Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ρωσία – Φινλανδία ΝΑΤΟ: Άρχισαν τα αντίποινα
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία – Φινλανδία ΝΑΤΟ: Άρχισαν τα αντίποινα

Ρωσία - Φινλανδία ΝΑΤΟ: Απελαύνει δύο Φινλανδούς διπλωμάτες

Η ρωσική διπλωματία αποφάσισε την απέλαση δύο Φινλανδών διπλωματών από την Ρωσία, ως μέτρο αντιποίνων για αντίστοιχο μέτρο που έλαβε το Ελσίνκι, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Φινλανδός πρεσβευτής εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, η ρωσική διπλωματία «διαμαρτυρήθηκε εντόνως» για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών από την ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι. «Ο πρεσβευτής πληροφορήθηκε ότι σε απάντηση των ενεργειών των φινλανδικών αρχών, η ρωσική πλευρά αποφάσισε να απαγορεύσει την παραμονή δύο μελών της πρεσβείας της Φινλανδίας στο ρωσικό έδαφος» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία γίνεται αφού το Ελσίνκι ανακοίνωσε την ιστορική υποψηφιότητα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σε μία απόφαση που βρίσκεται σε ευθεία σύνδεση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ανάλογη ιστορική απόφαση έλαβε ταυτόχρονα και η Σουηδία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Φινλανδία ότι επιλέγει μια «συγκρουσιακή πορεία» με τη Μόσχα προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία και «αποκρύπτοντας τα εγκλήματα Ουκρανών εθνικιστών» κατά αμάχων. Αφότου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στις 24 Φεβρουαρίου την εισβολή στην Ουκρανία, δυτικές χώρες έχουν απελάσει δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες και η Ρωσία προχώρησε σε ανάλογες κινήσεις αντιποίνων. Την ίδια ώρα ο φινλανδικός κρατικός πάροχος ενέργειας Gasum λέει ότι αναμένει πιθανώς να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία καθώς πάει στα δικαστήρια τη ρωσική Gazprom για την απαίτησή της να εξοφλούνται σε ρούβλια οι οφειλές.

Ο Φινλανδός πρόεδρος «σίγουρος» ότι η Τουρκία θα άρει τις ενστάσεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Φινλανδίας που επισκέπτεται τη Στοκχόλμη δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του και η Σουηδία θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία αναφορικά με τις ενστάσεις της ως προς την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. «Είμαι βέβαιος ότι με τη βοήθεια εποικοδομητικών συζητήσεων θα λύσουμε το θέμα», δήλωσε ο Σάουλι Νιινίστο.

Μπορέλ: Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποστηρίξουν την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χοσέπ Μπορέλ είπε πριν την συνεδρίαση του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ότι οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ένωσης θα συζητήσουν την πρόθεση των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και θα λάβουν «ισχυρή υποστήριξη, είμαι βέβαιος, απ’ όλα τα κράτη μέλη, επειδή ενισχύεται η ενότητά μας και γινόμαστε ισχυρότεροι». Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι ελπίζει το ΝΑΤΟ να ξεπεράσει τις ενστάσεις της Τουρκίας αναφορικά με την Σουηδία και τη Φινλανδία. «Είμαι βέβαιος ότι το συμβούλιο θα υποστηρίξει πάρα πολύ την συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζω ότι η Τουρκία έχει εγείρει κάποιες ενστάσεις. Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να τις ξεπεράσει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις