Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μαραντζίδης για Τσίπρα: Αλλαγή του κλίματος λόγω της ακρίβειας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραντζίδης για Τσίπρα: Αλλαγή του κλίματος λόγω της ακρίβειας

Ο Νίκος Μαραντζίδης σε άρθρο του στην Καθημερινή βλέπει αλλαγή του κλίματος λόγω της ακρίβειας

Αλλαγή του πολιτικού κλίματος βλέπει ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης σε άρθρο του στην Καθημερινή, έστω και αν ακόμα δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Οπως γράφει ο Νίκος Μαραντζίδης, η “επιστροφή Τσίπρα σε συνθήκες θετικής δημοφιλίας δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως αποτέλεσμα επικοινωνιακών δεξιοτήτων του. Οφείλεται πρωτίστως στο ότι αξιοποιεί τη δυσαρέσκεια των πολιτών λόγω του κύματος ακρίβειας που μήνες τώρα υπονομεύει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο Τσίπρας έχει αυτή την ικανότητα στην επαφή του με τους πολίτες να δείχνει πως κατανοεί τη θέση τους και συμμερίζεται τις δυσκολίες τους”.

Στο ερώτημα όμως αν είναι σε θέση ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές, η απάντηση του Νίκου Μαραντζίδη είναι αρνητική. Μόνο αν αυτοκτονήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει τις εκλογές, γράφει. “Είναι σε θέση ο ΣΥΡΙΖΑ να επιτύχει τη μεγάλη ανατροπή; Αν με ρωτούσατε πριν από μερικούς μήνες, θα σας έλεγα πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Εκτιμούσα πως θα ήταν επιτυχία για το ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν κατόρθωνε να περιορίσει την απόσταση από τη ΝΔ σε μικρή μονοψήφια διαφορά πχ 4-5ποσοστιαίες μονάδες.

“Σήμερα όμως δεν διακατέχομαι από την ίδια βεβαιότητα”

“Αν και συνεχίζω να πιστεύω πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπούν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων πως με άλλα λόγια, πρέπει να αυτοκτονήσει η ΝΔ για να χάσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, εντούτοις αν δεν αναχαιτιστεί σχετικά σύντομα το κύμα της ακρίβειας, τότε θα βρεθούμε εκ νέου σε αχαρτογράφητα ύδατα. Η χώρα έχει να βιώσει σχεδόν τριάντα χρόνια τέτοια κατάσταση και μερικές μάλιστα κοινωνικές ομάδες, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι, συντρίβονται από τις σημερινές συνθήκες”.

Η ερμηνεία που δίνει ο Νίκος Μαραντζίδης για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο το επικοινωνιακό χάρισμα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και από την γενικότερη αντίληψη που επικρατεί όπως γράφει στη συλλογική συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αντιλαμβάνεται την Αριστερά “ως κατεξοχήν την παράταξη που συμπονά, υποστηρίζει και υπερασπίζεται τους απλούς ανθρώπους, εκείνους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα”.

Και ο Νίκος Μαραντζίδης υπενθυμίζει στο άρθρο του στην Καθημερινή, τα όσα είχε προβλέψει για το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα:

Σε ανύποπτο χρόνο- Για τις παλιές Αγάπες μη μιλάς, Καθημερινή 24.1.2021- είχα υποστηρίξει πως με τους χαρισματικούς ηγέτες δεν ξέρεις ποτέ. Μπορεί να αποδοκιμαστούν, να μισηθούν η να χλευαστούν, αλλά γι δυο πράγματα δεν πρέπει να στοιχηματίσεις ποτέ εναντίον τους: Οτι θα ξεχαστούν γρήγορα και οτι δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις