Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κηδεία δημοσιογράφου Al Jazeera: Αγριο ξύλο, το φέρετρο σχεδόν έπεσε – Δείτε εικόνες
ΚΟΣΜΟΣ

Κηδεία δημοσιογράφου Al Jazeera: Αγριο ξύλο, το φέρετρο σχεδόν έπεσε – Δείτε εικόνες

Κηδεία δημοσιογράφου Al Jazeera: Απίστευτες σκηνές χάους στην κηδεία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Σκηνές χάους και ντροπής εκτυλίχθηκαν την ώρα που μεταφερόταν το φέρετρο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, που σκοτώθηκε στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στον περίβολο του νοσοκομείου Σαν Ζοζέφ της Ιερουσαλήμ κατά την έξοδο του φέρετρου με τη σορό της δημοσιογράφου όταν η ισραηλινή αστυνομία διέλυσε το πλήθος που κρατούσε παλαιστινιακές σημαίες. Χιλιάδες Παλαιστίνιοι είχαν συγκεντρωθεί για να συνοδεύσουν το φέρετρο της Αμπού Άκλεχ. Οι ισραηλινές δυνάμεις ξυλοκόπησαν τους συγκεντρωμένους λίγο πριν την κηδεία στην Παλιά Πόλη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο Προτεσταντικό Νεκροταφείο Mount Zion όπου πρόκειται να ταφεί μαζί με τους εκλιπόντες γονείς της.

Η σφοδρότητα των συγκρούσεων ήταν τέτοια που σε κάποια στιγμή το φέρετρο σχεδόν έπεσε από τα χέρια εκείνων που το μετέφεραν. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, οι Ισραηλινοί αστυνομικοί ρωτούν τους συγκεντρωμένους αν είναι χριστιανοί ή μουσουλμάνοι και αν απαντούν μουσουλμάνοι τους λένε πως πρέπει να φύγουν από το σημείο. Σημειώνεται πως η Αμπού Άκλεχ ήταν Παλαιστίνια που είχε και Αμερικανική υπηκοότητα και ήταν χριστιανή. Η σορός της Abu Akleh μεταφέρθηκε από την Τζενίν, όπου σκοτώθηκε την Τετάρτη, στην Ιερουσαλήμ μέσω Ναμπλούς και Ραμάλα, σε μια πομπή όπου οι Παλαιστίνιοι απέδωσαν τα σέβη τους.

Συλλήψεις

Η ισραηλινή αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις όσων κρατούσαν την παλαιστινιακή σημαία. Ο δημοσιογράφος Imran Khan του Al Jazeera ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον τέσσερις άνδρες, δύο εκ των οποίων επειδή ύψωσαν την παλαιστινιακής σημαίας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. “Δύο άνδρες συνελήφθησαν επειδή ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία”, είπε, κάτι που “είναι παράνομο σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία”.

Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι θα παραπέμψει την υπόθεση της Αμπού Άκλεχ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε μια προσπάθεια να αποδοθεί δικαιοσύνη για την βετεράνο ρεπόρτερ. Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ εντάχθηκε στο Al Jazeera το 1997 και ήταν σύμβολο ελεύθερης φωνής ενημέρωσης στην Παλαιστίνη και στον ευρύτερο αραβικό κόσμο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις