Σεξιστικά τα σχόλια για την καράφλα: Θεωρούνται αντίστοιχα με τα σχόλια για το μέγεθος του στήθους της γυναίκας
Τα σχόλια για την φαλάκρα ενός άνδρα μέσα στον εργασιακό του χώρο θα θεωρούνται πλέον αντίστοιχα με τα σχόλια για το μέγεθος του στήθους μιας γυναίκας, αποφάσισε δικαστήριο στη Βρετανία, με απόφαση που αναγάγει το σχόλιο σε σεξιστικό. Στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει ο Τόνι Φιν, εργαζόμενος κατά της κατασκευαστικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν για 24 χρόνια. Απολύθηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά πήγε στα δικαστήρια επικαλούμενος μια σειρά από συμπεριφορές της εταιρείας, μεταξύ των οποίων και τη σεξουαλική παρενόχληση. Επόπτης του Φιν, όπως κατήγγειλε ο πρώην εργαζόμενος, τον Ιούλιο του 2019 τον είχε αποκαλέσει «bald cunt» («καραφλό μ….»). Ηταν αυτό προσβλητικό ή πραγματική παρενόχληση, ερωτήθηκε το δικαστήριο.
Οι δικαστές (και οι τρεις ήταν άνδρες) είπαν ότι «δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αναφορά με αυτόν τον υποτιμητικό τρόπο ήταν ανεπιθύμητη συμπεριφορά όσον αφορά τον Φιν». Αν και αυτές οι αγοραίες εκφράσεις ήταν συνηθισμένες στο εργασιαικό περιβάλλον, «κατά την κρίση μας» ο επόπτης «ξεπέρασε τα όρια κάνοντας προσωπικές παρατηρήσεις στον ενάγοντα σχετικά με την εμφάνισή του». Με όσα είπε ο επόπτης «είχε σκοπό να προσβάλει την αξιοπρέπεια του Φιν και να δημιουργήσει ένα εκφοβιστικό, εχθρικό, ταπεινωτικό ή προσβλητικό περιβάλλον γι’ αυτόν», αναφέρει η απόφαση.
Το δικαστήριο ενσωμάτωσε στην απόφαση προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου
«Κατά την κρίση μας, υπάρχει σύνδεση μεταξύ της λέξης “φαλακρός” αφενός και του προστατευόμενου χαρακτηριστικού του φύλου. Ο δικηγόρος της εταιρείας σωστά ανέφερε ότι και οι γυναίκες όπως και οι άντρες χάνουν μαλλιά. Παρόλα αυτά, για τα τρία μέλη αυτού του δικαστηρίου, είναι σαφές ότι η απώλεια είναι πολύ πιο συνήθης στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Και βρίσκουμε πως έχει άμεση σχέση με το φύλο».
Το δικαστήριο ενσωμάτωσε στην απόφαση προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου όπου άνδρας καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση επειδή σχολίασε το μέγεθος του στήθους μιας συναδέλφου του. Ο επόπτης «έκανε το συγκεκριμένο σχόλιο ώστε να πληγώσει το θύμα μιλώντας για την εμφάνισή του, κάτι που συχνά συμβαίνει μεταξύ ανδρών». «Το δικαστήριο ως εκ τούτου αποφασίζει πως η αναφορά στο θύμα σαν “καραφλό μ….” ήταν ανάρμοστη συμπεριφορά, παραβίαση της αξιοπρέπειας του ενάγοντος, δημιούργησε απειλητικό περιβάλλον για εκείνο, έγινε με πρόθεση και ήταν συνδεδεμένο με το φύλο του ενάγοντος» καταλήγει η απόφαση.