Ρωσία - Φινλανδία ΝΑΤΟ: Την ήδη γνωστή θέση της Ρωσίας πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι λάθος επανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την ήδη γνωστή θέση της Ρωσίας πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι λάθος επανέλαβε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος του τηλεφώνησε το Σάββατο (14.05.2022) για να τον ενημερώσει επίσημα ότι το Ελσίνκι θα ζητήσει να γίνει μέρος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η Φινλανδία θα καταθέσει επίσημα αίτημα τις επόμενες μέρες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να μεγιστοποιήσει την ασφάλειά της, είχε πει νωρίτερα ο Σάουλι Νιινίστο στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Και του είχε τονίσει πως η στάση της Ρωσίας, με τις απειλές και την εισβολή στην Ουκρανία, δεν βοηθάνε. Τα όσα είπε ο Νιινίστο στον Πούτιν, σε ήρεμο τόνο όπως τονίστηκε, έγιναν γνωστά με ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας. Στην οποία απάντησε το Κρεμλίνο για να “πει” τη δική του θέση.
«Λάθος» το τέλος της ουδετερότητας της Φινλανδίας
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, λοιπόν, είπε στον πρόεδρο της Φινλανδίας ότι το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της χώρας του θα ήταν ένα «λάθος». «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο (15.05.2022), Κυριακή.
Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου
«Μια τέτοια αλλαγή του πολιτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις (σ.σ. ήδη η Ρωσία “έκοψε” το ρεύμα στη Φινλανδία), οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία έχει εισβάλει. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον Φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα, πάντα, με το Κρεμλίνο.