόσμου ή μέντας, για άρωμα. Όχι όλα, μόνο ένα είδος βοτάνου. Ανακατεύουμε με σύρμα τα υλικά για την πανακότα μέχρι να έρθουν σε σημείο βρασμού (αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής πρέπει να φτάσει στους 100°C βαθμούς). Θα δείτε ότι η εύκολη πανακότα χωρίς ζελατίνη μοιάζει με ρευστή κρέμα.
Μοιράζουμε σε ατομικά ποτήρια και παγώνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί. Μην αλλάξετε δοσολογία, το λεμόνι είναι απαραίτητο για να πήξει η πανακότα. Το άρωμα που θα πάρει το εύκολο γλυκό ψυγείου χωρίς ζελατίνη, εξαρτάται μόνο από εσάς. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε βανίλια.
Τσιζκέικ σε ποτήρι
Υλικά
Λίγα παξιμαδάκια χωρίς γλουτένη (ή μπισκότα χωρίς γλουτένη)
250 γραμ. κατακόκκινες φρέσκες φράουλες
150 γραμ. τυρί κρέμα
150 γραμ. μασκαρπόνε
100 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος
Ξύσμα λεμόνι
2-3 κ.σ. λικέρ φράουλα
Γλυκαντικό σε σκόνη κατά βούληση
Για τις φράουλες
Λιώνουμε πρώτα στο μπλέντερ τις μισές φράουλες. Προσθέτουμε λίγο γλυκαντικό και λίγο λικέρ φράουλα για να γίνει το μίγμα μας σαν σάλτσα.
Για την κρέμα
Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το μασκαρπόνε και την κρύα κρέμα για το τσιζκεικ σε ποτήρι. Προσθέτουμε το ξύσμα και λίγο γλυκαντικό δοκιμάζοντας το μίγμα. Σπάμε τα παξιμαδάκια σε μικρές μπουκιές για να στολίσουμε το τσιζκεικ με μασκαρπονε.
Για το στήσιμο του τσιζκεικ σε ποτήρι
Μοιράζουμε τα μισά παξιμαδάκια σε 4 ποτηράκια. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα φράουλα και προσθέτουμε φράουλα σε κομμάτια. Μοιράζουμε την κρέμα για τσιζκεικ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα σπασμένα παξιμαδάκια και γαρνίρουμε με κομμένες φράουλες και φρέσκο δυόσμο. Δε φαντάζεστε τι δροσιά θα δώσει στο γλυκό ο δυόσμος.
Μους σοκολάτα χωρίς ζάχαρη
Αυτή η μους είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά της: μους σοκολάτας χωρίς ζάχαρη και χωρίς αυγά αλλά με γιαούρτι, τόσο ελαφριά που την τρως χωρίς τύψεις.
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη (χωρίς ζάχαρη)
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά (2 κεσεδάκια)
100 γρ. γάλα
Για το γαρνίρισμα
Φρέσκα φρούτα (προαιρετικά). Βάζουµε πρώτα την κουβερτούρα (ψιλοκοµµένη) µε το γάλα σε μία κατσαρόλα. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει τελείως, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφού λιώσει η σοκολάτα, αφήνουμε λίγα λεπτά το μείγμα να γίνει χλιαρό. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε το μείγμα µε το σύρµα μέχρι να οµογενοποιηθεί, για λίγα λεπτά.
Ισοµοιράζουµε την αραιή μους σε 6 ποτήρια. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί για περίπου 3 ώρες. Τη σερβίρουμε µε ψιλοκοµµένα φρέσκα φρούτα ή σκέτη.