Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

27

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μακιγιάζ με γκλίτερ: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα
PLUS

Μακιγιάζ με γκλίτερ: Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τέτοια προϊόντα

Μακιγιάζ με γκλίτερ: Πώς μπορεί να επηρεαστεί η υγεία σας, αλλά και το περιβάλλον

Πολλές είναι εκείνες που χρησιμοποιούν προϊόντα με γκλίτερ στο μακιγιάζ τους για εμφανίσεις με επιπλέον λάμψη -αστραφτερές σκιές, lip gloss ή ρουζ. Ωστόσο, αυτές οι μικροσκοπικές κηλίδες μπορούν να μπουν οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Οι ειδικοί στο All About Vision, σύμφωνα με το healthdigest.com, προειδοποιούν ότι εάν χρησιμοποιείτε ένα προϊόν μακιγιάζ με γκλίτερ γύρω από τα μάτια, διατρέχετε τον κίνδυνο τα κομμάτια γκλίτερ να μπουν απευθείας στον βολβό των ματιών σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της όρασής σας και να οδηγήσει σε μολύνσεις των ματιών, θολή όραση, γρατσουνισμένο κερατοειδή ή έλκη κερατοειδούς. Ο κίνδυνος για βλάβη στα μάτια, μάλιστα, είναι ακόμη υψηλότερος εάν χρησιμοποιείτε μια κόλλα για να κολλήσετε γενικά γκλίτερ στο πρόσωπό σας. Ωστόσο, ακόμα κι αν είστε εξαιρετικά προσεκτικές όταν εφαρμόζετε γκλίτερ στο πρόσωπό σας, οι κίνδυνοι για την υγεία μπορεί να ξεπεράσουν το απλό δάκρυσμα του ματιού.

Αν και είναι σχεδόν σίγουρα ότι δεν θα τρώγατε ποτέ μια χούφτα γκλίτερ, μπορεί να το καταναλώνετε εν αγνοία σας. Το πλύσιμο του προσώπου σας μετά από μια μέρα που φοράτε το αστραφτερό σας μακιγιάζ στέλνει αυτές τις κηλίδες λάμψης στην αποχέτευση, προσγειώνοντάς τις στο περιβάλλον -κυρίως στο νερό και το χώμα, αναφέρει το Allure. Μάλιστα, η αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Sakarya της Τουρκίας, Meral Yurtsever, λέει στο Allure: «Μετά από μία χρήση, χιλιάδες κομμάτια γκλίτερ μπορεί να περάσουν στα νερά ή στο έδαφος και να συσσωρευτούν στο περιβάλλον και να παραμείνουν ανέπαφα για αιώνες».

Από τι αποτελούνται τα προϊόντα μακιγιάζ με γκλίτερ

Κάνοντας μια έρευνα για τα συστατικά των προϊόντων μακιγιάζ γκλίτερ, το Allure επιθεώρησε πάνω από 100 προϊόντα ομορφιάς με γκλίτερ και βρέθηκε ότι πάνω από το 30% περιείχαν μικροπλαστικά, όπως το PET. Τα μικροπλαστικά που μπαίνουν στους ωκεανούς καταναλώνονται από τα ψάρια και αυτά τα ψάρια τελικά καταλήγουν στην κοιλιά μας. Η Yurtsever προειδοποιεί ότι «οι μικροπλαστικές λάμψεις θα αποτελούσαν σίγουρα μεγάλους κινδύνους για τα ζωντανά όντα». Η χημικός Sherri A. Mason εξηγεί αναλυτικά, λέγοντας στο Allure, ότι αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία περιλαμβάνουν την ανάπτυξη καρκίνου και τις αρνητικές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική υγεία. Αν και το γκλίτερ μπορεί να φαίνεται ως η ιδανική πινελιά που θα ολοκληρώσει ένα απόλυτα λαμπερό look σας, πριν το χρησιμοποιήσετε, σκεφτείτε πού μπορεί τελικά να καταλήξει και τι συνέπειες θα έχει.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις