Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές: Η προεκλογική συζήτηση στο κέντρο της πολιτικής ζωής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές: Η προεκλογική συζήτηση στο κέντρο της πολιτικής ζωής

Εκλογές: Όποιος παρακολούθησε όσα συνέβησαν και ακούστηκαν στο συνέδριο της ΝΔ, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιπροσθέτως με τις αναφορές Ανδρουλάκη, θα πίστευε ότι οι εκλογές είναι τον επόμενο μήνα.

Σαν πολύ νωρίς δεν σας φάνηκε ότι ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος; Γιατί όποιος παρακολούθησε όσα συνέβησαν και ακούστηκαν στο συνέδριο της ΝΔ, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επιπροσθέτως με τις αναφορές Ανδρουλάκη, θα πίστευε ότι οι εκλογές είναι τον επόμενο μήνα. Και η αλήθεια είναι ότι μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες οι εκλογές θα προκηρυχθούν, ίσως και νωρίτερα υποστηρίζουν κάποιοι, αλλά η προεκλογική περίοδος δεν μπορεί να κρατήσει ένα χρόνο ή αρκετούς μήνες, γιατί τότε το κράτος κινδυνεύει με «πολιτική παράλυση», αφού ως γνωστόν όλοι θα ασχολούνται με την επανεκλογή τους και όχι με την κυβερνησιμότητα.

Βέβαια αυτόν τον κίνδυνο τον αντιλήφθηκε πολύ πριν το συνέδριο του κόμματός του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έσπευσε λίγες ημέρες πριν, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, να πει στους υπουργούς ότι, αν επιθυμούν να ασχοληθούν με τις εκλογές, τότε να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους. Ωστόσο μια εβδομάδα μετά στο συνέδριο της ΝΔ η συζήτηση που κυριαρχούσε στα πηγαδάκια των στελεχών και των βουλευτών ήταν ο χρόνος προκήρυξης των εκλογών. Και μπορεί ο πρωθυπουργός και στις δύο ομιλίες του να εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι οι εκλογές θα γίνουν τον επόμενο χρόνο, ωστόσο δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «πιάστηκαν» από μερικές αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για να υποστηρίξουν ότι οι εκλογές θα έρθουν νωρίτερα από το τέλος της τετραετίας.

Η ανάγκη της αυτοδυναμίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέφερε στην συζήτηση με έντονο ύφος την ανάγκη αυτοδύναμης κυβέρνησης από την ΝΔ και μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα οι ψηφοφόροι του κόμματος να σπεύσουν στις κάλπες από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο όραμά του για την χώρα για τα επόμενα χρόνια, αλλά έβαλε στο κάδρο και το ενδεχόμενο των συνεργασιών, αλλά και της ευθύνης που θα έχουν όλα τα κόμματα αν η χώρα κινδυνεύσει να τεθεί σε καθεστώς «ακυβερνησίας» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και τέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και άσκησε κριτική στον λαϊκίστικο τρόπο που θα συνεχίσει να αντιπολιτεύεται έως την ημέρα των εκλογών, λέγοντας μάλιστα ότι αυτός ο άκρατος λαϊκισμός που επιδεικνύει η αντιπολίτευση θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες. Όλες αυτές οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησαν κάποιους στο συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός της ΝΔ έθεσε ουσιαστικά το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα.

 

Οι περιοδείες Τσίπρα

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας που επαναβεβαιώνει σε λίγες ημέρες την θέση του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει περιοδείες προεκλογικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την Ελλάδα και έχει επαφές με όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με βασικό άξονα της αντιπολιτευτικής του ρητορικής ότι το κύμα ακρίβειας που ζουν οι Έλληνες πολίτες είναι προϊόν της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει σε κάθε του δήλωση ότι η μόνη λύση για την χώρα είναι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης.

Και μπορεί η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να είναι οι υποσχέσεις προς τους πολίτες για περισσότερα χρήματα (από τον κατώτατο μισθό μέχρι τις συντάξεις και την ενέργεια) κάτι που σύμφωνα με τα στελέχη της ΝΔ παραπέμπει σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις και σε ψηφοθηρικές δηλώσεις, που δεν περιλαμβάνουν κοστολογημένες και ορθολογικές προτάσεις, ωστόσο τα ζητήματα της ακρίβειας που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών αποτελούν για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προνομιακό πεδίο για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

Οι κινήσεις Ανδρουλάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να επιμένει ότι χρειάεται αλλαγή του μίγματος πολιτικής που ακολουθεί η χώρα, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μέσω μιας νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχοντας μπροστά του το συνέδριο του κόμματος, όπου προφανώς θα δώσει απαντήσεις στα σενάρια συνεργασιών αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσει τους στόχους του κόμματος στις επόμενες εκλογές . Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θέλει το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή και ρυθμιστή των εξελίξεων και όχι «συμπλήρωμα» των υπολοίπων κομμάτων. Επομένως και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει το κόμμα σε εκλογική εγρήγορση με βασικό στόχο την συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου ποσοστού την Κυριακή των πρώτων εκλογών. Συμπέρασμα όλων αυτών; Ότι η χώρα μάλλον κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς. Ωστόσο οι πολίτες έχουν δώσει εντολή να κυβερνηθούν και αυτό οφείλει η κυβέρνηση να πράξει: να συνεχίσει να κυβερνά!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις