Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Έγκυος μετά από βιασμό: Ένας αδιανόητος, φρικτός νόμος για τις αμβλώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Έγκυος μετά από βιασμό: Ένας αδιανόητος, φρικτός νόμος για τις αμβλώσεις

Έγκυος μετά από βιασμό: Μια προσθήκη που κάνει το νομοσχέδιο πιο σοκαριστικό

Μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων στο Τέξας, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο η αποκάλυψη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενδέχεται να ανατρέψει την ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία νομιμοποιήθηκε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Όμως μάς έρχεται μια ακόμα είδηση, όχι από το 1800 αλλά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, και συγκεκριμένα από το Άινταχο: Νέος νόμος, που ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, παρέχει το δικαίωμα σε συγγενείς βιαστών να μηνύσουν τον γιατρό που πραγματοποίησε άμβλωση στη γυναίκα-θύμα του βιασμού.

Το Άινταχο υπερψήφισε, όπως και το Τέξας, νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης και μάλιστα «εμπλουτισμένο»: Επιτρέπει σε συγγενείς του εμβρύου, χωρίς να εξαιρεί τους συγγενείς ενός βιαστή, να μηνύουν αυτούς που πραγματοποιούν την άμβλωση έως και τέσσερα χρόνια αργότερα. Το Άινταχο υπερψήφισε, όπως και το Τέξας, νομοσχέδιο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης και μάλιστα «εμπλουτισμένο»: Επιτρέπει σε συγγενείς του εμβρύου, χωρίς να εξαιρεί τους συγγενείς ενός βιαστή, να μηνύουν αυτούς που πραγματοποιούν την άμβλωση έως και τέσσερα χρόνια αργότερα.

Επιτρέπει, μάλιστα, αγωγές από πολλούς, διαφορετικούς συγγενείς του ίδιου εμβρύου ταυτόχρονα

Το Άινταχο είχε την «ευγενή καλοσύνη» να μη δώσει το δικαίωμα στους ίδιους τους βιαστές να υποβάλουν τη μήνυση, αλλά αυτή μπορεί να γίνει άνετα από κοντινούς συγγενείς τους, όπως γονείς και αδέρφια. Επιτρέπει, μάλιστα, αγωγές από πολλούς, διαφορετικούς συγγενείς του ίδιου εμβρύου ταυτόχρονα (έτσι, αν ένας βιαστής έχει πέντε αδέρφια, μπορεί κάθε ένα να μηνύσει ξεχωριστά το γιατρό που προχώρησε στην άμβλωση).

Στην πραγματικότητα τέτοιοι κανονισμοί σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο «Vanity Fair» αποσκοπούν στον εκφοβισμό των κλινικών που διαφορετικά μπορεί να προχωρούσαν σε αμβλώσεις. Η μόνη περίπτωση όπου μια γυναίκα-θύμα βιασμού επιτρέπεται να προχωρήσει σε άμβλωση στο Άινταχο είναι να καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία και να παρουσιάσει τη σχετική αναφορά στο γιατρό ή την κλινική. «Οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ προσπαθούν να περάσουν τον ένα νόμο μετά τον άλλο που υπαγορεύει σε μια εγκυμονούσα τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει με το σώμα της» όπως σχολιάζει το «Vanity Fair», προσθέτοντας: «Μια εκπρόσωπος της πολιτείας του Μισούρι πρότεινε να μετατρέψουν σε κακούργημα την άμβλωση σε περίπτωση εξωμήτριας κύησης, παρόλο που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί κυριολεκτικά να σκοτώσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις