Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Κογκρέσο: Εμβληματική η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Κογκρέσο: Εμβληματική η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού

Μητσοτάκης Κογκρέσο: Με ενθουσιασμό και όρθιοι υποδέχθηκαν οι αμερικανοί βουλευτές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με ενθουσιασμό και όρθιοι υποδέχθηκαν οι αμερικανοί βουλευτές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος απευθύνει ιστορική ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. O Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που που μιλά ενώπιον των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων. H ομιλία του έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους, ανέφερε απευθυνόμενος στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός.

«Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα»

»Γνωρίζω τους ιδιαίτερους δεσμούς ανάμεσα στα δύο έθνη μας σε μία εποχή που τίθενται σε δοκιμασία οι αξίες μας. Είναι μία επιπρόσθετη χαρά και τιμή να απευθύνομαι στην ολομέλεια του Κογκρέσου, σημείωσε και προσέθεσε: Όπως όλοι οι Έλληνες κάθε φορά που επισκέπτομαι την Ουάσιγκτον νιώθω πως επιστρέφω σπίτι μου. Μία βόλτα γύρω από το μνημείο του Λίνκολν είναι σαν μία βόλτα γύρω από τον Παρθενώνα, τουλάχιστον πριν ο Λόρδος Έλγιν υφαρπάξει τα μάρμαρα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, λέγοντας: «Είναι δύσκολο για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ιδέας της αυτοδιάθεσης που γεννήθηκε πριν από 25 αιώνες, τότε γυναίκες και δούλοι δεν είχαν δικαίωμα στη δημοκρατία, αυτό το μάθημα δεν χάθηκε από τους ιδρυτές πατέρες που διαμόρφωσαν το Αμερικανικό Σύνταγμα βάσει των διδαγμάτων της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και ήταν έξυπνοι ώστε να εντάξουν τις απαραίτητες εξισορροπήσεις. Η θέσπιση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έφερε τη μεγαλύτερη επέκταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Και τόνισε ο κ. Μητσοτάκης: «Πέρσι η Ελλάδα γιόρτασε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας δίδαξε η Αμερικανική Επανάσταση ήταν ότι πρέπει να πολεμάμε για την ελευθερία μας ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος μας».

Θερμά χειροκροτήματα στο Κογκρέσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό

Ο Κυριάκος Mητσοτάκης έγινε δεκτός με παρατεταμένα και θερμά χειροκροτήματα από τους γερουσιαστές, την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις και την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι που σηκώθηκαν όρθιοι. Επίσης με θερμά χειροκροτήματα συνόδευσαν τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού στα κοινά σημεία του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδος το 1821 και της Ουκρανίας, καθώς και τη σύνδεση του Μεσολογγίου με την Μαριούπολη. Στην κατάμεση αίθουσα, παραβρίσκονται οι τα μέλη του Κογκρέσου, η Μαρέβα Μητσοτάκη, οι κόρες τους Σοφία και Δάφνη καθώς και πολλοί ομογενείς.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τους εκλεγμένους ηγέτες και ειδικά του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, από το να απευθυνθυεί στον λαό που βάσισε τις αξίες του στην ελληνική δημοκρατία και πορεύεται με αυτές τις αξίες έκτοτε. Γνωρίζω τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δύο μας έθνη. Πιστεύω ότι αυτά δοκιμάζονται. Οι κοινές μας αξίες, η δημοκρατία και όχι ο απολυταρχισμός, η ελευθερία, η θεμελιώδης σημασία του κράτους δικαίου και του αγώνα κατά της αναρχίας και του πολέμου.

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να απευθύνομαι απόψε στο Κογκρέσο υπό την ηγεσία των δύο γυναικών, των Πελόζι και Χάρις. Διότι ένας Έλληνας πρώτος αποτέλεσε τον συνήγορο των ίσων δικαιωμάτων για τις γυναίκες. Στην Πολιτεία του, ο Πλάτων προτείνει οι γυναίκες να μοιράζονται την εξουσία και όλες τις προκλήσεις με τους άνδρες, όπως και τη στρατιωτική θητεία. Όποιο κράτος δεν αξιοποιεί τις γυναίκες, δαπανά το ήμισυ των πόρων του, έλεγε. Ως γιος, πατέρας, αδελφός ισχυρών γυναικών, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Ως Έλληνας, όταν ερχομαι στην Ουάσινγκτον αισθάνομαι στα στο σπίτι μου. Η αρχιτεκτονική, οι ιδέες, τα μνημεία μου φαίνονται πολύ οικεία, σαν να περπατώ στον Παρθενώνα, πριν παρέμβει εκεί ο Λόρδος Έλγιν. Τα μνημεία σας βασίστηκαν σε προηγούμενα μνημεία, όπως η μεγαλειώδης είσοδος του δικαστηρίου που αναφέρει την Ισονομία, αυτό που είπαν οι πρόγονοί μου.»

«Ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη της ελευθερίας σε χαλεπούς καιρούς»

»Δεν ήταν μόνο τα κτίρια και ο πολιτισμός όμως, αλλά και η πολιτική. Όλοι εμείς οφείλουμε πολλά στους συγγενείς προγόνους μας. Έχω έρθει εδώ όμως όχι για να ζητήσω ευγνωμοσύνη για αυτό, αλλά να γιορτάσω ένα θαύμα, το θαύμα όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Το ότι η κοινωνία λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο, αν όλοι πολιτες είναι ίσοι απεναντι στο Νόμο. Με μια λέξη, Δημοκρατία.»

»Είναι σκληρό για εμάς να συνειδητοποιούμε πόσο βαθιά ριζωμένο ήταν αυτό το ιδεώδες πριν από 200 χρόνια, όταν οι Έλληνες ζήτησαν ίσα δικαιώματα για όλους. Ήταν μια εξαιρετική αφετηρία σε σχέση με το παρελθόν. Ήταν το πιο βαθύ άλμα πίστης στην ανθρώπινη ιστορία. Όλες οι κοινωνίες πριν από εκείνους βασίζονταν στους τυράννους. Αυτό το δίδαγμα δεν χάθηκε στους προπάτορες των ΗΠΑ που σμίλεψαν το αμερικανικο Σύνταγμα υπό τη βάση της αρχαίας Ελλάδας, και εισήγαγαν έναν τρόπο ελέγχου για πράγματα που υποδαύλισαν την αρχαία δημοκρατία. Στην Ελλάδα, ποτέ δεν σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα ιδεώδη της ελευθερίας σε χαλεπούς καιρούς, είπε ο Μητσοτάκης και τόνισε ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε ομοιότητες τρομακτικές με το σήμερα».

Η αναφορά στη Μαριούπολη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τονίζοντας τη σύνδεση του αγώνα των αμυνόμενων της ουκρανικής πόλης με εκείνον του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι όπως με τη Μαριούπολη, έτσι και το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους που επανειλημμένως απώθησαν τα κύματα των εχθρικών επιθέσεων πριν την τελική έξοδο. Τελικά, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κόστισε εκατοντάδες ζωές, πολλές εκ των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά. «Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη μεταξύ των αμυνόμενων της Μαριούπολης, πόλης με ελληνικό όνομα και ρίζες, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα», είπε ο πρωθυπουργός στο Κογκρέσο και τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές που πολέμησαν στο πλευρό μας και έδωσαν τη ζωή τους για τη δική μας ελευθερία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Τα 200 έτη αποτελούν υπενθύμιση των αξιών που μας ενώνουν αλλα και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ακολουθώντας το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πιστέψαμε ότι η Ευρώπη βρήκε το μονοπάτι της ειρήνης, ότι το Κράτος Δικαίου θα υπερίσχυε των όπλων, ότι η Ένωση θα οδηγούσε τον πόλεμο στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Ότι κανένας δεν θα καταπατούσε τα δικαιώματα άλλου λαού. Αφελώς αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια, τη δράση της Ρωσίας στη Συρία, την προσάρτηση της Κριμαίας.»

«Γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να συμφιλιωθείς με την εισβολή»

»Είμαστε τρομοκρατημένοι με ότι συμβαίνει στα 500 χιλιόμετρα από εμάς προς βορρά. Κοιτάμε την τραγωδία της Ουκρανίας, η Μαριούπολη ήταν η πόλη που ιδρύθηκε από την Αγία Αικατερίνη για να φιλοξενήσει τους Έλληνες που διώχθηκαν από τους Οθωμανούς. Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον του ρωσικού λαού, έχουμε κοινή ιστορία και δόγμα, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα για τον αγώνα ενός λαού που θυμίζει τον δικό μας, τόσο έντονα».

»Εμείς γνωρίζουμε τι σημαίνει να πρέπει να συμφιλιωθείς με την εισβολή, να καταφύγεις στα όπλα για να υπερασπίσεις την ελευθερία σου, κατανοούμε τη σπουδαιότητα των φίλων, την ισχύ των συμμάχων, για την άμυνα των αξιών μας. Χωρίς συμμάχους δεν θα μπορούσαμε να κερδίσουμε την ανεξαρτησία, και για αυτό αναγνωρίζουμε τη σημασία να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια, τους υποστηρίξαμε και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα, καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοιχτές αγκάλες. Ο κύριος Πούτιν προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ισχύς θα ανήκει στα μεγάλα κράτη κι όχι στα μικρά, όπου ο στρατός κι όχι οι διπλωμάτες θα επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει, δεν πρέπει να επιτύχει. Όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα άλλα απολυταρχικά κράτη και ηγέτες, ότι οι πράξεις επιθετικότητας δεν θα γίνονται ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών».

«Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη»

»Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

»Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφεριεακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας, πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Το πλαίσιο για να λύσουμε διαφορές είναι το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της σχέσης καλής γειτονίας. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής: εμείς δεν θα δεχτούμε πράξη επιθετικότητας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το τελευταίο στοιχείο σε μια εποχή που είναι στραμμένη η προσοχή μας στη βοήθεια Ουκρανών και στη μείωση της ρωσικής επιθετικότητας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στο ΝΑΤΟ. «Σας ζητώ να το λάβετε υπόψη», είπε, και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στην περιοχή με εταίρους με τους οποίους μοιράζονται κοινές δραστηριότητες αλλά και αξίες.

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς»

»Ο Λίνκολν αναφέρθηκε στην ατελή λειτουργία της Δημοκρατίας. Απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών που προσφέρουν “εύκολες” λύσεις. Η ανισότητα έχει αυξηθεί και πολλοί δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Στην Ελλάδα πληρώσαμε βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους. Υπάρχουν τρεις βασικές δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημενες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες που σφυρηλατούν μια ενοποιημένη ταυτότητα. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα προσφέρουν μια ψευδεπίγραφη συμφωνία, ανταλλάζουν τα ατομικά δικαιώματα με ασφάλεια και επίπλαστη ευημερία».

»Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία και τον θυμό, να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας για να δράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Ακολουθώντας το ιστορικό μας παρελθόν θα ήταν χρήσιμο. Η σωστή λήψη αποφάσεων με βάση όχι το συναίσθημα, αλλά τη λογοδοσία, που ήταν βασική αρχή του Μάντισον. Εμπνεύστηκε από τον Περικλή που έλεγε για την σκοτεινή πλευρά της Δημοκρατίας».

«Τα άκρα κι η υπερβολή είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη Δημοκρατία»

»Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία αλλά υπακούμε στους νόμους μας που προστατεύουν τους αδυνάτους αλλά και τους άγραφους νόμους. Κάθε φορά που ατενίζουμε τα γλυπτά του Παρθενώνα, κάποια όχι εκεί που πρέπει αλλά στο Βρετανικό Μουσείο, θυμόμαστε τα διδάγματα της ελληνικής δημοκρατίας. Τριάντα χρόνια μετά από αυτό, η Αθήνα ήταν σε πόλεμο. Η αποστολή της γενιάς μας είναι να τα καταφέρουμε. Καταλήγω κάνοντας μια ειδική μνεία σε αυτό που θα μας ενώνει πάντα – την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ιδιαίτερη στιγμή γιατί βλέπω πολλούς εδώ μαζί μας. Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας υποδέχτηκε και υποστήριξε τα κύματα των μεταναστών, αλλά και τους φοιτητές, όπως εμένα.»

»Αυτοί που ήρθαν ήταν απλοί εργάτες, όχι φιλόσοφοι ή ποιητές. Παρά το ότι δεν ήταν μορφωμένοι, πάντα είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για να προσφέρουν ένα λαμπρό μέλλον στα παιδιά τους, για το ιερό καθήκον η κάθε γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Αλλά ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν. Σήμερα, οι Έλληνες που ζουν στις ΗΠΑ και τα 3 εκατ. Αμερικανών που προσδιορίζονται ως Έλληνες, οι Μπουρλά, Κασσαβέτης, Ευγενίδης, Πελεκάνος, Τομ Χανκς, Γιάννης Αντετοκούνμπο. Έξι εξ αυτών βρίσκονται στο Κογκρέσο, ο Δουκάκης κάποτε ήταν υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ».

»Ένας από τους λόγους που έγιναν δεκτοί στις ΗΠΑ είναι οι κοινές αξίες. Μια από αυτές είναι η σωφροσύνη, μπορεί να μεταφραστεί ως αυτοέλεγχος και ψυχραιμία. Τα άκρα κι η υπερβολή είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τη Δημοκρατία. Η ζωή σύμφωνα με τη λογική είναι η καλύτερη. Αυτή η λογική μου υπαγορεύει ότι έχουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερα, με κυβερνήσεις από τον λαό για τον λαό. Σας μεταφερω τις ευχαριστίες του ελληνικού λαού κι ότι είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικάνικο, ότι οι ελπίδες των προγόνων μας κληροδοτούνται 25 αιώνες μετά.

Ζήτω η φιλία Ελλάδας-ΗΠΑ, ευχαριστώ πολύ»!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις